Γιατί δεν μπορείς να κοιμηθείς εύκολα στα ξενοδοχεία - Οι επιστήμονες απαντούν
Βρίσκεσαι στο τέλειο δωμάτιο με το ιδανικό κρεβάτι για μαραθώνιο ύπνου αλλά ο Μορφέας αρνείται να σε πάρει.

Ο ύπνος σε ένα ταξίδι, είτε αυτό είναι αναψυχής είτε όχι, είναι αναγκαίος καθώς η έλλειψη σου μπορεί να σου στερήσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να περιπλανηθείς για μουσεία και τα αξιοθέατα της πόλης ή για να δουλέψεις σωστά.

Ό,τι προσπάθεια και αν έχεις κάνει, όμως, αποτυγχάνει και βρίσκεσαι πάλι στο κρεβάτι να κάνεις σβούρες και να μην μπορείς να κοιμηθείς.

Γιατί πρέπει να είναι τόσο δύσκολο;

Ορισμένοι επιστήμονες αποφάσισαν να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, για το οποίο και μίλησαν στο  Condé Nast Traveler. Συγκεκριμένα, η ειδικός Μελίσα Μουρ ανέφερε πως:

«Οι ερευνητές και οι κλινικοί που ασχολούνται με το ζήτημα του ύπνου γνωρίζουν καλά το λεγόμενο φαινόμενο της πρώτης νύχτας. Η μελέτη δείχνει, ότι ένα ημισφαίριο το εγκεφάλου κοιμάται λιγότερο βαθιά την πρώτη νύχτα σε ένα καινούριο περιβάλλον. Αυτή η διαφορά μπορεί προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο».

Ακόμη, η ειδικός πρόσθεσε πως ο άνθρωπος έχει την τάση να δημιουργεί συσχετισμούς ανάμεσα στο περιβάλλον του και στον ύπνο, πράγμα που κάνουν ακόμη και τα μωρά.

Έτσι, μαθαίνει να κοιμάται υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. ανοιχτό ή σβηστό φως, πολλά μαξιλάρια, πρόσωπο προς την πόρτα του δωματίου, κτλ).

Οι συνθήκες αυτές αλλάζουν όταν βρίσκεται σε ένα ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του ατόμου να μπαίνει στην διαδικασία της προσαρμογής στον χώρο.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλους του ύπνου, το άτομο πιθανότατα θα ξυπνήσει και θα κοιμηθεί πάλι με ευκολία αν το περιβάλλον του είναι γνωστό. Αντιθέτως, όταν αυτό συμβεί σε ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζει, μπορεί να δυσκολευτεί.

Πως λύνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα

  • Σήκω το πρωί και βγες για ένα περπάτημα ή άνοιξε τις κουρτίνες του δωματίου
  • Μην παραλείψεις κανένα γεύμα μέσα στη μέρα. Προσάρμοσε τα γεύματα σου στην διαφορά ώρας (αν υπάρχει), ακολουθώντας πιστά τις διατροφικές σου συνήθειες.
  • Προσάρμοσε τον χώρο στα μέτρα σου. Φέρε λίγα στοιχεία από το δικό σου δωμάτιο.
  • Πάρε μαζί δικά σου μαξιλάρια ή πιτζάμες.
  • Κλείσε όλες τις συσκευές ώστε να μην σε ενοχλήσουν όταν κοιμάσαι.
  • Απόφυγε τον καφέ  από το απόγευμα και μετά.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;