5 λιπαρές τροφές που
Το λίπος στην πραγματικότητα είναι αρκετά απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του σώματος μας!

 

20160502-avocado-toast-vicky-wasik-salmon-7

Το λίπος στην πραγματικότητα είναι αρκετά απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του σώματος μας!

Το λίπος χρησιμεύει για την απορρόφηση των βιταμινών, την απόκτηση ενέργειας κατα την διάρκεια της ημέρας, για την προστασία των εσωτερικών οργάνων και για την ισορροπία των ορμονών.
Δεν είναι, όμως, όλα τα λίπη ίδια!

Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που συναντάς στα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κακής χοληστερόλης, ενώ από την άλλη τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της ινσουλίνης και στην προστασία της καρδιάς.

Ειδικότερα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με αναφορά του Fitness Magazine, οι άντρες που βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία και οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, εάν καταναλώνουν 500 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά ημέρα, μέγεθος που ισοδυναμεί με δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, κινδυνεύουν κατά 48% λιγότερο να χάσουν την όρασή τους εξαιτίας του διαβήτη.

1.Ωμό ελαιόλαδο

Βάλε το ελαιόλαδο στην ζωή σου.  Προτίμησε να το καταναλώνεις ωμό, στις σαλάτες και στις σάλτσες σου.

Μία κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή για να σου δώσει 10 γραμμάρια μονοκόρεστων λιπαρών.

Σταμάτα να χρησιμοποιείς βούτυρο και διάλεξε ελαιόλαδο και φτιάξτε τις δικές σας σάλτσες για σαλάτες με λάδι ελιάς, ξύδι ή λεμόνι. Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο στα φαγητά και τα γλυκά σου.

2.Φιστίκια Αιγίνης

Οι ξηροί καρποί είναι μία καλή επιλογή καθώς το 90% των λιπών τους ανήκουν στα υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ αποτελούν μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας.

Κατανάλωσε τα φιστίκια ωμά, χωρίς αλάτι, για να πανάρεις κρέατα και ψάρια ή συνοδέψτε το γιαούρτι σας και τα δημητριακά σας.

Σπόροι κολοκύθας

Δεν αξίζουν μόνο για τα σινεμά!

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι μία πλούσια πηγή από καλά λιπαρά. Επίσης είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα -6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Βάλε τους ωμούς κολοκυθόσπορους στις σαλάτες σου, στο γιαούρτι σου ή τα δημητριακά σου.

Λιπαρά ψάρια (σολομός)

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, συνίσταται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Ο κατάλογος των λιπαρών ψαριών δεν περιλαμβάνει μόνο τον σολομό. Μπορείς να επιλέξεις τόνο, πέστροφα, σκουμπρί, κολιό ή σαρδέλες. Μαγειρέψτε τα στον ατμό ή ψήστε τα σε χαμηλή φωτιά, απολαύστε τα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Λιναρόσπορος

Μπορεί ο λιναρόσπορος να είναι μικροσκοπικός είναι όμως θαυματουργός, καθώς το α-λινολενικό οξύ (ALA) που περιέχει είναι από τα πλέον ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε α-λινολενικό οξύ.

Βάλε λίγοτις σαλάτες σου ή στα δημητριακά σου. Βάλε τον στα σάντουιτς και τα τοστ σου. Μπορείς να αντικαταστήσεις με λιναρόσπορο τα αυγά σε κουλουράκια ή κέικ. Βάλε λιναρόσπορο ακόμα και στα μπιφτέκια.

Αβοκάντο

Καρπός πλούσιος σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά. Το αβοκάντο περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Μην φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις άφθονο αβοκάντο στις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις σάλτσες ή ως άλειμμα για ψωμί !

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;