Η θρησκεία των αριθμών
Έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν εδώ και κάποιες μέρες αυτά τα βιντεάκια από το facebook που κάνουν απολογισμό της χρονιάς του κάθε χρήστη. Ο κακός χαμός!!!

tumblr_nheybcEFyt1rge63io1_1280

Έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν εδώ και κάποιες μέρες αυτά τα βιντεάκια από το facebook που κάνουν απολογισμό της χρονιάς του κάθε χρήστη. Ο κακός χαμός!!!

Όσα έχω δει (ανάμεσά τους και το δικό μου-το οποίο και δεν έκανα share, να σημειωθεί) έχουν ωραίες φωτογραφιούλες, πραγματάκια που έκανε ή είπε ο χρήστης μέσα στη χρονιά με ένα κοινό χαρακτηριστικό: πόσοι τα είδαν, πόσοι έκαναν like, πόσοι σχολίασαν. Αριθμοί δηλαδή, αριθμοί.

Πόσοι όμως από αυτούς του αριθμούς, πόσες από αυτές τις μετρικές έχουν όντως νόημα ώστε να συμπεριληφθούν σε ένα βίντεο-ανασκόπηση ενός ανθρώπου; Είναι οι πιο «επιτυχημένες» μας στιγμές και οι πιο σημαντικές; Και τι σημαίνει επιτυχία στα social media τελικά; Μπορεί το κάθε μέσο να πιάσει το νόημα πίσω από τα likes; Νομίζω πως όχι. Το είδα και από τον εαυτό μου, και είμαι σίγουρη θα το σκέφτηκαν και άλλοι, ότι αν έκανα εγώ το βίντεο δεν θα ήταν αυτές οι σημαντικότερες στιγμές/φωτογραφίες που θα έβαζα μέσα.

Αυτή η λατρεία των αριθμών είναι κάτι που κυριαρχεί παντού. Όχι μόνο στα social media αλλά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Πόσοι μας ευχήθηκαν, για παράδειγμα, στη γιορτή μας; Πόσοι ήρθαν στο πάρτυ μας; Πόσα κιλά είμαστε; Πόσο κάνει αυτό το ζευγάρι παπούτσια; Πόσο κοστίζει το άλλο κινητό σε σχέση με το δικό μας; Πόσα παίρνει αυτός στη δουλειά του και πόσες ώρες δουλεύει;

Νούμερα, νούμερα, νούμερα. Έχουμε πειστεί ότι αυτά τα νούμερα (μαζί με τα άλλα νούμερα, τα μεταφορικά) είναι αυτά που κάνουν το κουμάντο και αυτά που πρέπει να καθορίζουν πόσο επιτυχημένοι/ευτυχισμένοι ή όχι είμαστε. Πότε άλλαξε αυτό το κριτήριο δεν ξέρω.

Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ξαφνικά δεν μας νοιάζει να είμαστε καλά αλλά μας νοιάζει να έχουμε ακριβό κινητό και λίγα κιλά. Δεν μας νοιάζει να μας κάνουν ουσιαστικές ευχές άνθρωποι που όντως τις αισθάνονται αλλά μας νοιάζει να μας στείλουν όλοι (φίλοι-γνωστοί και άγνωστοι) και ας μην τους έχουμε δει ποτέ. Δεν μας νοιάζει να μας νοιάζονται οι φίλοι, μας νοιάζει να είναι απλά πολλοί.

Χάνεται η μπάλα. Και χάνεται ακόμα περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Παντού αριθμοί που είναι οι κριτές για το αν είμαστε καλά ή όχι, για το αν είμαστε επιτυχημένοι ή όχι. Πολλά λάθη νομίζω έχουμε κάνει κατά καιρούς σαν κοινωνία αλλά αυτό ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα καθώς καθορίζει και τομείς που δεν φανταζόμαστε. Ακραίο αλλά πιθανό σενάριο; Όταν η επιτυχία κρίνεται από τα χρήματα και κάνουμε το παν να τα αποκτήσουμε για να τα δείξουμε. Πού μας οδήγησε αυτό τα προηγούμενα χρόνια; (ξέρουμε την απάντηση, μην μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες).

Η μπάλα μπορεί πάντως να χαθεί ακόμα περισσότερο. Πάντα υπάρχει και χειρότερη κατάσταση, πάντα υπάρχει και πιο κάτω, μην επαναπαυόμαστε! Σίγουρα ένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να φέρει αλλαγή αλλά τσούκου-τσούκου κάτι μπορούμε να κάνουμε. Και η αλλαγή στα μέτρα και τα σταθμά μπορεί να είναι η ιδανική αρχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;