Γεννήθηκε μωρό με 3 γονείς!
Επιστημονικό γεγονός- επανάσταση για τον κόσμο της γενετικής αποκαλύφθηκε 5 μήνες μετά!

double-helix-6ee98b240791d8866a531cbf674dc9fdca988e49-s1100-c15

Επιστημονικό γεγονός- επανάσταση για τον κόσμο της γενετικής αποκαλύφθηκε 5 μήνες μετά!

Ο μικρός γεννήθηκε πριν 5 μήνες και είναι μια χαρά!

Η γέννηση του Αμπραχίμ Χασάν την περασμένη άνοιξη στη Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου από το New Scientist, που την χαρακτήρισε ως «επαναστατική»

Ωστόσο, η διαδικασία της σύλληψης του παραμένει αμφιλεγόμενη.

Συγκεκριμένα, ο μικρούλης έχει τρεις βιολογικούς γονείς – δύο βιολογικές μητέρες και έναν πατέρα.

Η καταγωγή του Αμπραχίμ είναι από την Ιορδανία. Η μητέρα του μεταφέρει το γονίδιο μιας σπάνιας και τρομερής γενετικής ασθένειας, του συνδρόμου Leigh που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στον μαρτυρικό θάνατο του παιδιού μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

Ο Αμπραχίμ γεννήθηκε με το DNA του πατέρα και της μητέρας του, αλλά και και με έναν “πρόσθετο” γενετικό κώδικα από μια άλλη δότρια – γύρω στο 0,1% του DNA του – ώστε να μη μεταφέρει το επικίνδυνο γονίδιο.

Οι Ιορδανοί γονείς είχαν απευθυνθεί στο παρελθόν, λόγω του θέματος της μητέρας, σε μια επιστημονική ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η όλη διαδικασία αναπαραγωγής και γέννησης έγινε σε αμερικανικών συμφερόντων κλινική στο Μεξικό, όπου η νομοθεσία είναι πιο χαλαρή για τέτοιες “καινοτόμες” μεθόδους.

Αφού η διαδικασία ολοκληρώθηκε, οι δύο Ιορδανοί επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη για να φέρουν το παιδί στον κόσμο!

Σύμφωνα με το BBC, δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες δημιουργούν μωρά που φέρουν DNA από τρεις ανθρώπους – αυτή η διαδικασία υπάρχει από τη δεκαετία του 1990.

Αλλά η συγκεκριμένη «μιτοχονδριακή δωρεά» είναι μια εντελώς νέα και διαφορετική μέθοδος.

Η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε την διαδικασία και η επικεφαλής, δρ. Τζον Ζανγκ, αφαίρεσαν τον πυρήνα ωαρίου της μητέρας και το αντικατέστησαν με τον πυρήνα ωαρίου άλλης γυναίκας, με αποτέλεσμα το μεν πυρηνικό DNA να ανήκει στη βιολογική μητέρα του παιδιού και το μιτοχονδριακό DNA στη δότρια.

Η μεταφορά μιτοχόνδριων δεν καθορίζει ποιος είσαι, απλά βοηθά τους δύο γονείς να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό, λένε οι επιστήμονες.

EGhqr2u

Τα χαρακτηριστικά του χρώματος, των μαλλιών, το αν θα μοιάζεις στη μαμά σου, ακολουθούν το πυρηνικό DNA.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει περάσει σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την ανάπτυξη εμβρύων από τρεις γονείς ώστε να αντιμετωπίζονται οι σπάνιες γενετικές ασθένειες.

Ωστόσο, αρκετοί ειδήμονες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο μίλησαν για έναν ριψοκίνδυνο «αγώνα δρόμου».

O δρ. Ντέιβιντ Κινγκ της σκεπτικιστικής οργάνωσης Human Genetics Alert είπε ότι είναι «εξοργιστικό που οι επιστήμονες αγνόησαν την αμερικανική νομοθεσία και τις ανησυχίες που υπάρχουν».

Η ιστορία του ζευγαριού

Ολα ξεκίνησαν το 2011 όταν επισκέφτηκαν τον δρα Τζέιμς Γκρίφο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εκείνος τους ανέφερε την περίπτωση της παλαιάς του φοιτήτριας της Τζον Ζανγκ, η οποία στο μεταξύ είχε αναλάβει ρόλο διευθύντριας στο Κέντρο Γονιμότητας «New Hope» στη Νεά Υόρκη.

Η δρ. Ζανγκ είχε δοκιμάσει τη μέθοδο με τη δότρια μιτοχόνδριου το 2003 στην Κίνα με μια μητέρα 30 ετών, αλλά τα δύο δίδυμα που κυοφορούσε γεννήθηκαν πρόωρα και απεβίωσαν.

Οταν η δρ Ζανγκ εξήγησε στο ζευγάρι από την Ιορδανία την τεχνική, οι δύο γονείς δίστασαν.

Είχαν ήδη ένα παιδί που έπασχε από το σύνδρομο Leigh, αλλά υπήρχε ακόμα πιθανότητα να φέρουν στον κόσμο με φυσιολογικό τρόπο ένα υγιές παιδί. Το ένα τέταρτο των μιτοχόνδριων της γυναίκας ήταν επικίνδυνα, αλλά η μεταφορά τους στο ωάριο είναι τυχαία.

Αν γονιμοποιηθεί ένα ωάριο με «καλά» μιτοχόνδρια το παιδί θα είναι υγιές. Έτσι, δοκίμασαν ξανά.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το ζευγάρι επέστρεψε στην Ιορδανία και όντως απέκτησαν ακόμα ένα παιδί. Είχε την ίδια ασθένεια.

«Είναι μια φρικτή αρρώστια», λέει η δρ. Ζανγκ. «Τα μωρά σταδιακά χάνουν την ικανότητα να κινηθούν και να αναπνεύσουν. Το μωρό τους είχε υποβληθεί σε τραχειοτομή. Επρεπε να αδειάζουν τους πνεύμονες του μωρού κάθε μία ώρα».

Το πρώτο τους παιδί είχε πεθάνει στα έξι του. Το δεύτερο ήταν μόλις οκτώ μηνών όταν έφυγε από τη ζωή.

Το ζευγάρι επέστρεψε στη δρα Ζανγκ και δήλωνε πια έτοιμο να δοκιμάσει την τεχνική με τη δωρεά μιτοχόνδριου. Το Κέντρο Γονιμότητας «New Hope» διέθετε φυσικά μια κλινική στο Μεξικό, ώστε να μπορεί να παρακαμφθεί η αυστηρή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Δέκα χρόνια πριν, οι αμερικανικές Αρχές είχαν ζητήσει από τις κλινικές να κάνουν επίσημα αίτηση αν θέλουν να διεξάγουν τέτοιου είδους θεραπείες, ωστόσο λίγο αργότερα νομοθετήθηκε μια τροπολογία που ουσιαστικά απαγόρευε τη χρηματοδότηση σχετικών ερευνών.

Για τους γονείς, τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά όμως αυτήν την φορά. Εξι μηνών έγκυος, η γυναίκα από την Ιορδανία ήξερε ότι αυτό το μωρό ήταν διαφορετικό. Την κλώτσαγε συνέχεια ενώ τα άλλα δύο εξαιτίας του συνδρόμου Leigh ακόμα και όταν ήταν έμβρυα, ελάχιστα κουνιόντουσαν.

Ο Αμπραχίμ είναι πέντε μηνών. Και υγιής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Άρη
FT
1 - 1
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
84'
3 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
1'
86 - 91
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
1'
12 - 15
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;