Μήπως τα θρίλερ σου κάνουν καταβάθος...καλό;
Πολλοί απο εμάς αγαπάμε την αίσθηση που μας προκαλούν τα θρίλερ. Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, η καρδιά μας χτυπάει δυνατά και οι ανατριχίλες παραλύουν τους μύες! Όλα αυτά μπορεί να μας εξιτάρουν, αλλά πως επηρεάζουν την υγεία μας;

412af73e-4db0-42c0-8171-767941ce4a3f

Πολλοί απο εμάς αγαπάμε την αίσθηση που μας προκαλούν τα θρίλερ. Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, η καρδιά μας χτυπάει δυνατά και οι ανατριχίλες παραλύουν τους μύες! Όλα αυτά μπορεί να μας εξιτάρουν, αλλά πως επηρεάζουν την υγεία μας;

Ειδικά αυτήν την εποχή που τα θρίλερ φυτρώνουν σαν τις τουλίπες στις κινηματογραφικές οθόνες, είναι η καλύτερη εποχή για να αποκομίσεις μια γερή ποσότητα τρόμου.

 

Υπάρχει μια σωρεία λόγων για τους οποίους οι θαυμαστές των θρίλερ αποζητούν το σοκ, αναφέρει ο ψυχολόγος Mark Griffiths, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νοτινκχαμ Τρεντ.

“Μπορεί να σχετίζεται με το να ζουμε πράγματα που δεν θα συνέβαιναν στην καθημερινή μας ζωή”, λεει. Το να βλέπουμε τέτοιες ταινίες “μπορεί, επίσης, να είναι λυτρωτικό για την συναισθηματική απελευθέρωση καταπιεσμένων συναισθημάτων ματαίωσης.”

Έρευνα έδειξε πως όσοι είδαν το διάσημο θρίλερ του Stephen King, Η Λάμψη, με πρωταφωνιστή των Jack Nicholson έκαψαν, κατα μέσο όρο, 184 θερμίδες.

Αλλά όλα αυτά τα κοψοχολιάσματα, τελικά, σου κάνουν καλό; Παραδόξως, κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως ναι.

Για παράδειγμα, υπάρχουν αποδείξεις πως το να βλέπει κανείς μια απίστευτα τρομακτική ταινία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, προσωρινά.

Ερευνητές απο το Coventry University πήραν δείγματα αίματος απο εθελοντές πριν, κατα την διάρκεια και αφού κάθισαν σε ένα δωμάτιο να δουν θρίλερ.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stress, σύμφωνα με την Daily Mail, αναφέρθηκε πως τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα αυξήθηκαν σαν να είχε υπάρξει κάποια μόλυνση.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εξέλιξης του ανθρώπου, η οποία είναι σχεδιασμένη για να προωθεί την επιβίωση του ατόμου, περιγράφει η Natalie Ridell, ανοσολόγος στο University College του Λονδίνου.

Το να βλέπεις μια ταινία τρόμου ενεργοποιεί την διαδικασία “πάλεψε-ή-φύγε” του οργανισμού, η οποία απελευθερώνει αδρεναλίνη στο αίμα.

Στη συνέχεια, η αδρεναλίνη ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Η αδρεναλίνη, επιπλέον, ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς και αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματος, την ταχύτητα με την οποία η “αποθηκευμένη” ενέργεια καταναλώνεται, οπότε το να βλέπεις ταινίες θρίλερ μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 απο το πανεπιστήμιο του Westminster υπολόγισε πόσες θερμίδες έκαψαν οι εθελοντές ενώ έβλεπαν 10 κλασικά θρίλερ.

Κατα μέσο όρο, κάθε ταινία συνέβαλε στην καύση περίπου 113 θερμίδων, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 30 λεπτά περπάτημα. Αλλά η καλύτερη ταινία ήταν Η Λάμψη, η οποία γυρίστηκε το 1980, όπου “τρόμαξε” 184 θερμίδες μακριά απο το σώμα των θεατών.

 

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα ρόδινα όταν μιλάμε για θρίλερ. Υπάρχουν φήμες πως το Conjuring 2 προκάλεσε περίπου 30 θανάτους το καλοκαίρι μετά την κυκλοφορία του στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Βέβαια, φαίνεται πως μόνο ένα 65χρονος άνδρας απο την Ινδία πέθανε βλέποντας την ταινία – ωστόσο, το σώμα του εξαφανίστηκε πριν γίνει αυτοψία, οπότε δεν θα μάθουμε ποτέ τι έφταιξε.

Ωστόσο, είναι πιθανό μια ταινία τρόμου να σε τρομάξει μέχρι θανάτου, προκαλώντας καρδιακή προσβολή σαν αποτέλεσμα της διαδικασίας “πάλεψε-ή-φύγε”.

Αν κάποιος έχει προβλήματα καρδιάς, τότε μια τέτοια άνοδος των επιπέδων αδρεναλίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;