Ο Φώτης Περλίκος, Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας μιλάει στο neolaia.gr

Από nmpardakis 15 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Φώτης Περλίκος, Προεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας απάντησε στις ερωτήσεις μας. Ο Φώτης είναι μόλις 29 ετών και είναι γιατρός. Όλοι θα έχετε πέσει πάνω στα πετυχημένα σποτάκια της Φ.Συμμαχίας, έτσι και εμείς. Τον βρήκαμε και αμέσως ήταν πολύ προθυμος να μας απαντήσει στα ερωτήματά μας.

 

Πως γεννήθηκε η ιδέα για την Φ.Συμμαχία; Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε το κόμμα σας; Τι πρεσβέυει;

H ιδέα για την Φιλελεύθερη Συμμαχία γεννήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, από μια χούφτα φιλελεύθερων που κυριολεκτικά ασφυκτιούσαν κάτω από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την ανυπαρξία οργανωμένων φιλελεύθερων φωνών. Aυτοί οι πρώτοι, συνέταξαν μια ιδρυτική διακήρυξη, στην συγγραφή της οποίας πήραν μέρος περίπου 30 άτομα και είχαν γνώση της περίπου 100. Η διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε πέρυσι τον Οκτώβρη στο διαδίκτυο και κάλεσε όλους τους φιλελεύθερους Έλληνες να την συνυπογράψουν για να δημιουργήθεί ένα νέο κόμμα. Μέχρι τον Φλεβάρη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 250 υπογραφές και έτσι έγινε εφικτή η κατάθεσή τους στον Άρειο Πάγο και η ίδρυση του κόμματος. Ακολούθησε μια έντονη προσυνεδριακή περίοδος, όπου το σύνολο του προσυνεδριακού διαλόγου διεξήχθη μέσω διαδικτύου στα fora του κόμματος. Τέλη Απριλίου πραγματοποιήσαμε το ιδρυτικό μας συνέδριο που καθόρισε τις βασικές θέσεις του προγράμματός μας, το καταστατικό και εξέλεξε τα όργανα του κόμματος, κάνοντάς μου την τιμή να με εκλέξει ως πρώτο του Πρόεδρο. Συνοπτικά το κόμμα μας εκφράζει το ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού. Μια πρόταση μοναδική, που δεν συναντάται από κανένα άλλο κόμμα.

Aν σας ρωτούσε κάποιος νέος γιατί να σας ψηφίσει τι θα του απαντούσατε;

Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία χωρίς να φταίμε μας έχει φορτώσει με προβλήματα που κάνουν σχεδόν αδύνατη την προσωπική μας επιτυχία. Κουβαλάμε ένα τεράστιο χρέος που συσσώρευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και γενιές, και απαιτούν να το πληρώσουμε εμείς με τους φόρους μας. Πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές σε ένα σύστημα που είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να μας δώσει εμάς ανάλογη σύνταξη. Πηγαίνουμε φαντάροι και χάνουμε τα παραγωγικότερα χρόνια μας, για διατηρείται το πελατειακό κράτος, τα βύσματα και στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική μας. Μας στερείται το δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς σε ποιό ίδρυμα θα σπουδάσουμε, ποιο αντικείμενο θα σπουδάσουμε και μας αναγκάζουν να μεταναστεύσουμε. Αυτές είναι οι συνέπειες του μεγάλου παρεμβατικού κράτους. Το δικό μας μέλλον όμως παίζεται αυτή τη στιγμή, και δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για μας και να μας φορτώνει τις δικές του ανεπάρκειες. Η ψήφος σε μας είναι μια εντολή για αλλαγή πορείας της χώρας. Μια αλλαγή που κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν διατυπώνει ούτε ως σκέψη. Η ψήφος σε μας είναι η έμπρακτη απόδειξη της θέλησης για μια ανοιχτή κοινωνία ατομικής επιλογής και ατομικής ευθύνης.

Ποια είναι τα πολιτικά σας πρότυπα;

Δύσκολη ερώτηση. Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που λειτουργεί με άξονα πρότυπα. Αντί για πολιτικούς θα προτιμούσα να αναφερθώ σε διανοητές που σημάδεψαν την προσωπική μου θεώρηση των πραγμάτων. Επίκουρος, Τζον Λοκ, Τζον Στούαρτ Μιλλ, Καρλ Πόππερ, Μίλτον Φρίντμαν, Φρίντριχ Χάγιεκ, Άυν Ραντ, Χερνάντο ντε Σότο. Ας είναι καλά το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία που μου επέτρεψαν να ξεφύγω από την ιδεολογική μονομέρεια της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Σας παρουσιάζουν κοντά στην Νέα Δημοκρατία σαν ιδέες, ισχύει;

Δεν θα το έλεγα. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα ήμουν μέλος της! Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα, προσκολλημένη στην λαϊκή κρατικιστική δεξιά, με ελάχιστα σημεία σύμπτωσης με τον κοινωνικό ή πολιτικό φιλελευθερισμό. Όσο για τις ελάχιστες φωνές φιλελευθερισμού στην Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, είναι και περιθωριοποιημένες και αναγκασμένες να δίνουν μάχες προσωπικής επιβιώσης με αντίπαλους ισχυρότατους μηχανισμούς που ζουν από το κράτος. Και επιπλέον, οι αντιδημοκρατικές και σγκεντρωτικές δομές των κομμάτων αυτών εξασφαλίζουν ότι ποτέ οι φιλελεύθερες φωνές δεν θα μπορέσουν να γίνουν πλειοψηφικές.

Στο χώρο του ιντερνετ έχετε όντως μια πολύ δυνατή φωνή; Είναι τελικά και αυτός ένα καλός τρόπος «διαφήμισης»;

Έχουμε μια αρκετά μεγάλη παρουσία αφού είναι η μόνη διέξοδός μας να σπάσουμε το τείχος των ελεγχόμενων διαύλων επικοινωνίας με το κοινό των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Το ίντερνετ είναι και καλός τρόπος διαφήμισης και ελεύθερος τρόπος διαφήμισης, που ταιριάζει στην ιδεολογία μας. Δυστυχώς δεν έχει ακόμα το ίντερνετ την αναγκαία διείσδυση στην ελληνική κοινωνία, ώστε να παίζει η πολιτική διαφήμιση σ’αυτό καθοριστικό ρόλο, είναι όμως σίγουρα το μέλλον. Δεν τολμώ καν να σκεφτώ πόσο διαφορετικές θα είναι επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2010/2011.

Οι bloggers;

Θα έλεγα ότι τα ιστολόγια είναι από τους βασικότερους τρόπους χρήσης του ίντερνετ. Τα μέλη μας είναι προβληματισμένοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι με καλή εξοικείωση με το μέσο και γι’ αυτό τα blogs είναι ένα πρώτης τάξης μέσο να εκφραστούν οι ίδιοι και προβάλλοντας τον εαυτό τους , τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς προσελκύουν κι άλλους στην προσπάθειά μας.

Κατάργηση Στράτευσης, γιατί;

Η υποχρεωτική θητεία αποτελεί έναν αναχρονιστικό θεσμό, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αμυντικές μας ανάγκες, αλλά και που βλάπτει πολλαπλά την ελληνική κοινωνία (οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κ.ά.) και περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Εθίζει τους νέους στην αποδοχή της αναξιοκρατίας, του βύσματος, της αποφυγής της προσπάθειας, της ανισότητας απέναντι στο νόμο. Προτείνουμε τη σταδιακή μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό, θεωρώντας ότι οι σύγχρονες αμυντικές ανάγκες δεν μπορούν να βασίζονται σε δομές προσανατολισμένες σε πόλεμο χαρακωμάτων, ενώ παράλληλα αρνείται τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της θητείας. Η τεχνολογική πολυπλοκότητα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και η σχεδόν ολοκληρωτική στήριξη σε αυτά στους σύγχρονους πολέμους απαιτούν τη διαθεσιμότητα επαγγελματιών για τον χειρισμό τους.

Αποποινικοποιήση, γιατί;

Εφ’ όσον κάποιος δεν βλάπτει δικαιώματα τρίτων, μπορεί να κάνει στο σώμα του ή με το σώμα του ό,τι θέλει. Δεν δεχόμαστε την επέμβαση της Πολιτείας, η οποία θα του απαγορεύει κάποιες ενέργειες, για το «καλό» του – δεν μπορούμε να δεχθούμε μια πολιτειακή οργάνωση, στην οποία κάποιος τρίτος κρίνει, αντί του ενδιαφερομένου, ποιο είναι το «καλό» του. Κάθε πολίτης στον ιδιωτικό του χώρο είναι ελεύθερος να διαχειρίζεται ελεύθερα το σώμα του και να καταναλώνει όποιου είδους ουσίες επιθυμεί. Φυσικά, η ελευθερία χρήσης ναρκωτικών ουσιών δεν επεκτείνεται σε περιπτώσεις που θέτουν σε κίνδυνο άλλους πολίτες (π.χ. οδήγηση). Όταν η χρήση ναρκωτικών αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα έχει σαν αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών, αδιαχώρητο στις φυλακές και τεράστια κέρδη για τους εμπόρους. Αντίθετα η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όπου χαλάρωσε η αυστηρότητα του νόμου απέναντι στην χρήση, είχαμε θεαματικά αποτελέσματα και στην μείωση των κοινωνικών προβλημάτων όπως της μικροεγκληματικότητας, των θανάτων, της ισχύος του οργανωμένου εγκλήματος κτλ.

Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής της Κυριακής;

Πολύ φοβάμαι ότι νικητής θα είναι (όπως γίνεται δεκαετίες τώρα) το καρτέλ του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και οι παρασιτικές ομάδες που το στηρίζουν για να λυμαίνονται το κράτος. Ελπίζω όμως με την δική μας παρουσία να μπουν οι σπόροι της απελευθέρωσης των πολιτών.

Μετα τις εκλογές; Πως θα συνεχίσετε;

Θα συνεχίσουμε οργανώνοντας το κόμμα, ενσωματώνοντας τους πολλούς νέους φίλους που μας γνώρισαν και ήρθαν σε επαφή μαζί μας λόγω των εκλογών, παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο, εντατικοποιώντας την ιδεολογική μας προσφορά (εκδόσεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις) και αρχίζοντας έναν σκληρό αγώνα για να μπορέσουμε στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσουμε την ψήφο του Έλληνα πολίτη από πολύ καλύτερη αφετηρία.

Ευχαριστώ πολύ

Εγώ σας ευχαριστώ!