Λαγάνα: Η πιο εύκολη συνταγή για να είναι σπιτική!
Την Καθαρά Δευτέρα εννοείται ότι θα φας λαγάνα αλλά γιατί να μη τη φτιάξεις μόνος σου και να είναι σπιτική; Εύκολη και γρήγορη συνταγή για να τα καταφέρεις!

λαγανα

Την Καθαρά Δευτέρα εννοείται ότι θα φας λαγάνα αλλά γιατί να μη τη φτιάξεις μόνος σου και να είναι σπιτική;

Ορίστε 3 διαφορετικές συνταγές για να τους εκπλήξεις όλους!

Αυτή η λαγάνα γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, ειδικά αν έχετε αρτοπαρασκευαστή ή μίξερ με ειδικό σύρμα. Δε μπορώ να πω ότι είναι ίδια με του φούρνου, αλλά είναι μια αρκετά κοντινή της εκδοχή.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι γλυκό λευκό κρασί
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • λίγο σουσάμι άσπρο και μαύρο

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τη σειρά που κάνουμε και το απλό ψωμί και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή, τα ρίχνουμε μέσα όπως κάνουμε συνήθως και το αφήνουμε να ζυμώσει.
  2. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί με λαδόκολα, πιέζουμε να ισιώσει και να πάρει το σχήμα που θέλουμε, κάνουμε μικρά βαθουλώματα με την άκρη ενός στρογγυλού αντικειμένου ή του δακτύλου μας και αφήνουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μισή ωρίτσα λίγο να δέσει και να φουσκώσει (δε θέλει πολύ φούσκωμα)
  3. Μετά, βρέχουμε με λίγο νερό ή λαδάκι για να πασπαλίσουμε με το σουσάμι, και ψήνουμε στους 175, για 30 λεπτά περίπου (το ψήσιμο εξαρτάται απ’τον κάθε φούρνο).

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν έχετε χρόνο να περιμένετε ούτε 30 λεπτά για να φουσκώσει λίγο, βάλτε το κατευθίαν σε προθερμασμένο φούρνο για να το ψήσετε. Το έχω κάνει κι έτσι, μια χαρά μου βγήκε!

Λαγάνα με αλεύρι ολικής άλεσης και τσίπουρο με γλυκάνισο!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 400 γρ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
  • 25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 30 γρ ταχίνι
  • 1 κουταλιά σούπας γλυκού μέλι
  • 1 κουλάκι γλυκού αλάτι
  • 350 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο
  • σουσάμι

1) Βάζουμε τα αλεύρια σε μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο Ρίχνουμε το λάδι, την μαγιά, το ταχίνι, το μέλι, το αλάτι, το τσίπουρο και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακιά ζύμη. Εγώ το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα.

2) Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, βαζουμε λιγο λάδι στα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενη πίτα. Πατάμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της πίτας κάνοντας βαθιές δαχτυλιές. Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Την αφήνουμε λίγο ακόμα να φουσκώσει.

3) Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 200 βαθμους αναλογα με την κουζίνα μας παντα μέχρι να γίνει τραγανή και ροδοκόκκινη.

Λαγάνα με ελιές και δεντρολίβανο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 400-450 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 35 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές ελιές μαύρες η πράσινες ξεκουκουτσιασμένες
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι χοντρό (προαιρετικά )
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο (ψιλοκομμένα τα κλωναράκια ή ξερό δεντρολιβανο )
  • λίγο λάδι ακόμα για το τέλος

Πώς το κάνουμε:

  1. Στον αρτοπαρασκευαστή κοσκινίζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το λάδι, το χλιαρό νερό, την μαγιά και το αλάτι το ψιλό και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες, μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας, περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες.
  2. Αν το ζυμώσουμε στο χέρι, σε μπόλ διαλύουμε την μαγιά 100 ml χλιαρό και βάζουμε και 2 κουταλιές από το αλεύρι μας και την αφήνουμε για 20-30 να ανέβει.
  3. Μετά τα βάζουμε όλα υλικά μαζί σε ενα μπόλ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, λαδώνουμε ένα άλλο μπόλ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιστεί ο όγκος του.
  4. Όταν πια φουσκώσει, το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας το ταψί, ή φτιάχνουμε 2 λαγάνες.
  5. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας, σκορπίζουμε πάνω τις ελίες, τις πιέζουμε λίγο να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι (προαιρετικά).
  6. Αφήνουμε κανά 30 λεπτό να φουσκώσει σκεπασμένο και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει.
  7. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει!

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή την βρήκα σε ένα ένθετο απο μια εφημερίδα “ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ”.

Τις 3 συνταγές βρήκαμε εδώ!

Κάτι που δεν ήξερες για τη Λαγάνα

 

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1