5 Φεβρουαρίου: Ημέρα της Nutella
Επιτέλους έφτασε αυτή η Ημέρα του χρόνου! Δες εδώ ένα special αφιέρωμα με 25 πράγματα που δεν ξέρεις για τη λαχταριστή και πολυαγαπημένη μας Nutella!

Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου είναι Ημέρα της Nutella!

Ως Παγκόσμια Ημέρα της Nutella έχει καθιερωθεί, από το 2007, να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Φεβρουαρίου!

Ο σκοπός της Ημέρας είναι το αυτονόητο: να αποδώσει φόρο τιμής σε αυτή τη σοκολατένια λιχουδιά για την οποία τρελαίνονται μικροί και μεγάλοι σε όλο τον πλανήτη.

Για να τιμήσουμε την Ημέρα αποφασίσαμε να βρούμε τα 25 πράγματα που δεν ήξερες για τη Nutella:

1. Η ονομασία Nutella αποτελεί το brand name του Ιταλικού κρεμώδους στην υφή γλυκού από πραλίνα φουντουκιού.

2. Παρασκευάστηκε από την Ιταλική εταιρεία Ferrero, και εισήχθη στην αγορά το 1964.

3. Ο Pietro Ferrero, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ενός φούρνου στην Alba, στο Piedmont, μια περιοχή γνωστή για την παραγωγή φουντουκιών πούλησε την πρώτη παρτίδα 300 κιλών , τη τότε αποκαλούμενης ως “Pasta Gianduja” το 1946. Στην αρχή την πωλούσε σε στερεή μορφή αλλά κατά το 1951 ξεκίνησε να πουλά την κρεμώδη version της, την τότε αποκαλούμενη ως “Supercrema”.

4. Το 1963, ο γιος του Ferrero, ο Michele Ferrero “ξαναβάφτισε” τη Supercrema έχοντας την πρόθεση να την προωθήσει έτσι σε όλη την Ευρώπη. Η σύστασή της πήρε την τελική της μορφή και μετονομάστηκε “Nutella”.

5. Το πρώτο βάζο της Nutella έφυγε από το εργοστάσιο Ferrero στην Alba στις 20 Απριλίου 1964. Το προϊόν ήταν μια αυτόματη επιτυχία και παραμένει ευρέως δημοφιλές.

6. Το 2012, ο Γάλος γερουσιαστής, ο Yves Daudigny πρότεινε την αύξηση φόρου για το φοινικέλαιο, από €100 στα €400 ανά τόνο, Το φοινικέλαιο αποτελεί το 20% της σύνθεσης της Nutella, κι για αυτό λόγο ο συγκεκριμένος φόρος αποκαλέστηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως ο “φόρος Nutella”.

7. Στις 14 Μαΐου 2014 τα Ιταλικά ταχυδρομεία εξέδωσαν ένα αναμνηστικό γραμματόσημο για την 50η επέτειο της Nutella. To γραμματόσημο αξίας 0.70 ευρώ εκδόθηκε από το Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato και απεικόνιζε ένα βάζο Nutella σε χρυσό φόντο.

8. Ο Ferrero διοργάνωσε την Ημέρα Nutella στις 17 και στις 18 Μαΐου για να γιορτάσει την παραπάνω επέτειο.

9. Τα κύρια συστατικά της Nutella είναι: η ζάχαρη, το φοινικέλαιο, η πραλίνα φουντουκιού, το κακάο και το αποβουτυρωμένο γάλα. Στις ΗΠΑ η Nutella περιέχει και σόγια.

10. Κάθε 2.5 δευτερόλεπτα πωλείται ένα βάζο Nutella.

11. Ο πατριάρχης της οικογένειας Ferrero, ο Michele Ferrero, έχει περιουσία που υπολογίζεται στα $23.5 δισεκατομμύρια.

12. Η Nutella σε πολλές χώρες προωθείται ως “κρέμα φουντουκιού”. Σύμφωνα με τον Ιταλικό νόμο, δεν μπορεί να λάβει το όνομα “κρέμα σοκολάτας”, καθώς δεν πληρεί τα minimum κριτήρια σε επίπεδο περιεκτικότητας σε κακάο.

13. Η βιομηχανία Ferrero καταναλώνει το 25% του παγκόσμιου αποθέματος σε φουντούκια.

14. Η παραδοσιακή συνταγή στο Piedmont, για Gianduja, ήταν ένα μείγμα που περιλάμβανε περίπου 71.5% πραλίνα φουντουκιού και 19.5% σοκολάτα. Παρασκευαζόταν στο Piedmont, στην Ιταλία, μετά την φορολόγηση στους κόκκους κακάο που εμπόδιζαν την παρασκευή και διανομή της συμβατικής σοκολάτας.

15. Η Nutella παρασκευάζεται σε διάφορες εγκαταστάσεις. Στην αγορά της Βόρειας Αμερικής παράγεται σε μια φυτεία στο Brantford, στο Ontario του Καναδά και πιο πρόσφατα, και στο San José Iturbide, στο Guanajuato, στο Μεξικό. Για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η Nutella παρασκευάζεται στο Lithgow, στις New South Wales από τα μέσα των ’70s.

16. H Nutella περιέχει 10.5% κορεσμένα λιπαρά και 58% επεξεργασμένη ζάχαρη. 2 κουταλιές της σούπας (37 γραμμάρια) Nutella έχουν  200 θερμίδες.

17. Οι φανατικοί λάτρεις της Nutella αποφάσισαν να θεσπίσου την Παγκόσμια Ημέρα της Nutella το 2007. Αυτή η -κυριολεκτικά- γλυκιά γιορτή λανσαρίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα από έναν blogger & Nutella fan, και σύντομα προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες πιστούς fans της Nutella που ήθελαν κι εκείνοι να δείξουν την αφοσίωσή τους και την προτίμησή τους στο συγκεκριμένο απολαυστικό γλύκισμα.

18. Η Nutella δεν περιέχει καθόλου γλουτένη.

19. Η σωστή προφορά του ονόματός της είναι “Νιουτέλα” (“new-tell-uh”) όχι “Νουτέλα”.

20. Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά από την έλλειψη σοκολάτας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν η σοκολάτα μετατράπηκε σε σπάνιο και ακριβό προϊόν το οποίο δινόταν με δελτίο κατά τη διάρκεια του Πολέμου, τότε ο Pietro Ferrero πρόσθεσε φουντούκια για να εξισορροπήσει τη γεύση, κι έτσι το 1946 παρήγαγε την -αρχικά λεγόμενη- “Pasta Gianduja”.

21. Ο Όμιλος Ferrero παρασκευάζει επίσης τα Kinder, τα Ferrero Rocher και τα Tic Tacs.

22. Nutella γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν παραπάνω από 5 εκατομμύρια Instagram posts με το hashtag #Nutella. Ωστόσο οι πραγματικές φωτογραφίες της Nutella και του σχετικού με αυτή περιεχομένου αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού περιεχομένου καθώς το άλλο 50% των φωτογραφιών μοιάζει να αντιστοιχεί σε στήθη.

23. Περίπου 1.35 εκατομμύρια λίρες σε επίπεδο κόστους παραγωγής της Nutella δαπανώνται καθημερινά.

24. Το Nutella ως όνομα ανθρώπου δεν είναι νόμιμο στη Γαλλία. Το 2014, ένα ζευγάρι Γάλλων ήθελε να ονομάσει το παιδί τους Νutella. Η κυβέρνηση όμως θεώρησε τη συγκεκριμένη επιλογή ονόματος ως μη αποδεκτή νομικά, κι έτσι ονόμασαν τελικά το παιδί  “Ella”.

25. Η Nutella κατέχει ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό πρωινό που έγινε ποτέ.

Δες την επίσημη σελίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Νουτέλα: nutelladay.com

Δες επίσης: “Οι 5 πιο εύκολες συνταγές με Nutella! #worldnutelladay”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
101 - 88
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1