Πανελλαδικές 2016: Ασταθείς οι φετινές επιδόσεις!
Ενημερώσου σχετικά!

ΟΛΜΕ: Να μην δώσουν Πανελλαδικές οι μαθητές της Κεφαλονιάς

Βάσεις 2016: Σύμφωνα με άρθρο στον “Ελεύθερο Τύπο”, ή του ύψους ή του βάθους οι φετινές επιδόσεις στις Πανελλήνιες 2016.

Επιδόσεις των δύο άκρων ανέδειξαν οι φετινές Πανελλαδικές, όπου εκτός από το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων εισήγαγαν και μία άλλη φιλοσοφία θεμάτων, πολύ πιο κοντά στη σχολική ύλη. Εκρηξη των αριστούχων σε μαθήματα που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια γινόταν σφαγή, αλλά και υψηλά ποσοστά κάτω από τη βάση σε βασικά μαθήματα. Οι πίνακες που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας είναι γεμάτοι αντιθέσεις, μιας και ο υπερπολλαπλασιαμός των αριστούχων στη Φυσική επισκιάζεται από το σχεδόν 50% των υποψηφίων που σε Αρχαία και Μαθηματικά έγραψαν κάτω από τη βάση. Αντίθετα, οι μεσαίες βαθμολογίες παρέμειναν ή στα ίδια ή σε μικρότερα ποσοστά.

Οι Πολυτεχνικές Σχολές εξαιτίας του υπερπολλαπλασιασμού αριστούχων στη Φυσική (σ.σ.: από 5% πέρσι φέτος εκτοξεύτηκαν στο 27%) αναμένεται να έχουν θεαματική άνοδο, μετά τις περσινές απώλειες που κόστισαν ακόμα και 1.000 μόρια σε δημοφιλή τμήματα της Αθήνας. Την κατάκτηση των 19.000 μορίων φαίνεται ότι θα πετύχει φέτος και η Ιατρική Αθηνών, στα ίδια επίπεδα, με πιθανότητα μικρής αύξησης μορίων θα παραμείνουν οι Νομικές Σχολές, ενώ ο μεγάλος «χαμένος» που θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα μορίων εισαγωγής φέτος θα είναι τα Παιδαγωγικά.

Μεγάλη μείωση αναμένεται και στις Οικονομικές Σχολές, όπως και σε αυτές της Πληροφορικής, καθώς ο παράγοντας που θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση είναι τα Μαθηματικά, με το 77,89% των υποψηφίων να γράφει κάτω από τη βάση.

Βάσεις 2016 – Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Μικρή άνοδος μορίων αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική. Αυξημένοι είναι οι αριστούχοι στα Αρχαία και στα Λατινικά, με την Ιστορία να εξισορροπεί το μέσο όρο, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν ήταν τόσο καλές. Υπενθυμίζεται ότι η Ιστορία ήταν αυτή που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς δυσκόλεψε περισσότερο τους μαθητές, καθώς ο όγκος των ζητουμένων ήταν μεγάλος για το διαθέσιμο χρόνο των εξετάσεων. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι περσινές απώλειες που σημειώθηκαν στις σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα επανακτηθούν εν μέρει. Δηλαδή στις δύο Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης να ανέβουν λίγο οι βάσεις, όπως και σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές όπως η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία, όπου τα χαμένα μόρια δεν ξεπέρασαν τα 600. Επιφυλακτικοί είναι οι εκτιμητές για τις σχολές της περιφέρειας, όπου υπολογίζεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Βάσεις 2016 – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Στο πολυπληθές από τμήματα 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σφαγή ανάμεσα στους υποψηφίους για μία θέση σε πολυπόθητες σχολές. Οι αριστούχοι σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για σκληρή μάχη σε δημοφιλή τμήματα του Πολυτεχνείου. Βέβαια, μετά την κατακόρυφη περσινή απώλεια μορίων ακόμα και σε τμήματα του ΕΜΠ, οι εκτιμήσεις σημειώνουν ότι οι βάσεις θα φτάσουν στα επίπεδα του 2014, ανακτώντας το χαμένο έδαφος. Πάντως, η αλλαγή της φιλοσοφίας θεμάτων, η οποία ειδικά στη Φυσική απέδωσε εκτίναξη του ποσοστού των αριστούχων, δεν άλλαξε δραστικά τα πράγματα στον αριθμό των υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση. Στα Μαθηματικά το 46,76% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ αυξημένα ποσοστά σε σχέση με πέρσι είχαν και η Χημεία και Βιολογία. Αυτό πρακτικά θα αφήσει ανεπηρέαστες τις χαμηλόβαθμες σχολές που κινούνται στα όρια της βάσης του 10 και πολύ πιθανόν να ρίξει και τις μεσαίες. Αλλωστε, η θεωρία ότι στις μεσαίες βαθμολογίες θα γίνει συνωστισμός δεν επιβεβαιώθηκε από τα στατιστικά. Ενδεικτικά, στα Μαθηματικά το 15,1% έγραψε από 15 έως 18 και το 18,66% από 12 έως 15. Πέρσι τα ποσοστά ήταν υψηλότερα. Το ίδιο ισχύει και για τη Χημεία, ενώ και στη Φυσική, παρά την αύξηση των αριστούχων, ένα μεγάλο μέρος συγκεντρώνεται στις βαθμολογίες 12-15.

Βάσεις 2016 – Επιστήμες Υγείας

Στο κατώφλι του 19 κλίνουν όλες οι εκτιμήσεις ότι θα επιστρέψει η Ιατρική Αθηνών, συμπαρασύροντας και τις περιφερειακές σχολές στην άνοδο. Η Βιολογία και η Φυσική με συντελεστή βαρύτητας δεν δυσκόλεψαν τους αριστούχους στις επιδόσεις, αλλά θα τους δυσκολέψουν στη διεκδίκηση μιας θέσης στην πολυπόθητη Ιατρική. Ανοδος αναμένεται και στις υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές, όπως της Βιολογίας, της Κτηνιατρικής και της Οδοντιατρικής, ενώ στα παραϊατρικά, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών που εισέρχονται με ποινή μορίων πολύ πιθανόν να μείνουν εκτός από τις δημοφιλείς σχολές λόγω των καλών επιδόσεων των υποψηφίων των Θετικών Σπουδών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;