Athens Summer School 2017: “Moving the EU forward” θα ξεκινήσει στις 3 Ιουλίου
Στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή 30 προπτυχιακοί (4ου έτους και επί πτυχίω) και μεταπτυχιακοί φοιτητές από χώρες εντός και εκτός ΕΕ

Στο πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή 30 προπτυχιακοί (4ου έτους και επί πτυχίω) και μεταπτυχιακοί φοιτητές από χώρες εντός και εκτός ΕΕ

Το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν την έναρξη της διοργάνωσης του Athens Summer School 2017, το οποίο αποτελεί μια από τις κύριες δράσεις του προγράμματος Jean Monnet Module “Moving the EU forward”.  Το Athens Summer School θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 9 Ιουλίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος, οι οποίες βρίσκονται στο Μοναστηράκι (Αιόλου 42-44), στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Το Athens Summer School αποτελεί ένα εντατικό διεπιστημονικό διδακτικό πρόγραμμα επτά ημερών (36 διδακτικές ώρες), το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη γνώση και επιμόρφωση σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές και επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καθώς και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Πως και σε ποιο βαθμό αποτελεί η κρίση της ΕΕ μια ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση και εξέλιξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας; Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε προκειμένου η ΕΕ να προχωρήσει μπροστά; Οι διαλέξεις θα επικεντρωθούν στα παραπάνω ερωτήματα, προκειμένου να ενθαρρύνουν την συζήτηση σχετικά με την (ανα) διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το Athens Summer School συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για κάθε Έλληνα ή αλλοδαπό προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό φοιτητή, που επιθυμεί να διευρύνει τους ακαδημαϊκούς ή τους ερευνητικούς του ορίζοντες σε ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή συνεργασία την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το Athens Summer School επιδιώκει να καταστεί ο ετήσιος τόπος συνάντησης ταλαντούχων φοιτητών, οι οποίοι υποκινούνται από το κοινό τους ενδιαφέρον για τη νέα δυναμική και τις προκλήσεις, που ανέδειξε η οικονομική κρίση τόσο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο και για την ίδια την Ελλάδα.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αρθρώνεται στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

α) Νέες Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

β) Η δημοκρατία στην Ευρώπη δοκιμάζεται

γ) Οικονομική Διακυβέρνηση: Νέες ευκαιρίες για αλλαγή

δ) Εξωτερική πολιτική της ΕΕ: παλαιές προκλήσεις, νέες προοπτικές

ε) Προκλήσεις της ΕΕ στη Διεθνή Μεταβαλλόμενη Τάξη Πραγμάτων

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από διακεκριμένους καθηγητές και ερευνητές, οι οποίοι διαθέτουν βαθιά επιστημονική γνώση, αλλά και πολιτική αντίληψη των ζητημάτων της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ορισμένοι από τους διδάσκοντες έχουν εργασθεί ως εμπειρογνώμονες ή σύμβουλοι σε ευρωπαϊκούς και ελληνικούς θεσμούς και φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μαθήματα δεν θα βασίζονται μόνο στην ex cathedra διδασκαλία, αλλά θα αποτελούν ζωντανές συζητήσεις γύρω από τα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάσσουν τις διαφορετικές τους απόψεις και προσεγγίσεις σχετικά με τα θέματα που συζητούνται, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους μέσα από τη θεωρητική και πρακτική γνώση των καθηγητών.

Πάνω από το 50% των ωρών διδασκαλίας θα αφιερωθεί στη μελέτη περιπτώσεων και σε συζήτηση προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η κριτική σκέψη και η πολιτική αντίληψη των φοιτητών. Επιπλέον, οι φοιτητές θα χωρισθούν σε πέντε ομάδες, καθεμία εξ αυτών θα προετοιμάσει μια παρουσίαση ανά θεματική ενότητα σχετικά με τις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν για την εξέλιξη της ΕΕ. Οι παρουσιάσεις και τα κύρια συμπεράσματα, που θα προκύψουν από τις διαλέξεις, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του Athens Summer School και στην οποία θα συμμετάσχουν η ακαδημαϊκός υπεύθυνη του προγράμματος, Αναπλ. Καθηγήτρια Εμ. Δούση και ένας καθηγητής από κάθε θεματικό άξονα.

Το Πρόγραμμα του Athens Summer School 2017 είναι διαθέσιμο εδώ.

Το Handbook του Athens Summer School 2017 θα ανακοινωθεί αργότερα.

Τοποθεσία

Η τοποθεσία των εγκαταστάσεων, όπου θα πραγματοποιηθεί το Athens Summer School, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Μοναστηράκι), θα βοηθήσει σημαντικά τους αλλοδαπούς-κυρίως- φοιτητές να εμπεδώσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα και θα γνωρίσουν την ελληνική παράδοση, καθώς τα γεύματα θα προσφέρονται σε ταβέρνες και εστιατόρια τη ευρύτερης περιοχής.

Αίτηση συμμετοχής

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως τις 20 Απριλίου 2017.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, αποστέλλοντας στη διεύθυνση info-eeep@pspa.uoa.gr συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής. Όσοι επιλεγούν θα ενημερωθούν με e-mail, περί τα τέλη Απριλίου.

 Αξιολόγηση συμμετοχής

Μετά το πέρας του θερινού σχολείου, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αξιολογήσουν την εμπειρία τους. Η φόρμα αξιολόγησης θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;