Η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ μας μιλά για το Ecotrophelia 2015!
Για το διαγωνισμό, για το μέλλον της Βιομηχανίας Τροφίμων στη χώρα, για την Ε.Ε. και φυσικά για την ελληνική συμμετοχή!

Λίγες ώρες πριν τον τελικό του Ecotrophelia 2015, επικοινωνήσαμε με τη Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και μας μίλησε για τα πάντα!

Για το διαγωνισμό, για το μέλλον της Βιομηχανίας Τροφίμων στη χώρα, για την Ε.Ε. και φυσικά για την ελληνική συμμετοχή!

Πάμε να δούμε.

Καλησπέρα, ποιος είναι ο κύριος σκοπός του Ecotrophelia;

Ο διαγωνισμός “ECOTROPHELIA” αποτελεί θεσμό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα, ενώ με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.), διοργανώνεται από το 2011. Όταν ξεκινήσαμε ελπίζαμε πως θα συνεισφέραμε στη γέννηση και την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του κλάδου και πράγματι στην πορεία δε διαψευστήκαμε.

Άλλωστε, στόχος του ίδιου του διαγωνισμού, που αποτελεί φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων, είναι να υποστηρίξει τους νέους φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδό τους και ενθαρρύνοντας την ευρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες τους, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν «ατμομηχανή» της Βιομηχανίας μας. Οι αυξημένες συμμετοχές, κάθε χρόνο, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και καινοτομία, αλλά και δίψα από τη νέα γενιά για πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει πράξη τις ιδέες της.

Με το διαγωνισμό καταφέραμε επίσης να κάνουμε πράξη κάτι που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο αλλά πριν λίγα χρόνια ήταν το ζητούμενο. Καταφέραμε δηλαδή να συνδέσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, καταφέραμε οι δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου να συναντηθούν και να συνεργαστούν εποικοδομητικά δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο.

ÉcoTrophélia Hellas logo

Πιστεύετε ότι η Βιομηχανία Τροφίμων στη χώρα μας, έχει μέλλον; Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα;

Η Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους, με κύριο ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Έχει έντονη επενδυτική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική και αποτελεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών χρειάζεται μια σοβαρή βιομηχανική πολιτική και ένα απλό και σταθερό διοικητικό και φορολογικό πλαίσιο ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να είναι εξωστρεφής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προσφέροντάς τους προϊόντα, ποιοτικά, ασφαλή και στην καλύτερη δυνατή τιμή, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η Βιομηχανία Τροφίμων δραστηριοποιείται μέσα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται από τις διαρκώς εξελισσόμενες τεχνολογίες, τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες. Απαιτείται λοιπόν από την πλευρά της συνεχής εγρήγορση για να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις που τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς. Για αυτό οι επιχειρήσεις του κλάδου, αποκτούν όλο και περισσότερο κουλτούρα καινοτομίας προκειμένου να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται με επιτυχία στα νέα δεδομένα.

ΒΠ

Feeding the Planet, Energy for Life. Η Ε.Ε. πιστεύετε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη αυτού του moto;

Θεωρώ ότι οι ενέργειες, που γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής άλλωστε μας υποχρεώνει να επενδύσουμε στην έρευνα και να προωθούμε την καινοτομία για να μπορούμε να προσφέρουμε προϊόντα, που καλύπτουν τις συγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και προάγουν παράλληλα την διατήρηση της καλής υγείας Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΤ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει διάλογο και έχει υλοποιήσει πρωτοβουλίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την διαμόρφωση εθνικής διατροφικής πολιτικής .

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒΤ συνέταξε τον Κώδικα Αρχών για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία που υποδηλώνει την έμπρακτη δραστηριοποίησή του και την ουσιαστική συνεισφορά της Βιομηχανίας Τροφίμων στη προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και της υγιεινής διαβίωσης μέσα από τη λελογισμένη κατανάλωση όλων των τροφίμων, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας.

Αντίστοιχα, η παρουσία και η εκπροσώπηση της χώρας μας –με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΣΕΒΤ- στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας των Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών της Ε.Ε (FoodDrinkEurope), εξασφαλίζει όχι μόνο την προώθηση των θέσεών μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά και τη συμμετοχή μας στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύουν το θεσμικό πλαίσιο και θα συνάδουν με τις βασικές αρχές μας για ποιότητα, ασφάλεια αλλά και προστασία του καταναλωτή.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους; Να βγουν στο εξωτερικό και να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο που μπορούν ατομικά ή να μείνουν στην Ελλάδα και να παλέψουν για τη “διόρθωση” της εγχώριας κατάστασης;

Πραγματικά αυτή η ερώτηση είναι πολύ προσωπική. Η τύχη κάθε ανθρώπου είναι στα χέρια του. Αυτό που μπορώ να πω εκπροσωπώντας τη Βιομηχανία Τροφίμων είναι ότι εμείς πρώτοι οφείλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά, που θα αποτελέσουν τα αυριανά στελέχη μας, τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους. Στη ζωή συνήθως διακρίνονται οι λίγοι και όχι οι πολλοί. Το στοίχημα της διάκρισης αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός ενώ ευκαιρίες διάκρισης υπάρχουν και στη Χώρα μας σήμερα. Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό ECOTROPHELIA δίνει τη δυνατότητα στους νέους φοιτητές της Επιστήμης των Τροφίμων να αποδείξουν ότι όχι μόνο μπορούν να είναι μέσα στους λίγους που θα διακριθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά μπορούν και να το κάνουν σε ένα Κλάδο ζωτικής σημασίας, τη Βιομηχανία Τροφίμων, χτίζοντας έτσι τη μελλοντική τους καριέρα.

TEI Thessalias winning product

Τέλος, τι να περιμένουμε από την ομάδα μας στον τελικό του Μιλάνου;

Εύχομαι κάθε επιτυχία! Το προϊόν που έχει αναπτύξει η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι μοναδικό και αναδεικνύει την ευρηματικότητα και δημιουργικότητά των παιδιών, και για αυτό άλλωστε ξεχώρισε και στον εθνικό διαγωνισμό. Είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε πως θα αναδειχθούν νικητές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως εμείς είμαστε υπερήφανοι για τη σκληρή τους δουλειά όπως και για όλους τους συμμετέχοντες. Τα παιδιά αυτά μας αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως υπάρχει ελπίδα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;