Γιώργος Βέττος: Η ανάγκη για αλήθεια σήμερα είναι πιο μεγάλη από ποτέ.
Λίγες ημέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα στο Θέατρο Αλκμήνη, ο Γιώργος Βέττος, σκηνοθέτης της παράστασης Το Γαλάζιο του Ουρανού, μιλά αποκλειστικά στο neolaia.gr

s

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη πρεμιέρα στο Θέατρο Αλκμήνη, ο Γιώργος Βέττος, σκηνοθέτης της παράστασης Το Γαλάζιο του Ουρανού, μιλά αποκλειστικά στο neolaia.gr

Μας εξηγεί γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο ρόλο, το παιχνίδι με τον σουρεαλισμό, το ρόλο του θεάτρου σήμερα καθώς και για με ποιο συναίσθημα θέλει να φεύγουν οι θεατές από το έργο.

Καλησπέρα σας. Τι σας έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο έργο;

Καλησπέρα σας. Ο λόγος για τον οποίο επέλεξα το συγκεκριμένο έργο είναι το έντονο συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε όταν διάβασα το διήγημα “Το Γαλάζιο Του Ουρανού”, το ταξίδι που έκανα και η εποχή εκείνη που με συγκινεί και με συναρπάζει, ήταν ο λόγος για τον οποίο το επέλεξα. Οι άθρωποι τότε λειτουργούσαν με έναν κώδικα που θυμίζει αρκετά αυτό που ζούμε και σήμερα. Οι συνθήκες και η καθημερινότητα μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά τα προβλήματα είναι κοινά και κοντά στα σημερινά. Το έργο μιλάει και δίνει στο θεατή την ευκαιρία να δει και τα δικά του προβλήματα μέσα από τις ζωές άλλων ηρώων και μίας άλλης εποχής. Η ανάγκη για αλήθεια σήμερα είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Και το έργο αυτό είναι η αλήθεια του τότε και του σήμερα.

Ο σουρεαλισμός στην παράσταση τι ρόλο εξυπηρετεί;

Στο να παίζουμε με τον χρόνο και το χώρο, δημιουργώντας ελεύθερες εικόνες και συνθήκες που δικαιολογούνται στο σουρεαλισμό. Ο σουρεαλισμός είναι κάτι που τον βιώνουμε και τον βλέπουμε καθημερινά μέσα στις ζωές μας, απλά πιστεύω πως δεν το αντιλαμβανόμαστε γιατί ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς με πιεσμένο χρόνο ώστε να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό. Παίζει ρόλο και από ποια οπτική γωνία βλέπει κάποιος τα πράγματα και πώς αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις.

Ο ρόλος του θεάτρου σήμερα, ποιος είναι;

Έχει πολλούς ρόλους το θέατρο σήμερα πολλούς σκοπούς και στόχους. Ο κόσμος ψάχνει διεξόδους στην καθημερινότητα και ερεθίσματα, ώστε να ξεφεύγει, όσο αυτό είναι εφικτό για τον καθένα, για αυτό γίνονται και πολλές παραστάσεις και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Παρά τη δύσκολη εποχή που ζούμε το θέατρο καταφέρνει και επιβιώνει και αυτό επειδή δουλεύουν άνθρωποι που το αγαπούν και προσφέρουν σ’ αυτό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη θεατρική φιλοδοξία σας;

Η μεγαλύτερη θεατρική μου φιλοδοξία είναι να δίνουμε στο κοινό την ευκαιρία να βλέπει μία παράσταση η οποία θα τον προβληματίσει, θα του δώσει την ευκαιρία να δει τα πράγματα από άλλες οπτικές γωνίες. Πλέον έχω δημιουργήσει μια ομάδα ανθρώπων και καλλιτεχνών που έχουμε βρει ένα κοινό στόχο και δρόμο βαδίζοντας όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν υπάρχει αγάπη, μεράκι για δημιουργία και όρεξη για δουλεία βγαίνει και στην σκηνή. Πιστεύω ότι το θέατρο είναι ένα ομαδικό άθλημα και για αυτό δεν “κυνηγάω” τα μεγάλα θέατρα και τις θεατρικές παραστάσεις ως μονάδα. Θέλω η θεατρική ομάδα μας να μπορεί να κάνει πραγματικότητα τους στόχους της.

Με τι συναίσθημα θέλετε να φεύγει ο κόσμος από την παράσταση;

Το ταξίδι, να μπει ο θεατής στο “καράβι” και να κάνει μαζί μας το ταξίδι στην εποχή εκείνη. Το συναίσθημα αυτό θέλω να έχει ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση και σίγουρα θέλω να φύγει ικανοποιημένος έχοντας δει ένα έργο το οποίο του έδωσε κάποια πράγματα να σκεφτεί. Από εκεί και πέρα, το συναίσθημα είναι κάτι ευαίσθητο και άγνωστο στο τι θα δημιουργηθεί στο κάθε θεατή, καθώς εμπλέκονται πολύ παράγοντες. Εμείς δείχνουμε μία ιστορία ανθρώπων και πως αυτή εξελίσσεται. Στόχος μου είναι το κοινό να φεύγει και να έχει δει κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό για τον καθένα, τόσο όσο διαφορετικοί είναι και οι θεατές μεταξύ τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
0'
12 - 15
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;