Έρχονται τα ρομπότ να μας πάρουν τις δουλειές!
Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ιδρύματος Milken στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, τουλάχιστον τέσσερις κύκλοι συζητήσεων είχαν έως τώρα θέμα την τεχνολογία

TOPIO_3

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ιδρύματος Milken στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, τουλάχιστον τέσσερις κύκλοι συζητήσεων είχαν έως τώρα θέμα την τεχνολογία που υποκαθιστά εργασίες σε τομείς από τις αγορές έως την εξόρυξη – και, το σημαντικότερο, δουλειές.

“Τα περισσότερα οφέλη που βλέπουμε από την αυτοματοποίηση σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα και λιγότερα σφάλματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και με την απώλεια των θέσεων εργασίας», τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Μάικλ Τσούι, συνεργάτης του Ιδρύματος McKinsey Global.

Το τετραήμερο συνέδριο, που ξεκίνησε την Κυριακή, το παρακολουθούν 3.500 προσκεκλημένοι. Το θέμα του είναι «Το μέλλον της ανθρωπότητας».

Η τεχνολογία δεν έχει απλώς εξαλείψει τις χαμηλά αμειβόμενες εργασίες οι οποίες απαιτούν λίγα προσόντα, ανέφεραν μερικοί από τους 700 ομιλητές, αλλά και άλλες απαιτητικές δουλειές.

Μίλησαν για ρομπότ που οδηγούν φορτηγά σε ορυχεία της Αυστραλίας, σε δικηγορικά προγράμματα για εταιρείες τα οποία αντικαθιστούν προσωπικό με μεταπτυχιακές σπουδές που εξετάζει χιλιάδες έγγραφα πριν από δίκες, αλλά και στην Γουόλ Στριτ με την αυτοματοποίηση εργασιών που προηγουμένως διεκπεραιώνονταν από τραπεζίτες με πτυχία MBA ή με ντοκτορά.

Η Uber προγραμματίζει ταξί χωρίς οδηγό

«Οποιουδήποτε η εργασία αφορά τη μεταφορά στοιχείων από ένα λογιστικό φύλλο σε άλλο (…), αυτό θα αυτοματοποιηθεί», είπε ο Ντάνιελ Νάντλερ, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης χρηματοοικονομικών στοιχείων Kensho, η οποία ανήκε εν μέρει στον όμιλο Goldman Sachs. «Η Goldman Sachs θα εξακολουθεί να υπάρχει σε 10 χρόνια, η JP Morgan επίσης», είπε, αναφερόμενος στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, «απλώς θα είναι πολύ πιο αποδοτικοί όσον αφορά τη λειτουργική απόδοση και τον αριθμό υπαλλήλων».

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν απολύσει δεκάδες χιλιάδες άτομα τα τελευταία χρόνια καθώς τομείς, όπως η διαπραγμάτευση ομολόγων, έχουν γίνει λιγότερο κερδοφόροι.

Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup τον Μάρτιο, εργαζόμενοι στον χρηματοοικονομικό τομέα θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες, καθώς οι θέσεις εργασίας στον τραπεζικό τομέα θα μειωθούν κατά 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις προέβλεψαν ότι η επιρροή της τεχνολογίας θα γίνει αισθητή πολύ πιο πέρα από τη Γουόλ Στριτ. Ο Μάρτιν Φορντ, συγγραφέας και επιχειρηματίας, ισχυρίστηκε ότι ενώ η οικονομία που βασίζεται σε μη μόνιμο προσωπικό έχει δημιουργήσει προσωρινές δουλειές για ελεύθερους επαγγελματίες, το επόμενο βήμα θα είναι να τις καταργήσει. Ως παράδειγμα έδωσε την υπηρεσία ταξί Uber, η οποία επενδύει μεγάλα ποσά στην κατασκευή αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Ο Ντέιβιντ Σίγκελ, συνδιευθυντής της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου Two Sigma, επέρριψε στην τεχνολογία την ευθύνη για τη μείωση των εισοδημάτων που έχει οδηγήσει σε πολιτικές αναταραχές παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

«Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες στασιμότητας των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης είναι ουσιαστικά τα έξυπνα προγράμματα υπολογιστών», είπε ο Σίγκελ κατά τη διάρκεια συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;