Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 5 πανεύκολες και πεντανόστιμες συνταγές!
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998! Εμείς με αφορμή αυτή την ημέρα γράφουμε τις πιο εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές για φοιτητές με μακαρόνια!

collage

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.

Ας δούμε λοιπόν πέντε εύκολες συνταγές για φοιτητές αφιερωμένες στην ημέρα αυτή που τόσο αγαπάμε!

Ζυμαρικά με μελιτζάνα, μπέικον και τυρί

Υλικά συνταγής
400 γρ. ζυμαρικό αχιβάδες ή κοχύλι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον κομμένες σε λεπτές φέτες
2 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κομματάκια 2 εκ.
150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 φλ. σάλτσα ντομάτας (έτοιμη, ή σπιτική βλέπε συνταγή εδώ)
3/4 φλ. τσαγιού ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι
1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
100 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη (ή μισό φέτα μισό ανθότυρο)
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε το ζυμαρικό σας, σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, αν φτιάξετε δική σας σάλτσα ντομάτας, ετοιμάζετε παράλληλα και αυτή σε άλλη μικρή κατσαρολίτσα. Όταν είναι έτοιμη την αφήνετε και αυτή στην άκρη.
Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε το μπέικον και τη μελιτζάνες, ανακατεύοντας διαρκώς για 5 λ ή μέχρι να γίνει τραγανό το μπέικον και οι μελιτζάνες να ροδίσουν και μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε τα ντοματίνια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ ακόμα να αρωματιστούν τα υλικά από το σκόρδο.
Ρίχνετε στη κατσαρόλα και τη σάλτσα ντομάτας και μόλις έλθει σε βρασμό, ρίχνετε τις ελιές και μειώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε για 5 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες. Προσθέτετε τα ζυμαρικά και το μισό ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις.
Μεταφέρετε το φαγητό σε μπολιέρα σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας.

Μακαρόνια με κοτόπουλο και πέστο λιαστής ντομάτας

Υλικά συνταγής
350 γρ. μακαρόνια Νο. 6
1 1/2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρούς κύβους/μπουκιές
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1 βαζάκι (200 γρ. περίπου) λιαστές ντομάτες σε λάδι στραγγισμένες
3 σκελίδες σκόρδο
3/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου + λίγο νερό επιπλέον
1/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, 8-10 λεπτά λιγότερο, από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά κρατάτε 1 φλ. νερό από αυτό που τα βράσατε και τα στραγγίζετε.
Εν τω μεταξύ, κόβετε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες, το βάζετε σε ένα μπολ, το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με τη πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και ανακατεύετε καλά. Σε μια πλατιά, ρηχή, κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τις μπουκίτσες κοτόπουλου για 4-5 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν και ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα ανακατεύοντας. Σβήνετε με το ζωμό κοτόπουλου, προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα κομμάτια κοτόπουλου και ξύνετε με ένα κουτάλι τη βάση του τηγανιού να βγούν τυχόν κολλημένα μπαχαρικά.
Μόλις ο ζωμός πάρει βράση, προσθέτετε τα στραγγισμένα μακαρόνια και τα ψήνετε για 8 λ με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα μέχρι να βράσουν καλά τα μακαρόνια και να απορροφηθούν τα υγρά.
Εν τω μεταξύ, βάζετε τα 3/4 από τις λιαστές ντομάτες σε ένα μπλέντερ, προσθέτετε τη παρμεζάνα και το βασιλικό και τα χτυπάτε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν και έχετε ένα λείο μείγμα πέστο. Προσθέτετε το πέστο λιαστής ντομάτας στη κατσαρόλα με τα μακαρόνια και το κοτόπουλο και ανακατεύετε καλά για 2-3 λ περίπου μέχρι να ενσωματωθούν οι γεύσεις προσθέτοντας από το νερό που βράσατε τα μακαρόνια (αν απαιτείται).
Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτετε, ανακατεύετε και αφαιρείτε το φαγητό από τη φωτιά. Κόβετε στα 3 ή στα 4 τις υπόλοιπες 1/4 στραγγισμένες λιαστές ντομάτες. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό πασπαλισμένο με τις λιαστές ντομάτες και τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.

Μακαρόνια με μανιτάρια και τοματίνια

1 πακέτο μακαρόνια Σπαγγέτι Νο. 10 ή 12
200 γρ. Τοματίνια φρέσκα
1 Ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200 γρ. άσπρα μανιτάρια
150 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο [προαιρετικά] ή γλυκιά πάπρικα
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Τυρί τριμμένο για πασπάλισμα [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα μακαρόνια, σε μπόλικο αλατισμένο με χονδρό αλάτι νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στη συσκευασία. Τα σουρώνετε, τα λαδώνετε και τα διατηρείτε ζεστά. Κρατάτε 1/2 φλ. νερό από το νερό που τα βράσατε.
Ψιλοκόβετε το ξερό κρεμμύδι, πλένετε τα μανιτάρια και τα τοματίνια και τα κόβετε στη μέση.
Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια προσθέτετε τα τοματίνια λίγο αλάτι, πιπέρι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μοσχοκάρυδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμα.
Αδειάζετε το σπαγγέτι στο τηγάνι μαζί με το νερό που κρατήσατε, ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και να πάρει μια βράση. Τέλος ρίχνετε στο τηγάνι, το οποίο έχετε αφαιρέσει από τη φωτιά, και τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύετε απαλά.
Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε βαθύ ή μεγάλο ρηχό πιάτο και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένο τυρί [προαιρετικά].

Μακαρόνια με Πέστο Βασιλικού

Υλικά Συνταγής
50 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
2-3 σκ. Σκόρδο
8 κουταλιές λάδι
1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο [για να βγάλει το άρωμά του]
30 γρ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
1 πακέτο μακαρόνια η πέννες
Τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι-πιπέρι
Συνταγή Υλικών

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας χονδρό αλάτι.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα βασιλικού.
Σε ένα multi ρίχνουμε το σκόρδο, το κουκουνάρι , λίγο ελαιόλαδο και τα αλέθουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά τα φύλλα του βασιλικού [αν έχει χονδρούς μίσχους ή νεύρα τα αφαιρούμε] και το λάδι και τα αλέθουμε όλα μαζί. Αν χρειαστεί λίγο λάδι ακόμη το προσθέτουμε .
Προσθέτουμε το πεκορίνο , πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώστε να πάρουμε μιά παχύρευστη σάλτσα. .
Βράζουμε τα μακαρόνια ή τις πέννες και τα στραγγίζουμε κρατώντας ένα μεγάλο φλυτζάνι νερό από το νερό που τα βράσαμε.
Ξαναβάζουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα , χωρίς να τα ξεπλύνουμε και τα λαδώνουμε με λίγο λάδι η βούτυρο.
Υπολογίζουμε ότι για κάθε μερίδα μακαρόνια χρειαζόμαστε μια κουταλιά της σούπας σάλτσα πέστο την οποία αραιώνουμε σε ένα φλυτζάνι, με λίγο νερό που κρατήσαμε από τα μακαρόνια.
Εναλλακτικά μπορούμε να αραιώσουμε τη πέστο με το νερό από τα μακαρόνια και τη περιχύνουμε σε όλα τα μακαρόνια της κατσαρόλας να ανακατέψουμε ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα της φωτογραφίας μας.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι. Απολαύστε τη.

Πένες με ζαμπόν και μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα

Υλικά συνταγής
400 γρ. πένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελιδα σκόρδο πολτοποιημένη
5 φέτες ζαμπόν κομμένο σε κομμάτια
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 κ.γ. κορν φλάουρ
αλάτι πιπέρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
2-3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε ζεστά.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε και τα μανιτάρια, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 λ επιπλέον, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Προσθέτετε το σκόρδο και το ζαμπόν και σοτάρετε για 1 λ επιπλέον. Ρίχνετε το γάλα εβαπορέ και μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 2 λ ανακατεύοντας τακτικά για να μη κολλήσει η σάλτσα στο πάτο του τηγανιού.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολάκι βάζετε το κορν φλάουρ και 1 κ.σ. νερό και τα αναμιγνύετε καλά μέχρι να έχετε μια λεία πάστα. Ρίχνετε τη σάλτσα στο τηγάνι και σιγοβράστε για 2-3 λ ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτετε τις βρασμένες πένες, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και τη παρμεζάνα και ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστούν καλά.

Δες εδώ εύκολες συνταγές για φοιτητές: ο απόλυτος οδηγός! 

Περισσότερες συνταγές στο syntayes.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;