Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας: 5+1 vegan συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις!
H 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας για την ακρίβεια ως "αυστηρής" χορτοφαγίας δηλαδή τους vegan φίλους μας.

collage

H 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας για την ακρίβεια ως “αυστηρής” χορτοφαγίας δηλαδή τους vegan φίλους μας.

Τι είναι, όμως, ακριβώς η vegan διατροφή;

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διατροφή προσδιορίστηκε σε γενικές γραμμές από το ξεκίνημα λειτουργίας της Vegan Society το 1944, ο πρώτος πλήρης ορισμός ήρθε το 1949 πριν από τον Leslie J Cross, ο οποίος περιέγραψε τον “βιγκανισμό” (veganism) ως “[την] αρχή της χειραφέτησης των ζώων από την εκμετάλλευση από τον άνθρωπο”. Αυτό αργότερα διευκρινίστηκε ως “η επιδίωξη για να μπει ένα τέλος στη χρήση των ζώων από τον άνθρωπο για τροφές, εμπορεύματα, εργασία, κυνήγι, ζωοτομία, καθώς και από όλες τις άλλες χρήσεις που αφορούν την εκμετάλλευση της ζωής των ζώων από τον άνθρωπο”.

Όταν η Vegan Society έγινε αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα το 1979, στο καταστατικό της έδωσε τον ακόλουθο ορισμό στον “βιγκανισμό”, τον οποίο και υποστηρίζει μέχρι και σήμερα:

“Μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που αποβλέπει στον αποκλεισμό, όσο αυτό είναι δυνατό και εφικτό, όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα, για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Κατ΄επέκταση, προωθεί την ανάπτυξη και τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων προς όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Σε διατροφικές όρους, κατακρίνει την διανομή και κατανάλωση προϊόντων, που παράγονται εξ ολοκλήρου, ή εν μέρει από ζώα”.

Ας δούμε λοιπόν 5 vegan συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας!

Λουκουμάδες μελιτζάνας

10 νεαρές μελιτζάνες (για να μην έχουν κάνει σπόρους)
μια χούφτα αλάτι χοντρό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
0,5 λίτρο μπύρα
1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
2 σκελ. σκόρδο
1 κ.γ. αλάτι ψιλό
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια εκατοστού.
Ανακατεύουμε με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε για μια ώρα σε σουρωτήρι.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε ένα κουρκούτι, ανακατεύοντας, μπύρα, αλεύρι, σκόρδο, ελαιόλαδο (για να μην τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα), πάπρικα και ψιλό αλάτι.
Ξεπλένουμε καλά τους μελιτζανόκυβους, τους στύβουμε με το χέρι και τους ανακατεύουμε με το κουρκούτι.
Σε τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι μοιράζουμε το μείγμα μας με κουτάλι.
Τηγανίζουμε, γυρίζοντας τους “λουκουμάδες” μας μέχρι να πάρουν χρωματάκι. Αφαιρούμε, συνέχεια, τις σταγόνες που ξέφυγαν απ’ το κουτάλι και κολυμπάνε ελεύθερα μέσα στο λάδι, γιατί θα καούν και θα χαλάσουν τη γεύση του συνόλου (αν έχετε γάτες, δώστε τες εκεί, θα τις τιμήσουν και θα σας εκτιμήσουν! Δοκιμασμένο).
Βγάζουμε τους “λουκουμάδες” σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να αφήσουν το παραπανίσιο τηγανόλαδο και σερβίρουμε.

“Πράσινα” φαλάφελ στο φούρνο

1 ποτήρι ολόκληρα ρεβίθια μουλιασμένα
1/3 ποτηριού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 ποτηριού ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι αλεσμένο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο αλεσμένο
½ κ.γ κύμινο
1 κ.γ ξερό κόλιανδρο
½ κ.γ baking powder
1 κ.γ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Πώς το κάνουμε:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα ρεβίθια με κρύο νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μια ημέρα πριν τα μαγειρέψουμε. Την επομένη, τα ξεπλένουμε καλά, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν καλά.
Στη συνέχεια, τα αλέθουμε στο μπλέντερ και μεταφέρουμε τον χοντροκομμένο πουρέ σε μπολ.
Προσθέτουμε στα λιωμένα ρεβίθια όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να ομογενοποιηθούν καλά.
Βάζουμε το μείγμα κατά μέρος και το καλύπτουμε με ζελατίνα. Το αφήνουμε για μισή με μια ώρα περίπου να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C.
Αφού η ζύμη μας για τα φαλάφελ είναι έτοιμη, πλάθουμε μπαλάκια και με τις παλάμες μας τα ισιώνουμε ελαφρώς.
Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και στη συνέχεια από πάνω τα φαλάφελ. Τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο μεριές. Στο μισό χρόνο (7-8 λεπτά) περίπου ψησίματος τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά.

Crackers αραβικής πίτας

Τι χρειαζόμαστε:
Για το ζυμάρι:
Διαλέξτε μια από τις συνταγές που υπάρχουν στο site, ή επιλέξτε την τη συνταγή που ακολουθεί:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml χλιαρό νερό
2 κ.γ ελαιόλαδο
2 κ.γ αλάτι
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά (4 gr)
Για την επίστρωση των μπαχαρικών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι σας αρέσει πιο πολύ. Ένας ωραίος συνδυασμός είναι:
αλάτι
δυόσμος ή ρίγανη
τριμμένο κεφαλοτύρι
σκόρδο σε σκόνη

Φτιάχνουμε το ζυμάρι μας και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει για μιάμιση, περίπου, ώρα (συνήθως προθερμαίνω τον φούρνο στους 50 βαθμούς, τον σβήνω και στη συνέχεια τοποθετώ εκεί το ζυμάρι στο μεσαίο ράφι).
Χωρίζουμε το φουσκωμένο ζυμαράκι μας σε 2 μέρη, και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα (περίπου 3-5 χιλιοστών).
Τα βάζουμε το καθένα ξεχωριστά σε λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο λαδάκι.
Ρίχνουμε από πάνω τα μπαχαρικά και το τυράκι. Με τον πλάστη ξαναρολάρουμε τη ζύμη ώστε τα υλικά να ενσωματωθούν με το ζυμάρι.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ότι σχήμα θέλουμε να έχουν τα κρακεράκια μας και τα χωρίζουμε λίγο μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσει το τυρί κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για περίπου 8 λεπτά.

Noodles με λαχανικά

Τι χρειαζόμαστε:
1 πακέτο noodles (κινέζικα
ζυμαρικά)
3-4 καρότα βρασμένα
2 κούπες καλαμπόκι
1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη
1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 1/2 φλυτζάνι μανιτάρια φετούλες
4 κ.σ. σόγια

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίεςς της συσκευασίας (κατά τη γνώμη μου θέλουν λιγότερο βράσιμο 1-2 λεπτά) προσθέτοντας 2 σταγόνες λάδι για να μη κολλήσουν και σουρώνουμε.
Σε αντικολλητικό σκεύος με ελάχιστο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθήνει, προσθέτω καρότα, πιπεριά, μανιτάρια και τα φέρνουμε μιά-δυό βόλτες.
Προσθέτω τα noodles ανακατεύω καλά να ενωθούν με τα λαχανικά, τελευταία προσθέτω τη σόγια και ανακατεύω.
Σερβίρονται ζεστά.

Quinoa με φασόλια

1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3/4 κούπας quinoa
1 1/2 κούπα ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
αλατοπίπερο
1 κούπα καλαμπόκι, κατεψυγμένο
2 κονσέρβες των 400 γρ φασόλια (δείτε μυστικά), αν δεν σαν αρέσουν τόσο βάλτε 1 μόνο
1/2 κούπα κόλιανδρο, φρέσκο

Σε μία κατσαρόλα ζεστάνετε το λαδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να καφετίσουν λιγάκι, για 10′ περίπου.
Προσθέστε και το quinoa στην κατσαρόλα και καλύψτε το με τον ζωμό λαχανικών.Ρίξτε στην κατσαρόλα όλα τα μπαχαρικά
Ανεβάστε την φωτιά ώστε να πάρει μια βράση.Καπακώστε το, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 20′, μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί.
Ρίξτε μέσα το καλαμπόκι και συνεχίστε να σιγοβράζετε για άλλα 5 λεπτά, ίσα ίσα να ζεσταθεί.Τέλος προσθέστε τα φασόλια και τον κόλιανδρο, ανακατέψτε για άλλο 1′ και βγάλτε από την φωτιά.

To +1 μας είναι φυσικά μια μοναδική σάλτσα που τρελαίνει όλους τους vegan και όχι μόνο!

Guacamole

3 ώριμα αβοκάντο
1-2 ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 φύλλο φρέσκο κόλιαντρο (περίπου μία γεμάτη κουταλιά όταν το ψιλοκόψουμε)
1μισι κ.σ. χυμό λεμονιού ή λάιμ
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
πιπέρι

Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και με τη βοή8εια ενός κουταλιού αφαιρούμε από μέσα τη σάρκα του και την βάζουμε σε ένα μπώλ και το λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Κόβουμε της ντομάτες σε κύβους, λιώνουμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το κόλιαντρο και τα προσθέτουμε στο αβοκάντο.
Έπειτα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ή λάιμ, λίγο αλάτι (περίπου μισό κουταλάκι) και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλα.
Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν τη σερβίρουμε για να παντρευτούν μεταξύ τους οι γευσεις.

Τα αβοκάντο είναι συμαντικό να είναι πολύ ώριμα, να μπαίνει μέσα η σάρκα όταν την πιέζουμε. Ταιριάζει απόλυτα με μεξικάνικα nachos καθώς και μέσα σε τορτίγιες.

Τις συνταγές βρήκαμε στο sintagespareas.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
40'
2 - 0
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
40'
1 - 1
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;