Με αφορμή την ονομαστική γιορτή των φίλων μας, μαθαίνουμε απο που προέρχεται το όνομα τους για να τους κάνουμε τις πιο κουλ ευχές!

collageheheh

Με αφορμή την ονομαστική γιορτή των φίλων μας, μαθαίνουμε απο που προέρχεται το όνομα τους για να τους κάνουμε τις πιο κουλ ευχές!

Και τα δυο ονόματα έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική ιστορία, άρα, μπορείς ασφαλώς να συμπεράνεις πως θα έχουν και πλούσια σημασία.

Τα αρχαία ονόματα είχαν πάντα ιδιαίτερη ετυμολογική σημασία, όπως π.χ. Αλκμήνη (αλκή+μήνη:σελήνη)π[ου σήμαινε  “η ακτινοβολούσα” κτλ.

Το όνομα Δημήτρης έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους Έλληνες, από τους Ρωμαίους, αλλά παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλές στους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους.

Το μεγαλύτερο μέρος της συχνότητας του ονόματος οφείλεται  ομώνυμο άγιο, τον Άγιο Δημήτριο που μαζί με τον Άγιο Γεώργιο αποτελούν τη δημοφιλέστερη δυάδα αγίων στην Ελλάδα.

Το αρχαιοελληνικό Δημήτριος σημαίνει «αφιερωμένος στη Δήμητρα», τη θεά των γεωργικών εργασιών, της γονιμότητας και του γάμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία.

Σύμφωνα με το Online Etymology Dictionary, το λατινικό όνομα Demetrius σημαίνει «γιος της Δήμητρας».

Το όνομα Δήμητρα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό όνομα της θεάς Δήμητρας (σοκ).

Πρόκειται για το θηλυκό του Δημήτρης, το οποίο προέκυψε από το αρχαιοελληνικό Δημήτριος.

Το αντίστοιχο θηλυκό όνομα είναι Δημητρία  που σημαίνει «αφιερωμένη στη Δήμητρα».

Το όνομα της θεάς Δήμητρα “βγαίνει” απο το αρχαίο ελληνικό  Δημήτηρ / Δαμάτηρ / Δωμάτηρ, το οποίο, σύμφωνα με το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας του Μπαμπινιώτη, είναι βέβαιο ότι το δεύτερο συνθετικό του  περιέχει τη λέξη μήτηρ, ενώ το πρώτο συνθετικό πρέπει να ταυτίζεται με τη λέξη δᾶ  που σημαίνει “γη”.

Κοινώς, “Μητέρα Γη”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
  
 1 
 1 
 0