Βάσεις 2016: Νέες εκτιμήσεις ανά πεδίο και με πίνακες!
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2016 σε 50 σχολές;

βασεις 2016

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2016 σε 50 σχολές;

Βουτιά για τις βάσεις 2016 στις Παιδαγωγικές Σχολές, πτώση στις Οικονομικές, εκπλήξεις στις Πολυτεχνικές, άνοδο στις Ιατρικές και αυξομειώσεις στις Νομικές και Φιλολογικές προοιωνίζονται τα βαθμολογικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Αναλυτικότερα:

Εκτιμήσεις βάσεις 2016 για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στις σχολές υψηλής ζήτησης όπως η Νομική, Ψυχολογίας, ΜΜΕ, κ.λπ. θα δούμε μικρές διαφοροποιήσεις από πέρυσι γιατί οι επιδόσεις δεν εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Το 1ο Πεδίο αποδεικνύεται φέτος και το περισσότερο ασαφές ως προς την κίνηση των βάσεων. Σε άλλες σχολές θα εμφανιστεί άνοδος και αλλού πτώση , ενώ οι διαφορές είναι μικρές ώστε να μπορεί να εξαχθεί ακριβής πρόβλεψη.

Οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία Ελληνικά (2,78% φέτος έναντι 0,95% πέρυσι) ενώ χειρότερα στην Ιστορία Προσανατολισμού (11,65% φέτος έναντι 13,38% πέρυσι) στην κλίματα βαθμολογίας 18.20. Στις σχολές μεσαίας ζήτησης οι βάσεις 2016 αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα γιατί οι βαθμολογίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές. Όσοι επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας για να διεκδικήσουν μια θέση στα παραϊατρικά επαγγέλματα, θα συναντήσουν αυξημένες βάσεις γιατί τα τμήματα αυτά έχουν επιλεγεί από περισσότερους υποψηφίους.

Εκτιμήσεις βάσεις 2016 για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο αυτό αναμένεται η εμφάνιση ενός από τα παράδοξα του νέου εξεταστικού συστήματος: Στις σχολές υψηλής ζήτησης όπως οι Πολυτεχνικές, Φυσικής και άλλες, παρότι στη Φυσική Προσανατολισμού το ποσοστό των αριστούχων από 5,18% εκτοξεύτηκε στο 27,88% δεν θα παρουσιαστεί αισθητή αύξηση βάσεων! Θα οδηγήσει σε αυξομειώσεις που σε άλλες περιζήτητες σχολές θα προκαλέσουν μικρή άνοδο βάσεων και σε ΄΄άλλες μικρή πτώση, επειδή ο αριθμός των υποψηφίων είναι αισθητά μικρότερα, πάνω από 50%, σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα!

Η γενική τάση είναι στις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα στις περιφερειακές θα εμφανιστεί αξιοσημείωτη πτώση. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των Ιατρικών Σχολών επέλεξαν να εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα (χωρίς Μαθηματικά Προσανατολισμού) και δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν Πεδίου Θετικών Επιστημών, όπως έκαναν με το παλιότερο σύστημα. Στις υπόλοιπες σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης αναμένεται μικρή πτώση βάσεων, με εξαίρεση τα παραϊατρικά επαγγέλματα θα δούμε σημαντική αύξηση.

Εκτιμήσεις βάσεις 2016 για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Η «οροφή» στις Ιατρικές Σχολές αναμένεται να ψηλώσει γιατί οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στη Φυσική ενώ στη Βιολογία Προσανατολισμού και στη Χημεία που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας δεν σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβολές. Το ίδιο φαινόμενο θα παρουσιαστεί και στις υπόλοιπες σχολές. Έτσι αναμένεται άνοδος βάσεων από 250 έως και 500 μόρια στην ήδη υψηλόβαθμη Ιατρική Αθήνας και ακόμη περισσότερων μορίων στις περιφερειακές και λιγότερο περιζήτητες σχολές, όπως λ.χ. η Φυσικοθεραπείας Αθήνας όπου η άνοδος αναμένεται να κυμανθεί από 500 έως 700 μόρια.

Αλλά ακόμη και σε σχολές ΤΕΙ του 3ου Πεδίου εκτιμάται ότι οι βάσεις 2016 θα τραβήξουν την ανηφόρα, δεδομένου ότι με την αλλαγή του συστήματος οι περισσότεροι υποψήφιοι προέρχονται πλέον από θετικές Σπουδές και συνεπώς επιτυγχάνουν υψηλότερες βαθμολογίες στα θετικά μαθήματα που απαιτούν οι επιστήμες υγείας, σε σύγκριση με τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης οι οποίοι τα δήλωναν περισσότερο με το παλαιό σύστημα.

Εκτιμήσεις βάσεις 2016 για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί φέτος η θεαματικότερη εξέλιξη καθώς θα έχουμε ελεύθερη πτώση των βάσεων σε πλήθος σχολών. Επειδή οι θέσεις θα καλυφθούν κυρίως από του υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Επιστημών που επέλεξαν ως 5ο μάθημα τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, οι βάσεις 2016 θα σημειώσουν θεαματική πτώση.

Στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας από τους 4.910 που προσήλθαν για εξέταση, περίπου οι μισοί (2.343) έγραψε 0 -5 στην εικοσάβαθμη κλίμακα. Το μάθημα αυτό είναι μάλιστα και αυξημένης βαρύτητας. Πολλοί υποψήφιοι θα εισαχθούν στο πεδίο αυτό με βαθμού αρκετά κάτω από τη βάση. Στην Αθήνα η κάθοδος θα ξεπεράσει ανάλογα με τη σχολή τα 1.000 μόρια, ενώ σε περιφερειακές σχολές, όπως λ.χ. το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Φλώρινα, μπορεί να έχουμε και πτώση πάνω από 3.500 μόρια.

Άλλος σημαντικό λόγο τη μεγάλη πτώση είναι ο μικρός αριθμός υποψηφίων. Αυτό καθώς οι παιδαγωγικές σπουδές που πριν από την κρίση συγκέντρωναν χιλιάδες πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων, σήμερα πλέον δεν προσφέρουν τη βεβαιότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης, Επιπλέον, οι περισσότεροι υποψήφιοι δηλώνουν άλλα πεδία και για να τις ξεκλειδώσουν θα έπρεπε να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, Ιστορία ή Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ανάλογα, κάτι το οποίο επέλεξαν να κάνουν λίγοι – για ευνόητους λόγους.

Εκτιμήσεις βάσεις 2016 για το 5ο Επιστημονικό Πεδίο

«Ευλογημένο» μάθημα για τους υποψηφίους των Οικονομικών Σχολών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου είναι και φέτος το μάθημα Αρχές Οικονομικής θεωρίας (ΑΟΘ). Φέτος αρίστευσε το 32,4% των υποψηφίων και πέρυσι το 30,62%. Παρ’ όλα αυτά, οι βάσεις 2016 σε όλες σχεδόν τις κλίμακες βαθμολογίας θα εμφανίσουν σημαντική πτώση λόγω αλλαγής του Εξεταστικού Συστήματος. Πέρυσι οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε επτά μαθήματα ενώ φέτος σε τέσσερα. Πέρυσι πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ήταν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ενώ φέτος είναι δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας.

Πέρυσι οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ενώ φέτος στα Μαθηματικά Προσανατολισμού που είναι σαφώς δυσκολότερα και είναι μάλιστα πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας που δίνει τα περισσότερα μόρια. Έτσι εκτιμάται ότι θα παρατηρηθούν βουτιές ακόμα και περισσότερων των 1.000 μορίων στις βάσεις 2016 ιδίως των περιφερειακών σχολών.

Εν τούτοις θα υπάρξουν και κάποιες εξαιρέσεις με σχολές που θα κρατήσουν τις περυσινές τους βάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;