ΟΑΕΔ: Τα νέα δικαιώματα για την Κοινωφελή Εργασία

ΟΑΕΔ

Με νέους όρους και δικαιώματα για τους εργαζομένους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος προκήρυξης προγραμμάτων για το 2016 αφου πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας είναι οι εργαζόμενοι να μην είναι δευτερης κατηγορίας και να μην  εμφανίζονται φαινόμενα εκμεταλλεύσιμης από τους προσφέροντες θέσεων για εργασία.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον Μάρτιο του 2016, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και να αφορά και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο δήμους και υπουργεία. Η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός έκανε γνωστό πριν λίγες ημέρες ότι η διάρκεια εργασίας των ωφελουμένων θα φτάσει τους 8 μήνες με τις αρχικές φιλοδοξίες για 12 μήνες να μειώνονται ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνεργοι

Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να καλύψει έως και 100.000 θέσεις απασχόλησης, με χρονική διάρκεια που θα είναι οκτώ μήνες (έναντι πέντε που είναι σήμερα), με τη συμμετοχή και των συνεταιριστικών εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr οι αλλαγές που θα επέλθουν στην Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ είναι πολλές. Τα προγράμματα του 2016 θα είναι εντελώς διαφορετικά από τα προηγούμενα ως και προς της διάρκεια αλλά ως και προς τον στόχο. Από το νέο πρόγραμμα θα μπει και στο παιχνίδι ο ιδιωτικός τομέας αφού 100.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο φαντάζουν πολλές.

Η κ. Αντωνοπούλου έχει κάνει γνωστό επίσης ότι για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ θα υπάρξουν αλλαγές στα προγράμματα του νέου έτους με την έκδοση Κοινή Υπουργικής Απόφασης που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα προβλέπει νέα εργασιακά δικαιώματα και την διασφάλιση των εργαζόμενων από φαινόμενα εκμετάλλευσης από δήμους της χώρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα σε πολλούς δήμους της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργατικό ατύχημα που έγινε σε δήμο με εργαζόμενη στα πεντάμηνα που ενώ η θέση της δεν προέβλεπε να εργάζεται στα απορριμματοφόρα ο δήμος την είχε τοποθετήσει σε αυτή την θέση.

Η κ. Αντωνοπούλου σχετικά με το θέμα προχθές ανέφερε ότι θα θωρακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων ενώ όσοι δήμοι εντοπίζεται να ακολουθούν τέτοιες τακτικές θα απεντάσσονται αυτόματα από το πρόγραμμα.

«Δυστυχώς, παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου και την οδηγία της ΚΕΔΕ προς όλους του Δήμους της χώρας να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της Κοινωφελούς σε απορριμματοφόρα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου ατυχήματος με εργαζόμενο στον τομέα καθαριότητας. Στο εξής, η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών ευθυνών, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού των Δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενεργεί και θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους στους επιβλέποντες φορείς του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Εντούτοις, καλώ τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αναφορές προς το ΣΕΠΕ, σε περίπτωση που οι φορείς δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους». ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αναπληρώτρια Υπουργός, σχετικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;