8 πράγματα που δεν ήξερες για το Άμστερνταμ
8 πράγματα που δεν ήξερες και σίγουρα θα πρέπει να μάθεις πριν πας στο Άμστερνταμ για πρώτη, δεύτερη ή τέταρτη φορά...

G C Damrak Merijn Roubroeks

Το Άμστερνταμ είναι ένας αγαπημένος προορισμός. Εμείς θα σου δώσουμε 8 πληροφορίες που μάλλον δεν ήξερες και θα πρέπει να μάθεις πριν πας εκεί για την πρώτη, τη δεύτερη ή την τέταρτη φορά.

  1. Το χόρτο στο Άμστερνταμ δεν είναι νόμιμο! 

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε το να αγοράσεις χόρτο στο δρόμο είναι παράνομο, μπορείς βέβαια να το κάνεις με απόλυτη ασφάλεια στα coffee shops. Επίσης στα cofee shops απαγορεύεται να κάνεις κανονικά τσιγάρα

2. Οι πόρνες δεν εξετάζονται 

Στην πραγματικότητα είναι η ίδια φιλελεύθερη νοοτροπία που τόσα χρόνια διαθέτουν οι άνθρωποι και οι πολιτικές του Άμστερνταμ που απορρίπτει τους ελέγχους υγείας. Στην ερώτηση εάν οι πόρνες είναι υποχρεωμένες από το νόμο να ελέγχουν τακτικά την υγεία τους, το κέντρο πληροφοριών για την πορνεία απαντά: « Σε αυτή τη περίπτωση για να είμαστε δίκαιοι θα έπρεπε να εξετάζονται τακτικά και όλοι οι πελάτες. Ευτυχώς στην Ολλανδία αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναγκάσεις κάποιον να πάει στο γιατρό. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.»

3. Το Άμστερνταμ έχει περισσότερα κανάλια απ’ ότι η Βενετία 

Συγκεκριμένα το Άμστερνταμ έχει 165 κανάλια ενώ η Βενετία 150 και 1,200 γέφυρες ενώ στην Βενετία υπάρχουν “μόλις” 409.

4. Είναι χτισμένο πάνω σε ξύλινους πασσάλους 

Κι όμως τα ξύλινα δοκάρια από βελανιδιά βοηθούν στη ρύθμιση του νερού. Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο του Schiphol και κάποια τμήματα του Ανατολικού Άμστερνταμ είναι κάτω από το νερό. Το βασιλικό παλάτι στη πλατεία Dam είναι χτισμένο πάνω σε 13.659 πασσάλους! Αν και ορισμένα κτήρια βασίζονται σε πασσάλους φτιαγμένους από σκυρόδερμα.

5. Η πιο πολυπολιτισμική πόλη της Ευρώπης

Οι Ολλανδοί είναι γνωστοί για τον “φιλελευθερισμό” τους, έτσι το  Άμστερνταμ είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις, αφού εκεί ζουν άνθρωποι από 178 διαφορετικές εθνικότητες. Εκτιμάται δε ότι το 45% των παιδιών δεν έχουν Ολλανδούς γονείς.

6. Το ποτό Τζιν χρησιμοποιούταν ως φάρμακο 

Καινοτόμοι όπως πάντα οι Ολλανδοί στο παρελθόν και συγκεκριμένα τον 16ο αιώνα χρησιμοποιούσαν το τζιν ως φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα, τη χολή, τις οσφυαλγίες, τα προβλήματα στο συκώτι και το νεφρό. Να σημειωθεί ότι το ολλανδικό τζιν έχει μεγάλη διαφορά στη γεύση απ’ ότι το αγγλικό και σήμερα μπορείτε να βρείτε “σπίτια” όπου τιμούν την ιστορία του και να το δοκιμάσετε. Συγκεκριμένα De Admiraal (Herengracht 310) ή De Drie Fleschjes (Gravenstraat 18).

7. 25.000 ποδήλατα καταλήγουν στα κανάλια του Άμστερνταμ 

Η αγάπη των Ολλανδών για τα ποδήλατα έχει και τη σκοτεινή της πλευρά, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 100.000 ποδήλατα δηλώνονται ως κλεμμένα και πάνω από 25.000 ποδήλατα καταλήγουν στα κανάλια του Άμστερνταμ.

8. Στο Άμστερνταμ υπάρχει το παλαιότερο χρηματιστήριο στον κόσμο 

Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ιδρύθηκε το 1602 από την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Το 2000 το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ συγχωνεύτηκε με το χρηματιστήριο του Παρισιού και των Βρυξελλών για να δημιουργήσουν την Euronext.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1