Facebook: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην σου προκαλέσει κατάθλιψη!
Το Facebook, πέραν από τα τεράστια και αμέτρητα πλεονεκτήματα που έχει μπορεί να υπάρξει και η ρίζα πολλών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη.

Depressed-girl-on-Facebook

Το Facebook, πέραν από τα τεράστια και αμέτρητα πλεονεκτήματα που έχει μπορεί να υπάρξει και η ρίζα πολλών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι γιατί συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους διαδικτυακούς μας φίλους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ σε 14 χώρες με 35.000 συμμετέχοντες μεταξύ 15 και 88 ετών, η σύγκριση της ζωής των συμμετεχόντων με εκείνη των διαδικτυακών φίλων τους, προκαλούσε καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 2011 τον όρο «Facebook depression» (κατάθλιψη του Facebook) ως «κατάθλιψη που προκαλείται όταν προέφηβοι κι έφηβοι ξόδευαν πολύ χρόνο στα social media, όπως το Facebook, και μετά αρχίζουν να παρουσιάζουν κλασικά συμπτώματα κατάθλιψης».

Η έρευνα του Λάνκαστερ, όμως, ήρθε να τονίσει πως σύνδεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη μπορεί να έχει πολλές περισσότερες πτυχές αλλά και να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο.

15760573253_b420052918_b

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα social media, όπως το Facebook, συνδέονται με την κατάθλιψη είναι όταν υπάρχει σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους. Αυτή η σύγκριση οδηγεί με την σειρά της σε υπερανάλυση και συνεχείς σκέψεις.

Επιπλέον, με την υπερανάλυση συνδέονται οι συχνές πυκνές αναρτήσεις στο Facebook, ως μια ανάγκη επιβεβαίωσης.

Όμως, σημαντικό ρόλο παίζει και η συχνότητα, η ποιότητα και ο τρόπος που ο καθένας κάνει social networking είναι εξίσου σημαντικός.

Συνοψίζοντας, οι χρήστες του Facebook κινδυνεύουν να “βυθιστούν” σε κατάθλιψη στις φάσεις που νιώθουν ζήλια ενώ παρατηρούν τους άλλους, αποδέχονται πρώην συντρόφους ως φίλους στο Facebook, κάνουν αρνητικές κοινωνικές συγκρίσει ή κάνουν συχνά αρνητικά status.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε πως το φύλο και η προσωπικότητα αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Για παράδειγμα, οι γυναίκες και τα άτομα με νευρωτική προσωπικότητα είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Παρ’όλα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν στα συμπεράσματά τους ότι άτομα που έχουν κατάθλιψη, το να είναι δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί αν το χρησιμοποιήσουν αυτό ως πηγή ψυχικής υγείας, αλλά κι ενίσχυση της προσωπικότητάς τους μέσω της κοινωνικής υποστήριξης, να τα βοηθήσει να την ξεπεράσουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
11'
0 - 0
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
11'
0 - 0
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;