17 Μαρτίου Saint Patrick's Day: Η εθνική εορτή της Ιρλανδίας!
Αφού πλέον γιορτάζουμε και εμείς το Saint Patrick's day ας μάθουμε κάποια πράγματα για την εθνική εορτή της Ιρλανδίας!

St-Patricks-Day

Οι Ιρλανδοί γιορτάζουν σήμερα την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, κατά την οποία όλα βάφονται πράσινα και παντού εμφανίζονται τριφύλλια, ξωτικά και καζάνια με χρυσάφι στην άκρη του ουράνιου τόξου!

Η γιορτή αυτή τα τελευταία χρόνια λόγω της άκρατης εμπορευματοποίησης της έχει γίνει γνωστή και στην Ελλάδα όπου διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις. Αφού τη γιορτάζουμε λοιπόν ας μάθουμε κάποια πράγματα γι’ αυτήν. Στη τελική μπορεί να μην είναι δική μας γιορτή αλλά είναι μια καλή αφορμή να πιούμε μπύρες. – εάν φυσικά είμαστε από αυτούς που χρειαζόμαστε αφορμές-

Ποιος ήταν ο  Άγιος Πατρίκιος και γιατί γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου;

Ο Άγιος Πατρίκιος είναι σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση ο προστάτης άγιος και φωτιστής της χώρας τους. Είναι αυτός που την μέρα της κρίσης θα “κατατάξει” τους Ιρλανδούς. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζατε είναι ότι ο ίδιος δεν ήταν Ιρλανδός! Το πραγματικό του όνομα ήταν Maewyn Succat. Γεννήθηκε στην Βρετανία από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή. Απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές και πουλήθηκε ως σκλάβος.

Ο Άγιος Πατρίκιος απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 461. Σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η ημέρα θανάτου ενός Αγίου, είναι η ημέρα που μπαίνει στον Παράδεισο.

Τι συμβολίζουν το πράσινο και το τριφύλλι; 

Αρχικά το χρώμα που παραδοσιακά συνδεόταν με τον Άγιο Πατρίκιο δεν ήταν το πράσινο αλλά το γαλάζιο. Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένη απόχρωση του γαλάζιου που ονομάζεται «του Αγίου Πατρικίου».Το πράσινο έγινε δημοφιλές από τον 18ο αιώνα, όταν προέκυψε η ιδέα το «τριφύλλι» να γίνει σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας. Σταδιακά το πράσινο έγινε το χρώμα των Ιρλανδών αυτονομιστών και κάπως έτσι έμεινε στην ιστορία και χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα όχι μόνο τον Άγιο Πατρίκιο αλλά όλη την Ιρλανδία.

 

Το τριφύλλι λέγεται ότι το επέλεξε ο ίδιος ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει σχηματικά την έννοια της Αγίας Τριάδας στους προχριστιανικούς πληθυσμούς των Ιρλανδών.

Γιατί είναι παγκοσμίως γνωστή αυτή η γιορτή; 

Η εθνική εορτή της Ιρλανδίας πέρασε εύκολα στις Η.Π.Α αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της έχει Ιρλανδική καταγωγή.

Συγκεκριμένα,  33,3 εκατομμύρια Αμερικανοί (το 10,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ) έχουν ιρλανδικές ρίζες. Στην Ιρλανδία ζουν 4,59 εκατομμύρια. Ένας από τους βασικούς λόγους της αθρόας μετανάστευσης ήταν ο «λιμός της πατάτας» στα τέλη της δεκαετίας του 1840, όταν πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, 16 πόλεις ονομάζονται Δουβλίνο.Έτσι η πρώτη παρέλαση έγινε μόλις το 1760 στη Νέα Υόρκη.

Φυσικά αυτή η γιορτή μόνο αθώα δεν είναι πλέον και ένας από τους λόγους που είναι παγκοσμίως γνωστή είναι τα κέρδη μεγάλων εταιριών από αυτή. Μόνο πωλήσεις της μπύρας Guinness εκτοξεύονται την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους εάν σας πούμε ότι καθημερινά πουλιούνται σε όλο τον κόσμο 5,5 εκατομμύρια ποτήρια Guiness ενώ την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου καταναλώνονται πάνω από 13 εκατομμύρια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;