Με αφορμή την ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στη Τεχνόπολη μαθαίνουμε τους στόχους, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος "Είμαστε όλοι Πολίτες"

Screen Shot 2016-11-18 at 11.26.02 AM

Το πρόγραμμα “Είμαστε όλοι Πολίτες” ολοκληρώνεται και το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα γίνει στη Τεχνόπολη μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή.

Με αφορμή την εκδήλωση συζητήσαμε με τη Μαρία Φόλα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη προκειμένου να μας εξηγήσει τους στόχους που είχε το πρόγραμμα, ποια ήταν τα αποτελέσματα του και φυσικά  τι πρόκειται να δούμε το Σάββατο στη Τεχνόπολη.

Δες εδώ: 9+1 δωρεάν εκδηλώσεις το Σάββατο 19/11 στη Τεχνόπολη που δε γίνεται να χάσεις

Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς είναι το Πρόγραμμα “Είμαστε όλοι Πολίτες” και ποιοι ήταν οι βασικοί του στόχοι;

Το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» είναι ένα πρόγραμμα επιχορήγησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Η επιχορήγηση προέρχεται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και για το «Είμαστε όλοι Πολίτες» φθάνει τα 7,3εκ Ευρώ.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι ο διαχειριστής του προγράμματος για την Ελλάδα. Αντίστοιχα προγράμματα για την κοινωνία των πολιτών υλοποιήθηκαν σε 15 ακόμα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχοι του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσω του προγράμματος αυτού, υλοποιήθηκαν συνολικά 76 έργα σε όλη την Ελλάδα, από περισσότερους από 100 φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Δες εδώ: Πέντε λόγοι για να επισκεφθείτε τη Τεχνόπολη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου

Με τι κριτήριο συμμετείχαν οι συγκεκριμένες ΜΚΟ στο πρόγραμμα;

Η επιλογή των ΜΚΟ που έλαβαν επιχορήγηση μέσω του προγράμματος  έγινε μέσα από μια διαδικασία ανταπόκρισης σε ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος με συγκεκριμένους όρους και κριτήρια επιλογής.

Οι ΜΚΟ υπέβαλαν προτάσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και όσες έλαβαν τελικά επιχορήγηση είχαν προηγουμένως ελεγχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  ως προς την αξιοπιστία τους και τη διαχειριστική τους ικανότητα. Κατά το στάδιο της βαθμολόγησης, ακολουθήθηκε μια διαφανής διαδικασία αξιολόγησης από ανεξάρτητους βαθμολογητές βάσει συγκεκριμένων και κοινών για όλες τις αιτήσεις κριτηρίων.

Συνολικά, οι τέσσερις ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος του Προγράμματος συγκέντρωσαν 571 αιτήσεις από ελληνικές ΜΚΟ, από τις οποίες επιλέχθηκαν τελικά επιλέχθηκαν 76. Δύο από τα κριτήρια επιλεξιμότητας ήταν η  γεωγραφική διασπορά των έργων και η διοχέτευση τουλάχιστον του 10% του διαθέσιμου ποσού σε έργα που υποστηρίζουν παιδιά και νέους. Συνυπολογίστηκε η συνεισφορά των έργων στους   τομείς υποστήριξης του προγράμματος,  δηλαδή στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, η προαγωγή των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συνηγορία (advocacy) και η αύξηση του εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ και τέλος η ενδυνάμωση των ΜΚΟ (Capacity Building).

Μπορείτε να μας αναφέρετε ενδεικτικά μερικά από τα αποτελέσματα του προγράμματος;

Μέσω του προγράμματος αυτού, συνολικού ύψους 7,34εκ. ευρώ, υλοποιήθηκαν συνολικά 76 έργα σε όλη την Ελλάδα, από 65 φορείς υλοποίησης και 44 εταίρους. Η διαθέσιμη επιχορήγηση έχει απορροφηθεί  σε ποσοστό άνω του 99% και πολλές οργανώσεις όχι μόνο πέτυχαν αλλά ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει για τις δράσεις που έλαβαν χρηματοδότηση. Στον τομέα των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας για παράδειγμα, οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν μέσω του προγράμματος έφτασαν σε περισσότερα από 66.000 άτομα – τα μισά εκ των οποίων γίνονταν αποδέκτες υπηρεσιών πρόνοιας σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Στον τομέα της προαγωγής των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δράσεις των έργων που υλοποιήθηκαν ωφέλησαν συνολικά περισσότερους από 53.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα των EEA Grants για τις ΜΚΟ στην Ελλάδα είναι από τα λίγα προγράμματα που χρηματοδοτούν δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ενδυνάμωση των δομών των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», ενισχύθηκε και ο τομέας της συνηγορίας (Advocacy) και ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ, στο πλαίσιο του οποίου ενεπλάκησαν σε διαδικασίες συμμετοχικής διαβούλευσης πάνω από 1.000 πολίτες, ενώ πάνω από 20.000 μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδεύσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαπολιτισμική κατανόηση.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην υλοποίηση του προγράμματος;

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ως διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος, έπαιξε έναν εποπτικό και ταυτόχρονα ενισχυτικό ρόλο ως προς την υλοποίηση των έργων από τις οργανώσεις, ώστε να επιτύχουν και να ξεπεράσουν τους στόχους που είχαν θέσει.

Επίσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη σχεδίασε και συντόνισε μια σειρά συμπληρωματικών δράσεων, όπως εκδόσεις, εκπαιδεύσεις, εκδηλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή χρήσιμων εργαλείων και πληροφοριών για τις ΜΚΟ και την ελληνική κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της.

Τέλος, μέσω του προγράμματος, υλοποιήθηκε ένα εκτεταμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης ΜΚΟ, το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου βεληνεκούς στην Ελλάδα. Οι οργανώσεις εκπαιδεύτηκαν σε θέματα γενικής διαχείρισης, διαχείρισης εθελοντών, σε θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας, οικονομικής βιωσιμότητας.

Το πρόγραμμα αυτό, αποτελεί και μια σπουδαία παρακαταθήκη του «Είμαστε όλοι Πολίτες», καθώς μετεξελίσσεται και επεκτείνεται μέσα από την πρωτοβουλία Social Dynamo, που το Ίδρυμά μας υλοποιεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την ομάδα συνΑθηνά.

Στην εκδήλωση για την λήξη του προγράμματος στη Τεχνόπολη τι ακριβώς θα δούμε;

Μέσα από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» βοηθήθηκαν περισσότεροι από 245.000 συνάνθρωποί μας, προερχόμενοι κυρίως από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Πιστεύουμε πως αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι μια σπουδαία αφορμή για γιορτή! Έτσι, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, θα έχουμε στήσει μια μεγάλη, ανοιχτή γιορτή για όλους τους πολίτες της Αθήνας, για μικρούς και μεγάλους και για ανθρώπους με πολλά ενδιαφέροντα.

Η συμμετοχή, η διεκδίκηση, η εθελοντική δράση, η κοινωνική συνεισφορά, η επαφή με το ζωντανό, δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών που στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις μειονότητες, τα παιδιά και τους νέους, τα άτομα με αναπηρία, τους μετανάστες και πολλές ακόμα ευάλωτες ομάδες είναι οι άξονες αυτής της γιορτής.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε  μια σειρά δράσεων που θα είναι ανοιχτές για όλους, με ελεύθερη είσοδο – όπως διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά, νέους και ενήλικους, θεατρικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες δράσεις, που αφορούν το νεανικό κοινό: η  ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ θα βρίσκεται εκεί με το εργαστήριο «Re-Flower», που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να «μυηθούν» στον κόσμο του trafficking με βιωματικό τρόπο και με μία έκθεση φωτογραφίας, που παρουσιάζει   τα αποτελέσματα του ομώνυμου δημιουργικού εργαστηρίου photo-therapy για γυναίκες-θύματα trafficking και sex workers.

Επίσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή διοργανώνουν την έκθεση «Εδώ Ρομά, εκεί Ρομά, πού είναι οι Ρομά;», μια έκθεση για τις συνθήκες που συνθέτουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βιώνεται από τους Ρομά, που μας καλεί να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των συνανθρώπων μας στις φωτογραφίες. Η ομάδα της Ethelon θα είναι διαθέσιμη για να λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον εθελοντισμό, ενώ με απλές ερωτήσεις μπορεί να συνδέσει το προφίλ και τα ενδιαφέροντα κάθε επισκέπτη με προφίλ και δράσεις ΜΚΟ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι συζητήσεις Talk-Forward με θεματικούς άξονες τη συμμετοχική δημοκρατία, το περιβάλλον, τις εναλλακτικές αξιοπρεπούς στέγασης των προσφύγων και την ψυχική υγεία καθώς και οι ομιλίες «Fast Forward» που δίνουν  τον λόγο σε ανθρώπους, που με το έργο τους δίνουν παράδειγμα μαχητικότητας και αφοσίωσης σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αυτές και πολλές ακόμα δράσεις περιμένουν το κοινό και πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που τον αφορά!

Υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» να ανανεωθεί ή είναι κάτι που δε γνωρίζετε;

Το πρόγραμμα είναι αυτή τη στιγμή στην τελική του φάση, καθώς όλα τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και ο τελικός απολογισμός προς τις δωρήτριες χώρες θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες. Ήδη, όμως, οι χώρες του ΕΟΧ έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις με τις 16 χώρες που ωφελούνται από την επιχορήγηση των EEA Grants, μεταξύ αυτών και με την Ελλάδα. Όταν οι συζητήσεις αυτές ολοκληρωθούν, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του νέου προγράμματος για την κοινωνία των πολιτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;