21 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Νορούζ!
Η Διεθνής Ημέρα του Νόρουζ καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2010 ως φόρος τιμής σε μια γιορτή περσικής προέλευσης, με ιστορία 3.000 ετών, που συμπίπτει με την περσική πρωτοχρονιά.

Ως Νορούζ δηλαδή νέα ημέρα, εννοείται γιορτή της άνοιξης, γνωστή στο Ιράν, το Κουρδιστάν και το Αφγανιστάν.

Μεταφορικά η καινούργια μέρα συμπίπτει με την καινούργια ζωή – «πρώτη μέρα της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης». Αυτή την μέρα αν γύριζε πίσω ο χρόνος και εάν μελετήσουμε την προέλευση της είναι πέρα από κάθε άλλο πολιτισμό.

Η μέτρηση, ή η ακριβή χρονολογία της και η απόσταση αναπνοής από την φύση και την άνοιξη, που είναι η αναγέννηση της είναι πολύ ακριβής. Και η ζωή του Νορούζ είναι πέρα από κάθε πολιτισμό των ανθρώπων μέχρι τώρα , είναι τα παλιότερα ήθη και έθιμα που έχουν επιβιώσει ως τις μέρες μας παρ’ όλες τις ανωμαλίες και τις μεταβολές που υπάρχουν στην ανθρώπινη ζωή.

Οι μεταβολές κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά δεν έχουν ξεπεραστεί αλλά το Νορουζ τις νίκησε και λάμπει ως τις μέρες μας φανερά πιο δυνατό ακριβώς όπως την πρώτη φορά την ίδια μέρα και ώρα σε κάθε κατάσταση μας καλωσορίζει, μας υποδέχεται, μας ξυπνάει και μας φανερώνεται λέγοντας «Αυτή είναι η μαγεία της φύσης και η ομορφιά της ζωής».

Στο Αφγανιστάν πιο παλιότερα από όλους γιόρταζαν τον Νορούζ πριν από 3000 χρόνια στο τόπο που σήμερα το λένε ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Οι άνθρωποι πριν 3000 χρόνια έτσι γιόρταζαν τον Νορούζ, την πρώτη μέρα της άνοιξης που την λένε «χαμάλ», σύμφωνα με τις πηγές το Νορούζ είναι η παλιότερη γιορτή .

Ως η πιο διαχρονική γιορτή παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή ζωή των Αφγανών και όλων των λαών που το γιορτάζουν, δένει αυτούς λαούς πιο πολύ και τους φέρνει κοντά στο μήνυμα που φέρνει η άνοιξη.

Η αναγέννηση της φύσης μας δίνει ζωή, αγάπη και ειρήνη με όλους τους ανθρώπου, με την φύση και εφοδιάζει όλη την ανθρωπότητα με αλληλεγγύη, ειρήνη και χαρά προς όλους τους άλλους.

Στην απόφαση του ΟΗΕ αναφέρεται κι ένας στίχος του Πέρση ποιητή Τζαλαλουντίν Ρουμί (1207-1273), που θεωρεί το Νορούζ «γιορτή αναγέννησης του πλανήτη και των ψυχών μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;