Ο Βουλευτής της Β Αθηνών της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 στους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο μεταξύ άλλων τόνισε:

Από neolaia.gr Team 30 Αυγούστου 2007

ΕΡ: Καλημέρα στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, Βουλευτή στην Β περιφέρεια της Αθήνας με την ΝΔ.

ΑΠ: Καλημέρα σας. Προσωπικά πιστεύω ότι το τελευταίο που απασχολεί τους συμπολίτες μας είναι οι εκλογές.

ΕΡ: Τι θα πείτε στη Β Αθηνών κ. Σπηλιωτόπουλε, στους ανθρώπους με τους οποίους μιλάτε κάθε μέρα, οι οποίοι θα σας πουν και για την κρατική αδιαφορία, και για την ολιγωρία, και για τα λάθη που έγιναν. Και πώς θα ζητήσετε την ψήφο από ανθρώπους οι οποίοι καλώς ή κακώς λένε το σύστημα κατέρρευσε;

ΑΠ: Το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε σήμερα αν είμαστε σοβαροί είναι να τρέχουμε, να διεκδικούμε ψήφο. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς με τις μικρές μας δυνάμεις, ο καθένας από την δική του θέση να κάνει ότι μπορεί για να σταθεί δίπλα στον συνάνθρωπό του. Είναι μια στιγμή που ο άνθρωπός προέχει όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα βρούμε μετά.

ΕΡ: Όμως βλέπουμε ότι η κρατική μηχανή, κυρίως στο θέμα της πρώτης αντίδρασης δεν ήταν αυτή που έπρεπε να ήταν. Είσαστε ευχαριστημένος από το πώς λειτούργησε η κρατική μηχανή;

ΑΠ: Για να σας πω αν είμαι ευχαριστημένος ή όχι θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Κα νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Είναι ώρα να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε τρία στάδια εξίσου σημαντικά κα τα τρία. Το πρώτο είναι το στάδιο καταστολής των πυρκαγιών. Όπου εκεί όταν θα φτάσουμε τη στιγμή του απολογισμού θα δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους πρέπει να τις αποδώσουμε. Το δεύτερο σκέλος που έχει ήδη ξεκινήσει είναι το σκέλος της ανακούφισης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη στιγμή, αυτό το πρόγραμμα να πάει καλά.

ΕΡ: Είσαστε ικανοποιημένος, μήπως το στάδιο αυτό άργησε να ξεκινήσει;

ΑΠ: Μα δεν μπορούσε να ξεκινήσει κατά την διάρκεια της εξέλιξης των μεγάλων πυρκαγιών. Αυτό το στάδιο ξεκινά την στιγμή που μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε ένα χώρο που έχει καεί, που μπορούν να βρεθούν οι σκηνές, που μπορούν να βρεθούν τα τρόφιμα, που μπορούν να βρεθούν οι γιατροί, οι ψυχολόγοι, όλοι αυτοί που θα χρειαστούν.

ΕΡ: κ. Σπηλιωτόπουλε αυτά είναι τα αυτονόητα που μας λέτε είναι πάρα πολύ σωστά και αναγκαία, αυτά προβλέπουν και τα σχέδια. Εσείς τους είδατε τους ψυχολόγους, τους επιδημιολόγους να χτενίζουν τις περιοχές, να μαζέψουν και να ενταφιάσουν τα καμμένα ζώα, εγώ δεν έχω δει τίποτα από όλα αυτά.

ΑΠ: Με πολλούς συμπολίτες μου βρίσκομαι και εγώ όπως και εσείς σε επικοινωνία όπως και όλοι μας γιατί έχουμε πολλούς συγγενείς. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μικρή. Είμαστε μικρό χωριό και έχουμε όλοι μαζί προβλήματα.

ΕΡ: Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ο ένας με τον άλλο τι λέει και τι ξεστομίζει. Αυτό εσάς δεν σας προκαλεί μια αγανάκτηση;

ΑΠ: Είμαι σε μία επικοινωνία με συμπολίτες μου στην Ηλεία, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή πράγματι το πρόγραμμα βοήθειας προχωράει καλά. Και προχωράει καλά γιατί ήδη γύρω από τη Ζαχάρω που είχε τις μεγαλύτερες καταστροφές, έχει ξεκινήσει ένα σημαντικότερο πρόγραμμα με ανθρώπους του ερυθρού σταυρού, με γιατρούς, με σκηνές, με τρόφιμα τα οποία έχουν φτάσει, με νερά κ.ο.κ. και βεβαίως υπάρχει ένα τρίτο στάδιο εξίσου σημαντικό, το οποίο το στάδιο θα είναι στο τέλος, το στάδιο της ανόρθωσης, το στάδιο της ανασυγκρότησης.

ΕΡ: Επωμίζεται το βάρος αυτό η επόμενη κυβέρνηση;

ΑΠ: Ναι αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυτό. Η ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης οικονομίας. Η ανασυγκρότηση του νοικοκυριού. Η ανασυγκρότηση του τόπου. Μιλάμε τώρα για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με ελαιώνες, με παραγωγές.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, την όρεξη να ολοκληρώσει το δεύτερο στάδιο και να μπει με επιτυχία στο τρίτο;

ΑΠ: Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του δευτέρου σταδίου, η εκτίμηση μου είναι, ότι ξεκίνησε καλά, οι οιωνοί είναι άριστοι. Και θεωρώ ότι μπορούμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να πετύχουμε. Αλλά αμέσως μετά στο τρίτο στάδιο, που είναι το στάδιο της ανασυγκρότησης θα επιτευχθεί μεγαλύτερη συναίνεση δυνάμεων. Με μεγαλύτερη συνεργασία.

ΕΡ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε η εθνική τραγωδία μας πλήγωσε όλους, περισσότερο όμως πλήγωσε το κόμμα σας το οποίο από τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κρίσης, φαίνεται ότι έχει λαβωθεί πάρα πολύ. Μια και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί πάρα πολύ και ο Παπανδρέου ακολουθεί τον Καραμανλή με απόσταση αναπνοής. Ένα σχόλιο για αυτό.

ΑΠ: Πολύ πριν αυτήν την καταστροφή, είχα πει ότι η μάχη δεν ήταν εύκολη. Είναι μία μάχη η οποία είναι και δύσκολη θα είναι και ανηφορική. Πόσο μάλλον τώρα, που κανείς μας δεν έχει το μυαλό να δώσει απρόσκοπτα την μάχη. Διότι αυτή την στιγμή το μυαλό σου είναι στο συνάνθρωπο σου, είναι στην οικογένεια σου είναι στο φίλο σου, που έχει καεί, είναι στους ανθρώπους που αγαπάς, που βλέπεις το βιός τους και τις περιουσίες τους να έχουν καεί. Ξέρεις ότι πολύ πιθανό το χειμώνα να έχεις σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Όπως τα προβλήματα της αστυφιλίας, της εσωτερικής μετανάστευσης, το έλλειμμα υποδομής για να υποδεχτείς αυτούς τους ανθρώπους. Με το που θα εργαστούν, με το που θα βγάλουν τα προς το ζην. Δεν μπορείς αυτή τη στιγμή να έχεις στο μυαλό σου στο πώς θα πολλαπλασιάσεις τις δυνάμεις της παράταξης που τόσο πολύ αγαπάς.

ΕΡ: Ναι αλλά με την παροχολογία αυτό μπορεί να γίνει;

ΑΠ: Δεν θα το έλεγα καν παροχολογία, θα έλεγα ότι είναι μέτρα αναγκαία. Που οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έπαιρνε. Θεωρώ ότι σε αυτά τα μέτρα δώσαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε να δώσουμε. Και αν υπάρχουν και άλλα εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε. Είναι στιγμές που νομίζω εμείς οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά.

ΕΡ: Παρόλο αυτά η ζωή συνεχίζεται και η πολιτική είναι σκληρή. Φάγατε τα συντροφικά μαχαιρώματα που δεν ξέρω αν τα έχει φάει άλλος σύγχρονος πολιτικός της ηλικίας της δικής σας. Θέλω όμως με την εμπειρία που έχετε….

ΑΠ: Είμαι επίσης και ο μόνος που έχει σταθεί στα πόδια του χωρίς να έχω λαμπερό όνομα οικογενειακής πολιτικής παράδοσης να επιδείξω. Δεν με έχει φροντίσει η οικογένεια μου, φρόντισα μόνος μου τον εαυτό μου και στάθηκα.

ΕΡ: Ίσως αυτό να είναι και το όπλο σας, να είναι η δύναμη σας. Πείτε μας λοιπόν μια που τα λέτε έξω από τα δόντια πώς πιστεύετε επικοινωνιακά ότι πρέπει να χειριστεί από δω και πέρα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

ΑΠ: Εγώ θεωρώ ότι πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ασχοληθεί με το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ελάχιστα με τις εκλογές, και τη σοβαρότητα και το έργο οι πολίτες, και κυρίως τις προθέσεις, θα τις καταλάβουν και θα το αναγνωρίσουν.

ΕΡ: Είναι ώρα δηλαδή έργων και όχι λόγων;

ΑΠ: Είναι ώρα πράξεων και ώρα ευθύνης.

ΕΡ: Ένας συνυποψήφιός σας διαθέτει όλα του τα προεκλογικά χρήματα στους πυροπαθείς…

ΑΠ: Άλλοι το κάνουν και δεν το διαφημίζουν και άλλοι το κάνουν και το διαφημίζουν. Είμαι της άποψης ότι το αυτονόητο δεν διαφημίζεται, ούτε η φιλανθρωπία είναι εκλογικό σλόγκαν για να αποκομίσουμε ότι καλύτερο στις κάλπες.

ΕΡ: Σε αυτό δεν έχετε άδικο.

ΑΠ: Σεμνότητα και σοβαρότητα είναι, ότι καλύτερο καθένας μπορεί να δώσει.

ΕΡ: Έχετε μια προσβασιμότητα σε νεότερες ηλικίες του εκλογικού σώματος. Οι νέοι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνείτε τα τελευταία 24ωρα δεν βγάζουν μια απέχθεια για την πολιτική;

ΑΠ: Θα ήμουν ψεύτης αν σας έλεγα ότι αυτό δεν συμβαίνει και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις ημέρες από ότι στο παρελθόν. Και μάλιστα αισθήματα οργής νιώθω ακόμα και εγώ. Πόσο μάλλον οι νέοι που δεν ασχολούνται με την πολιτική. Άσχετα αν εγώ ασχολούμαι με την πολιτική και θα έπρεπε όλα αυτά να τα ελέγξω σε ένα πλαίσιο ψυχραιμίας γιατί και εγώ ως πολιτικός πρέπει να δώσω αυτό το ελάχιστο που μπορώ να δώσω σου συνανθρώπους μου που είναι έστω και μια καλή κουβέντα στους νέους ανθρώπους που μιλώ. Όμως, όλα αυτά τα οποία αισθανόμαστε, είναι πολύ μικρά μπροστά σε αυτά που αισθάνονται οι συνάνθρωποι μας που έχουν το πρόβλημα. Και από αυτή την περιπέτεια και την τεράστια εθνική τραγωδία ας αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα εμείς οι νέοι τα οποία θα μας βοηθήσουν αν δούμε τι λάθη κάναμε, ποιες πολιτικές δασοπυρόσβεσης έχουμε ακολουθήσει, αν οι πολιτικές αυτές έχουν χρεοκοπήσει – οι οποίες κατά την άποψή μου έχουν χρεοκοπήσει- να δούμε πως χαράσσουμε νέες πολιτικιές πιο τολμηρές.

ΕΡ: Τι πρέπει δηλαδή να γίνει; Πείτε μας τις σκέψεις σας; Την πρόταση σας.

ΑΠ: Πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδια την φύλαξη των δασών. Γιατί πάντα κάποιοι θα επιβουλεύονται την εθνική μας κληρονομιά που είναι τα δάση. Τον εθνικό μας πλούτο. Το ερώτημα για μας είναι πως προφυλάσουμε αυτό το οποίο δεν μας ανήκει, αλλά ανήκει στις γενιές που έρχονται. Και για να γίνει αυτό ρέπει να ξεχάσουμε το «κάνω μια στο τόσο περιπολίες» και πρέπει να δούμε πως ο ίδιος ο πολίτης μένει μέσα στο δάσος και αναλαμβάνει η ίδια η κοινωνία την φύλαξη αυτού του δάσους. Αν δεν συστρατευθούμε όλοι δεν πρόκειται να πετύχουμε. Ας τολμήσουμε λοιπόν ας δούμε κάθε 100-200 στρέμματα ένα ξύλινο σπιτάκι το οποίο να εμπιστευθούμε σε ένα δασοφύλακα ή έναν πολίτη που θα μένει μέσα.

ΕΡ: Όπως στην κεντρική Ευρώπη.

ΑΠ: Μόνο έτσι θα φροντίζει για την περιοχή θα ενημερώνει έγκαιρα και ας δώσουμε περισσότερα χρήματα γι’ αυτό το οποίο μας έχει απομείνει.

ΕΡ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μιλάει για μια άλλη φιλοσοφία. Σε κάθε τραγωδία λέμε ότι δεν τα πήγαμε καλά αλλά θα τα πάμε στο επόμενο. Έχει βαρεθεί ο πολίτης να παραπονιέται.

ΑΠ: Λέω ας αλλάξουμε φιλοσοφία. Δεν λέω πάμε καλά και ότι μετά τις εκλογές θα τα πάμε ακόμα καλύτερα. Λέω ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί επιμένουμε να ακολουθούμε διαχειριστική πολιτική η οποία διαχρονικά απέτυχε. Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία και να τολμήσουμε.

ΕΡ: Πως θα αλλάξουμε φιλοσοφία όταν τσακώνονται τα κόμματα εξουσίας για το ποιος έβαλε τις φωτιές. Υπάρχει ασύμμετρη απειλή;

ΑΠ: Από τον Ιούλιο είχα δώσει συνέντευξη σε μεγάλη εφημερίδα η οποία είχε γίνει και πρωτοσέλιδο και είχα πει ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις ήδη πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί και σε αυτές που βλέπουμε ότι θα γίνουν καθώς αυτές σημειώνονται σε προεκλογική περίοδο. Και όσο υπάρχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα υπάρχουν κίνητρα από κύκλους εντός ή εκτός Ελλάδας που επιθυμούν την πολιτική ανωμαλία. Είχα πει ότι όλα δείχνουν ότι τέτοιοι κύκλοι είναι υπαρκτοί.

ΕΡ: Τι ήταν αυτό που σας είχε κάνει να κάνετε αυτή τη δήλωση τον Ιούλιο;

ΑΠ: Και η εικόνα που είχα από τις μέχρι τότε πυρκαγιές και φαινόταν ότι κάποιοι είχαν μελετήσει τις καιρικές συνθήκες και στην ίδια περιοχή είχαμε πολλές εστίες και μάλιστα με εμπρηστικούς μηχανισμούς που δεν χρησιμοποιούν οικοπεδοφάγοι.

ΕΡ: Και γιατί η Κυβέρνηση αφού υπήρχαν τέτοιες ενδείξεις δεν ενεργοποιήθηκε; Και το Υπ. Δημόσιας Τάξης δεν πήρε δραστικά μέτρα; Έπρεπε να φτάσει αν πάρει ο Καραμανλής τον Πούτιν στο τηλέφωνο; Γιατί δεν έγινε συστράτευση πολιτών και πολιτικών;

ΑΠ: Σωστά είναι αυτά που λέτε. Δεν αισθάνομαι καλά να κάνω μικροπολιτική κουβέντα και να πω γιατί υπήρχε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την περίοδο, γιατί εμείς τελικά καταλήξαμε να κάνουμε εκλογές σε χρόνο που δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος πάντως όχι με δική μας ευθύνη. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι της παρούσης. Υπό αυτή την έννοια όλα τα παραπάνω προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Δυστυχώς, λέω δυστυχώς γιατί όλα αυτά τα είχα προβλέψει και μακάρι να είχα διαψευστεί. Πολλοί τότε συνάδελφοι σας τα θεωρούσαν περίπου γραφικά. Αυτά τα τόσο γραφικά τότε, επιβεβαιωθήκαν δυστυχώς σήμερα. Και αυτά που έλεγα τότε, τα λέει μια ολόκληρη κυβέρνηση σήμερα. Μακάρι να είχα ακουστεί από τότε.

ΕΡ: Σας ευχαριστούμε. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εκλογές. Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πολιτεύεται με την ΝΔ στην Β’ Αθηνών.

ΑΠ: Καλημέρα και σας ευχαριστώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ