Πόσες θερμίδες έχουν οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες;
Δείτε ποιο είναι το χριστουγεννιάτικο έδεσμα με τις λιγότερες θερμίδες!

κουραμπιέδες

Φορτωμένα με πολλές θερμίδες, τα κορυφαία γλυκά των Χριστουγέννων, συναγωνίζονται σε νοστιμιά, αλλά τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου, δεν την φτάνουν.

Τα μελομακάρονα είναι σχετικά η πιο υγιεινή επιλογή ανάμεσα στα υπόλοιπα γιορτινά γλυκίσματα, αλλά σε επίπεδο θερμίδων η δίπλα είναι εκείνη που κερδίζει. Ο κουραμπιές γενικώς έρχεται τελευταίος, αφού οι θερμίδες του μπορούν να χαρακτηριστούν και “κενές περιεχομένου” και μόνο τα αμύγδαλα που περιέχει σώζουν την κατάσταση.

Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά γιατί δεν περιέχουν βούτυρο, δηλαδή κορεσμένα λιπαρά, ενώ αν παρασκευαστούν με ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή τα καλά λίπη για την υγεία μας. Επιπλέον, τα καρύδια που περιέχουν μας δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, το μέλι αν και απλός υδατάνθρακας, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και βιταμινών. Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5 γρ λίπους.

Οι κουραμπιέδες από την άλλη, έχουν περισσότερα λίπη και θερμίδες (ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων περιέχει 230 θερμίδες και 13,5 γρ λίπους περίπου) και από τα τρία γλυκά. Λόγω του βουτύρου που περιέχουν μάλιστα, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή κακά λιπαρά για την καρδιά μας. Το καλό υλικό στον κουραμπιέ είναι τα αμύγδαλα, που περιέχει όμως σε μικρή ποσότητα και τα οποία μας δίνουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία (καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα) για την υγεία μας.

Τέλος, οι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες (μία δίπλα 30 γραμμαρίων μας δίνει περίπου 95 θερμίδες και 4,5 γρ λίπους). Εάν μάλιστα τηγανιστούν σε ελαιόλαδο μας δίνουν και ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες του ελαιολάδου, ενώ περιέχουν και αυτές λίγη ποσότητα καρυδιών.

Φέτος λοιπόν τα Χριστούγεννα προτιμήστε τις δίπλες και ακόμη καλύτερα τα μελομακάρονα (τα οποία δεν απαιτούν τη διαδικασία του τηγανίσματος για να παρασκευαστούν) και καταναλώστε όσο το δυνατόν λιγότερους κουραμπιέδες γίνεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;