Η απρόσμενη αιτία πίσω από το 1/3 των περιστατικών της κατάθλιψης!
Δεν σας πάει το μυαλό...

κατάθλιψη

Νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Έμορυ των ΗΠΑ έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Molecular Psychiatry”, καθοριστικός είναι ο ρόλος της φλεγμονής στο σύνηθες αυτό ψυχικό νόσημα.

Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή πυροδοτεί πόνους και ενοχλήσεις σε ολόκληρο το σώμα και τώρα οι ερευνητές από το Έμορυ ανακάλυψαν ότι η διαδικασία αυτή παίζει ρόλο και στην κατάθλιψη!

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα συνδέονται με την «αποτυχία επικοινωνίας» ανάμεσα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου, το κοιλιακό ραβδωτό (ventral striatum) και το μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (ventromedial prefrontal cortex).

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που λαμβάνουν διάγνωση για κατάθλιψη παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο κατά τρόπο που συνδέεται με τα πλέον επίμονα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η ανηδονία (δηλαδή η αδυναμία του ατόμου να νιώσει χαρά).

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τζένιφερ Φέλγκερ, επισημαίνει πως μια απλή εργαστηριακή εξέταση μπορεί να υποδείξει εάν ένα μεμονωμένο περιστατικό κατάθλιψης σχετίζεται με την εκδήλωση φλεγμονής. Ο δείκτης που θα πρέπει να αναζητήσει ο θεράπων ιατρός είναι η λεγόμενη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (C-reactive protein), η οποία παράγεται στο συκώτι ως αντίδραση στη φλεγμονή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
5'
41 - 40
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;