Απόλλων Κουσκουμβεκάκης:
Σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες του για τη μεγάλη συναυλία που ετοιμάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ο συνθέτης και μαέστρος Απόλλων Κουσκουμβεκάκης μιλάει στο neolaia.gr. και μας αποκαλύπτεται!

unnamed (1)
Σε ένα διάλειμμα από τις πρόβες του για τη μεγάλη συναυλία που ετοιμάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ο συνθέτης και μαέστρος Απόλλων Κουσκουμβεκάκης μιλάει στο neolaia.gr. και μας αποκαλύπτεται!

Τι μας έχεις ετοιμάσει για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης;
Στις 16 Φεβρουαρίου, στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, θα παρουσιάσω ζωντανά τους 3 δίσκους – «Ο Νοέμβρης των ματιών της», «Μ’ένα νεύμα του φιλιού», «music for movies» – που έχουν κυκλοφορήσει τα δυόμιση τελευταία χρόνια, με δικές μου μουσικές και τραγούδια. Θα συμμετέχει η Athens Chamber Orchestra, μια 12μελής κλασική ορχήστρα δωματίου και 3 γοητευτικές γυναικείες φωνές: η Ειρήνη Τουμπάκη, η Θέλμα Καραγιάννη και η Άννα Ματσούκα. Κατα τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε video wall πίνακες της ζωγράφου Ζάννας Αρτέμη, που έχει επιμελληθεί τα εξώφυλλα των δίσκων μου και η οποία γιορτάζει με την παράσταση αυτή τα 10 χρόνια ατομικών της εκθέσεων.

Μίλησέ μας για τις 3 αυτές δισκογραφικές σου δουλειές … Υπάρχει κάποιο κοινό στίγμα;

Πρόκειται για 3 διαφορετικές δουλειές. «Ο Νοέμβρης των ματιών της», που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2014, έχει μια ενότητα ύφους, κυριαρχεί μια μελαγχολική, φθινοπωρινή διάθεση και ένας κλασικότροπος ήχος. Αντίθετα, το «Μ’ένα νεύμα του φιλιού», που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2016, είναι πολυσυλλεκτικό, ένα αφιέρωμα σε όσα αγάπησα στη μουσική μου διαδρομή. Περιέχει αναγεννησιακής ιδιοσυγκρασίας παραμύθια, ροκ μπαλάντες, μεσογειακά μάμπο, αλλά και λαϊκότροπα ζεϊμπέκικα και χασάπικα. Το «music for movies», τέλος, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2016, περιέχει ορχηστρικά μου κομμάτια, κατά φαντασίαν soundtracks, μουσικές για ταινίες που δεν γυρίστηκαν ποτέ. Το κοινό στίγμα είναι η κυριαρχία της μελωδίας, η χρησιμοποίηση της κλασικής ορχήστρας στις ενορχηστρώσεις μου και οργάνων που δεν ακούμε συχνά στις μουσικές που κυριαρχούν σήμερα. Επίσης, όσον αφορά στους 2 πρώτους δίσκους, οι στίχοι είναι της Αναστασίας Μητσοπούλου και της Μαρίας Σπυράτου.

Έχεις μια πολύχρονη και σημαντική παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας ως σολίστ κιθάρας, μαέστρος και ενορχηστρωτής. Γιατί άργησες να γράψεις τις δικές σου μουσικές;
Η ερμηνεία έργων για κλασική κιθάρα, η μουσική δωματίου και η ενορχήστρωση περιέχουν στοιχεία δημιουργίας. Μέσα από αυτήν την πολύχρονη διαδρομή δημιούργησα έναν προσωπικό ήχο, ο οποίος κάποια στιγμή αποφάσισα ότι θα έπρεπε πλέον να υπηρετεί τις δικές μου μουσικές. Επίσης ήθελα, όταν καταθέσω κάτι δικό μου, να είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μια όμορφη παραλλαγή όσων αγάπησα, αλλά κάτι πραγματικά «προσωπικό» και άξιο να παρουσιαστεί.

Πώς επέλεξες τις τρεις ερμηνεύτριές σου;

Πρόκειται για τρεισ απόλυτα γοητευτικές και διαφορετικές μεταξύ τους φωνές. Η Ειρήνη Τουμπάκη, μια ερμηνεύτρια που έχει ξεχωρίσει από τη γενιά της, είναι μια κατά βάσην λαϊκή φωνή, που με τα δικά μου τραγούδια μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, πολύ ελκυστικό νομίζω. Η Θέλμα Καραγιάννη έχει μια ζεστή χροιά και ερμηνεία που «έδεσαν» αμέσως με τα τραγούδια μου. Η Άννα Ματσούκα, τέλος, είναι μια πολύ νέα κοπέλα, που έχει μόλις έρθει από την Αμερική, με μια δροσερή φωνή και πολύ όρεξη και ενθουσιασμό να δουλέψει και να κάνει όμορφα πράγματα. Κάτι σημαντικό και καθοριστικό βέβαια είναι ότι και οι τρεις αγάπησαν τα τραγούδια μου και έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα, με αντισώματα στις συνηθισμένες «ασθένειες» των τραγουδιστών!

Πριν λίγο καιρό έκανες μια παράσταση με μια κιθάρα και 2 φωνές στο Χαμάμ, προσφέροντας ένα λιτό αλλά ουσιαστικό θέαμα …… Τώρα έχεις πάει στο άλλο άκρο … Μια συναυλία με την κλασική ορχήστρα δωματίου, «Athens Chamber Orchestra”, επί σκηνής, την οποία και θα διευθύνεις. Γενικά είσαι άνθρωπος των άκρων;
Όχι, απλώς μου αρέσουν πολλά και διαφορετικά πράγματα, βαριέμαι να κάνω συνέχεια τα ίδια… Η παράσταση «Στο φως των κεριών», που παρουσίασα στο Χαμάμ, ήταν ένα αφιέρωμα σ’ ένα μεγάλο μου έρωτα, την κλασική κιθάρα, με πολλά στοιχεία minimal. Η συναυλία στις 16 Φεβρουαρίου είναι αφιέρωμα στον άλλο μου έρωτα, την ορχήστρα, μια πολύ δύσκολη παράσταση με πολλά στοιχεία που πρέπει να συνυπάρξουν και να λειτουργήσουν αρμονικά.

Θα έλεγα ότι τις περισσότερες μουσικές σου τις χαρακτηρίζει μια γλυκιά μελαγχολία. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα σου;
Θα σου απαντήσω αντιγράφοντας από το ένθετο του «Νοέμβρη των ματιών της»: «…και ξαφνικά, στην προσπάθειά μου να κατευνάσω τους μελαγχολικούς δαίμονες που με συντροφεύουν από παιδί, ξεκλείδωσα το κουτί με τις μουσικές που επιμελώς έκρυβα για χρόνια μέσα μου…».

Από το ροκ στην εφηβική σου ηλικία μέχρι την διεύθυνση της Αθηναϊκής μαντολινάτας και της Athens Chamber Orchestra και την κυκλοφορία τριών προσωπικών δίσκων, πόσο μακρύς ήταν αυτός ο δρόμος και σε ποιους σταθμούς στέκεσαι;
Νομίζω ότι ο πρώτος σταθμός, αυτός που με έκανε να αγαπήσω τη μουσική, ήταν το ροκ της εφηβείας μου, κάτι που δεν κατάφερε το ωδείο που πήγα στα οκτώ μου για να μάθω κιθάρα. Μετά βέβαια η κλασική κιθάρα, η μουσική δωματίου, η ενορχήστρωση και τώρα η σύνθεση. Έχω ανάγκη να προχωράω, να κάνω πράγματα διαφορετικά, να μαθαίνω, να συνεργάζομαι και να μοιράζομαι όμορφες μουσικές με όμορφους ανθρώπους…

Είσαι αισιόδοξος για την χρονιά που μόλις μπήκε;
Όχι βέβαια! Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η αγορά ανύπαρκτη, δουλεύουν κυρίως οι έμποροι του ευτελούς. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι δημιουργοί, η δουλειά τους όμως πολύ δύσκολα φτάνει στο μέσο ακροατή. Εύχομαι μόνο να’ χουμε την υγειά μας για να συνεχίσουμε να παλεύουμε με θεριά και ανεμόμυλους…

Εδώ και πολλά χρόνια διδάσκεις ανώτερα θεωρητικά της μουσικής. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας νέος αν θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική;

Το κυριότερο που πρέπει να έχει, για να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει με τη μουσική, είναι πρωινή δουλειά! Αν περιμένει να βιοποριστεί με την τέχνη του θα αρχίσουν οι εκπτώσεις. Βέβαια πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Τι να περιμένουμε μετά τη συναυλία σου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης;
Ελπίζω να καταφέρω να επαναλάβω την παράσταση σε άλλα θέατρα. Θέλω να δισκογραφήσω τα νέα μου τραγούδια, θα τα παίξουμε στις 16 Φεβρουαρίου. Διδασκαλία βέβαια, έχω έναν κύκλο εξαιρετικών μαθητών, τους αγαπώ πολύ. Λίγα πράγματα και καλά, όπως οι καιροί επιβάλλουν και όπως μας αξίζει!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;