Γιατί καμιά φορά νιώθουμε οτι πέφτουμε στον ύπνο μας;
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε πως πέφτουμε ενώ βρισκόμαστε στο κρεβάτι μας;

falling_0

Κοιμάστε, όμορφα και γαλήνια, και ξαφνικά σας κατακλύζε μια έντονη αίσθηση πως πέφτετε. Η αίσθηση είναι περίεργη, σαν να βρισκόσασταν κάπου και να ξεχάσατε να κρατήσετε την ισορροπία σας. Τι συμβαίνει;

Η αίσθηση αυτή ονομάζεται υπναγωγικός σπασμός- ή αλλιώς μυοκλονικός σπασμός- και συμβαίνει όταν οι μύες μας πραγματοποιούν ακούσιες συσπάσεις στα πόδια, τα χέρια ή ολόκληρο το σώμα μας.

Ο υπναγωγικός σπασμός συμβαίνει τη στιγμή που αποκοιμόμαστε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, η αιτία του παράξενου, αυτού, φαινομένου δεν είναι συγκεκριμένη, ωστόσο κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό στο σώμα μας.

Μια εξ αυτών είναι πως οι σπασμοί παρουσιάζονται εξαιτίας της μείωσης της λειτουργίας του νευρικού μας συστήματος την ώρα που μας παίρνει ο ύπνος. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η συχνότητα των αναπνοών, ο ρυθμός της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος μας πέφτουν. Στη συνέχεια, μεταβάλλεται ο μυϊκός τόνος, μια μεταβολή που έχει αποτέλεσμα ακούσιους σπασμούς.

Μια δεύτερη θεωρία υπαγορεύει πως ενώ μας παίρνει ο ύπνος, ο εγκέφαλος “παρερμηνεύει” την ξαφνική χαλάρωση των μυών ως ένδειξη πτώσης προς το έδαφος, έτσι δίνει εντολή στους μύες να σφίξουν απότομα για την πρόσκρουση.

jerk

Στο μέγεθος της συχνότητας των σπασμών παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η έντονη σωματική άσκηση το βράδυ, η αυξημένη πρόσληψη καφεϊνης, η συναισθηματική φόρτιση και η έλλειψη ύπνου.

Το φαινόμενο του υπναγωγικού σπασμού δεν είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας, ακόμη και αν συμβαίνει συχνά. Ωστόσο, εάν οι σπασμοί εμποδίζουν έναν σωστό και χαλαρωτικό ύπνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1