Η γονιμότητα έχει άμεση σχέση με το πόσους φίλους έχεις! (Έρευνα)
Μπορεί ο αριθμός των φίλων να επηρεάσει την γονιμότητα μιας γυναίκας; Η απάντηση, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι ναι!

screen_shot_2010-03-14_at_2.40.22_am

Μπορεί ο αριθμός των φίλων να επηρεάσει την γονιμότητα μιας γυναίκας; Η απάντηση, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι ναι!

Οι καλοί φίλοι φέρνουν μεγαλύτερη γονιμότητα, υποστηρίζει ο καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Ντάνμπαρ. Ο λόγος πίσω από όλα αυτά, αναφέρει, είναι ότι οι καλοί φίλοι προστατεύουν το άτομο απο το στρες, σε αντίθεση με τα μη έμπιστα άτομα που μπορούν να δράσουν επιβαρυντικά και να “χαλάσουν” τον κύκλο της περιόδου.

Ο Ντάνμπαρ θεωρεί πως η υπερπροσπάθεια να διατηρήσει μια γυναίκα μια πολύ δραστήρια και γεμάτη κοινωνική ζωή -αντί να ακολουθήσει την στρατηγική του “λίγοι και καλοί”– επηρεάζει αρνητικά την ορμονική λειτουργία.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Οργανισμού για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), ο καθηγητής είπε πως οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν μπορούν να βοηθηθούν ιδιαίτερα από τους καλούς τους φίλους.

9212fce3e897309eb9714dbcbcf7a5b3

«Το μέγεθος του κοινωνικού κύκλου επηρεάζει σημαντικά το ενδοκρινικό σύστημα (επίπεδα ορμονών). Μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον έμμηνο κύκλο και να προκαλέσει υπογονιμότητα», είπε.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιο κοντινοί φίλοι –αυτοί που κλαίμε στον ώμο τους– μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Πέντε καλοί φίλοι είναι ένας αριθμός που εξασφαλίζει προστασία από το στρες που προκαλούν οι άλλοι άνθρωποι. Εάν αυτοί οι φίλοι λείπουν από τη ζωή μιας γυναίκας, είναι πιο πιθανό να απορρυθμιστεί ο κύκλος της περιόδου της και το ενδοκρινικό της σύστημα.»

Ο καθηγητής Ντάνμπαρ υποστηρίζει. βάσει ερευνών σε πρωτεύοντα θηλαστικά, πως η θεωρία αυτή ισχύει. Ο ίδιος βρήκε πως οι θηλυκές μαϊμούδες που δεν ανήκουν σε κάποια ισχυρή «συμμαχία» είναι πιο πιθανό να είναι στείρες.

Ο καθηγητής επινόησε τον λεγόμενο «αριθμό Ντάνμπαρ» –μια θεωρία που λέει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να “αντιμετωπίσει” μέχρι 150 φίλους, και μόνο 5 από αυτούς μπορούν να είναι κολλητοί.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνές του, οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν φιλίες ακόμη και εξ αποστάσεως χάρη στο τηλέφωνο και στα social media, ενώ οι άνδρες αν δεν βρεθούν από κοντά, χάνονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;