Δημόσιο: Τροπολογία για ένταξη μακροχρόνια ανέργων σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης
Την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία.

δημόσιο

Την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι λεπτομέρειες (φορείς υποδοχής κριτήρια επιλογής και , και ένταξης τους σε αυτά, διάρκεια και όροι απασχόλησης κλπ) θα καθορισθούν με ΚΥΑ, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΑΕΔ και τη διαδικασία θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ.

Στην ίδια απόφαση θα καθορίζονται και θα εξειδικεύονται τα εξής, αναφορικά με τα προγράμματα απασχόλησης σε μακροχρόνια ανέργους:

α) Οι φορείς υποδοχής τους.

β) Τα κριτήρια επιλογής και ένταξής τους σε αυτά.

γ) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη της συνδρομής των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής των υποψηφίων.

δ) Η διαδικασία ένταξης, η διάρκεια και οι όροι απασχόλησης.

ε) Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων και οι αμοιβές όσων ενταχθούν σε αυτά.

στ) Οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία για την αναστολή ή τη διακοπή της απασχόλησης ανέργου ή και του προγράμματος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίησή τους.

Την σχετική δημόσια Πρόσκληση θα καταρτίζει ο Ο.Α.Ε.Δ., με την οποία θα εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών. Διευκρινίζεται ότι για τους ανωτέρω ωφελουμένους απαγορεύονται η τυχόν παράταση, η σύναψη νέας σύμβασης κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος και η μετατροπή των προσλήψεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Παράλληλα ορίζεται ότι τόσο η παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος όσο και η μετατροπή τέτοιων συμβάσεων σε αορίστου θεωρούνται άκυρες.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, ή από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας. Το ΑΣΕΠ θα εποπτεύει την τήρηση των αρχών της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών επιλογής των ανέργων και θα ελέγχει τη νομιμότητα της διαδικασίας. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλογής ή δεν αποδεικνύονται τα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιος υποψήφιος κατατάχθηκε στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης, η ένταξή του ανακαλείται υποχρεωτικά, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του φορέα υποδοχής.

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης εξελίσσονται σε σημαντικό εργαλείο ανάσχεσης της ανεργίας και ο σχεδιασμός όμοιων προγραμμάτων με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για τους μακροχρόνια ανέργους θα συμβάλει άμεσα και συνολικά προς τον ίδιο σκοπό.

Πηγή: e-dimosio.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;