Ταχίνι: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τη νηστίσιμη υπερτροφή!
Ενόψει νηστείας το ταχίνι είναι ό,τι πρέπει για να καλύψει το κενό. Ωστόσο μια τέτοια υπερτροφή θα πρέπει να την βάλεις γενικά στη διατροφή σου!

ταχίνι

Ενόψει νηστείας το ταχίνι είναι ό,τι πρέπει για να καλύψει το κενό. Ωστόσο μια τέτοια υπερτροφή θα πρέπει να την βάλεις γενικά στη διατροφή σου!

1.Το ταχίνι είναι μια λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής, Ελλάδας, Ιράν, Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους:

από σουσάμι αποφλοιωμένο
από σουσάμι αναποφλοίωτο

2. Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και για τις ιδιαίτερες γεύσεις του προστίθεται κακάο, πορτοκάλι ή μέλι. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου.

3. Η θρεπτική αξία μίας κουταλιάς ταχινιού
– Ενέργεια 89 θερμίδες
– Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
– Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
– Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
– Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
– Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
– Ασβέστιο 64 mg
– Σίδηρος 1,34 mg
– Μαγνήσιο 14 mg
– Φώσφορος 110 mg
– Κάλιο 62 mg
– Νάτριο 17 mg
– Ψευδάργυρος 0,69 mg
– Χαλκός 0,242 mg
– Μαγγάνιο 0,218 mg
– Σελήνιο 0,3 μg
– Θειαμίνη 0,183 mg
– Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
– Νιασίνη 0,818 mg
– Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
– Βιταμίνη Β6 0,022 mg
– Φυλλικό οξύ 15 μg
– Βιταμίνη E 0,04 mg

4. Καθώς έχει πολλές θερμίδες προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας! 1 κουταλιά είναι αρκετή!

5. Μπορείς να το φας σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι ή αναμειγμένο με κακάο για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.

6. Αναμειγμένο με γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα

7. Ένα πασίγνωστο φαγητό που είναι βασικό του συστατικό το ταχίνι είναι το πολύ αγαπητό χούμους (ρεβίθια, ταχίνι, χυμός λεμονιού).

8. Την περίοδο της Σαρακοστής μπορείτε να φτιάξετε νηστίσιμα μπισκότα με ταχίνι, ιδανικά για μικρούς και μεγάλους.
Θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
9 κ.σ. ταχίνι με μέλι
½ κ.σ. κανέλα
½ φλ. βρόμη
½ φλ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά. Με ένα κουτάλι παίρνετε λίγη ποσότητα από τη ζύμη και την τοποθετείτε σε ταψί, στο οποίο προηγουμένως έχετε τοποθετήσει λαδόκολλα. Ψήνετε για 6-7 λεπτά και αφήνετε να κρυώσουν.

9. Στην Τουρκία, το ταχίνι αναμειγνύεται με πετιμέζι για να σχηματιστεί ένα πιάτο που ονομάζεται tahin-pekmez. Λόγω της υψηλής θερμιδικής της φύσης του, σερβίρεται ως πρωινό ή μετά το γεύμα σαν επιδόρπιο, για να βυθιστούν μέσα του κομμάτια ψωμιού, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο.

10. Στο Λεβάντε, το ταχίνι είναι ένα βασικό είδος διατροφής, που παρασκευάζεται με πολτοποιημένο σκόρδο και χυμό λεμονιού. Σερβίρεται ως ντιπ με πίτα, ένα κάλυμμα για το φαλάφελ, τη shwarma και ως συστατικό σε διάφορα αλείμματα. Επίσης, χρησιμοποιείται ως σάλτσα μαγειρέματος για κρέατα και πάντα σερβίρεται ως συνοδευτικό πιάτο στα ψάρια. Επίσης, είναι το κύριο συστατικό σε ένα θαλασσινό πιάτο που ονομάζεται siyadiyeh. Το ταχίνι βρίσκεται μέσα στα γλυκά επιδόρπια, όπως το χαλβά και το χαλβά με φιστίκια Αιγίνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1