Ο σκύλος σου μπορεί να καταλάβει αν φέρεσαι σαν κόπανος ή οχι! (Έρευνα)
Και όμως, ορισμένες φορές υποτιμάμε πόσα πράγματα καταλαβαίνουν για εμάς οι τετράποδοι φίλοι μας!

σκύλος

Και όμως, ορισμένες φορές υποτιμάμε πόσα πράγματα καταλαβαίνουν για εμάς οι τετράποδοι φίλοι μας!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience and Biobehavioral Reviews και την οποία αναδημοσιεύει το New Scientist, οι σκύλοι έχουν την δυνατότητα να κρίνουν πότε κάποιος έχει κακή συμπεριφορά και έτσι αποφασίζουν πως θα αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο γύρω τους.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι ιδιοκτήτες των σκύλων που συμμετείχαν έπρεπε να υιοθετήσουν ένα είδος συμπεριφοράς ενώ οι σκύλοι τους τους παρακολουθούσαν. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποκρίθηκε ότι προσπαθούσε να ανοίξει ένα κουτί, αποτύγχανε και ζητούσε βοήθεια σε δύο ερευνητές που ήταν εκεί.

Κάθε φορά, ο ένας από τους ερευνητές δεν έκανε τίποτα και ο άλλος ή βοηθούσε ή αρνούνταν να βοηθήσει. Έπειτα, και οι δυο ερευνητές έδιναν στον σκύλο ένα μπισκότο.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν ένας από τους δυο ερευνητές βοήθησε τον ιδιοκτήτη του σκύλου, οι σκύλοι δεν έδειξαν αλλαγή στην συμπεριφορά τους και πήραν το μπισκότο και από εκείνον που βοήθησε και από εκείνον που παρέμεινε αδρανής.

Στην δεύτερη περίπτωση, όμως, οι σκύλοι απέφυγαν τον ερευνητή που αρνήθηκε να βοηθήσει και πήραν με μεγαλύτερη διάθεση το μπισκότο από τον αδρανή ερευνητή.

Κατά την διάρκεια ενός αντίστοιχου πειράματος με πιθήκους καπουτσίνους, οι ερευνητές παρατήρησαν αντίστοιχη συμπεριφορά με τους σκύλους. Οι πίθηκοι ήταν προκατελειμένοι προς τους ανθρώπους που αρνήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια όταν τους ζητήθηκε.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως τόσο οι σκύλοι όσο και οι πίθηκοι έχουν μια αίσθηση ηθικής παρόμοια με εκείνη που έχουν τα ανθρώπινα μωρά.

«Αν κάποιος συμπεριφέρεται αντικοινωνικά, είναι πιθανό να αντιδράσουν συναισθηματικά σε αυτό», είπε στο New Scientist ο συντάκτης της μελέτης Τζέιμς Άντερσον, ερευνητής συμπεριφοράς των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.

«Νομίζω ότι στους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει αυτή η βασική ευαισθησία ως προς την αντικοινωνική συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων σε άλλους. Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, με την εισαγωγή στην κουλτούρα και με τη διδασκαλία, εξελίσσεται πλήρως σε αίσθημα της ηθικής.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;