Δείτε τι θα γίνει με τους αιώνιους φοιτητές!
Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες!

"Αιώνιοι" φοιτητές. Για ποιους χτυπάει η καμπάνα;

Μέσα στις δηλώσεις της Σιας Αναγνωστοπούλου για όλες τις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν στον χώρο της παιδείας ανέφερε τους νόμους ν. 4009/2011 και ο ν. 4076/2012 γνωστοί ως νόμοι Διαμαντοπούλου – Αρβανιτοπούλου.

Ανθρωπιστικές σπουδές

Κάνω μία ειδική μνεία στις ανθρωπιστικές σπουδές και τις κοινωνικές επιστήμες, στις σπουδές δηλαδή που βρίσκονται στον πυρήνα του αξιακού συστήματος της Ευρώπης του διαφωτισμού και της ευρωπαϊκής παράδοσης του πανεπιστημίου, σε αυτές τις σπουδές που το νεοφιλελεύθερο μοντέλο καινοτομίας προσπαθεί να σπρώξει στο καιάδα. Στα πανεπιστήμιά μας έχει γίνει μια απίστευτης ποιότητας έρευνα από την οποία έχει παραχθεί γνώση που θα επέτρεπε στην κοινωνία μας να ξαναοριοθετήσει τον εαυτό της χωρίς μυθεύματα, ρατσισμό, σεξισμό και ξενοφοβία.

Δυστυχώς, αυτή η γνώση δεν έχει διοχετευθεί ακόμα στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης για τη δημιουργία μιας ουσιαστικής δια βίου και δημόσιας γνώσης.

Αυτά τα οχηρά, όπως είναι οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, θα τα κρατήσουμε ζωντανά. Και θα τα κρατήσουμε ζωντανά για έναν και μοναδικό κυρίως λόγο: γιατί μέσα από αυτά τα οχυρά διαμορφώνονται πολίτες, αυτοί οι πολίτες που δεν θα επιτρέψουν πια στο δημόσιο χώρο ούτε ακραίες ενέργειες δολοφονίας, όπως του Φύσσα, αλλά ούτε και άλλες σεξιστικές ενέργειες στο δημόσιο χώρο εναντίον θεσμικών –και όχι μόνο!- προσώπων.

Εκφράσεις όπως «κυρά Τασία» ή «κάποια κυρία που λέει ανοησίες» δείχνουν πόσο ανάγκη έχουμε αυτές τις σπουδές.

«Απεταξάμην την πολιτική, απεταξάμην την ιδιότητα του πολίτη»

H προγραμματική μας πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση, την εκπαίδευση εν συνόλω αποτελεί ένα από τα πιο προνομιακά πεδία στα οποία αποτυπώνονται οι πολιτικές και οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων είτε σε μνημονιακή είτε σε μη μνημονιακή περίοδο, ιδιαίτερα θα έλεγα στη μνημονιακή εποχή όπου οι διακρίσεις ανάμεσα σε κόμματα και ιδεολογίες εκ του πονηρού εξαφανίζονται, εκ του πονηρού δηλαδή οδηγούμαστε στο «απεταξάμην την πολιτική, απεταξάμην την ιδιότητα του πολίτη».

Με την πολιτική για τα ΑΕΙ αναδιατυπώνεται το μείζον ερώτημα: Τι κράτος, ποια κοινωνία, τι πολίτες θέλουμε να είμαστε; Ήδη στο δημοσιοποιημένο νομοσχέδιο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αποτυπώνονται οι βασικές προσεγγίσεις της Κυβέρνησής μας σε αυτό το ερώτημα.

Οι τελευταίοι νόμοι, κατ’ εξοχήν ο ν. 4009/2011 και ο ν. 4076/2012, διαπνέονταν από ένα στενό και απαρχαιωτικό πνεύμα. Στο όνομα τάχα του νέου και του μεταρρυθμιστικού, στο όνομα του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κύρους των ΑΕΙ αναπαρήγαγαν σε μεγάλο βαθμό ό,τι πιο παλιό, αυταρχικό και εν τέλει αναποτελεσματικό.

Τέλος, σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με αρμόδιους από το Υπουργείο Παιδείας κανένας ενεργός φοιτητής που θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του δεν θα διαγραφεί.

Για περισσότερες μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ με τον νόμο Ν.4009/11

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;