Μεταπτυχιακά 2015: Νανοτεχνολογία στο ΑΠΘ
Για 13η συνεχή χρονιά από το 2002 ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 το Διεπιστημονικό

νανοτεχνολογία

Για 13η συνεχή χρονιά από το 2002 ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 το Διεπιστημονικό,

Διατμηματικό  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών πλήρους ειδίκευσης ΜΔΕ  του τμ Φυσικής  του ΑΠΘ.

Το αντικείμενο των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας συνδιάζει ένα ευρύ διεπιστημονικό πεδίο σπουδών και εφαρμογών και βρίσκεται στην πρωτοπορία των ραγδαία αναπτυσσόμενων Νανοεπιστημών.

Διεθνούς φήμης καθηγητές από το Berkley (USA) Imperial (UK) HZB BERLIN (German) , Beograd (Servia) διδάσκουν στο μεταπτυχιακό που έχει καταφέρει να κερδίσει μια εξέχουσα θέση στον τομέα των Νανοεπιστημών διεθνώς.

Το ΔΠΜΣ ΝΝ διαθέτει 23 θέσεις για απόφοιτους Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείου και Ιατρικών σχολών .

Σχετικές πληροφορίες: www.nn.physics.gr   Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας Ltfn ΑΠΘ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ LTFN- ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) καθοδηγεί την έρευνα στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία που σχετίζονται με τις Νανοτεχνολογίες (Λειτουργικά Λεπτά Υμένια και Νανοσυστημάτα, Οργανικά Ηλεκτρονικά, Νανοβιοτεχνολογία, Νανοϊατρική, κλπ). Aπό το 1991 που δημιουργήθηκε το Εργαστήριο μέχρι και σήμερα συντονίζει και υλοποιεί εθνικά (STRIDE ΕΛΛΑΣ, ΕΠΕΤ II, ΕΣΠΑ) και ευρωπαϊκά (ISOTECH FP4, TransMach FP5, FLEXONICS FP6, OLAtronics, RΟleMak, Smartonics FP7) ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με μεγάλο αριθμό ερευνητικών και παραγωγικών φορέων. Τρία από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που συντόνισε το LTFN διακρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως Outstanding, για τα εξαιρετικά αποτελέσματα και απόδοσή τους (ISOTECH, TransMach, FLEXONICS). Η συνεργασία του Εργαστηρίου LTFN με αυτούς τους φορείς, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων αποτελεσμάτων τα οποία προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ιστοσελίδας του Technology Marketplace.

Το Εργαστήριο LTFN συντονίζει το Θεματικό Δίκτυο NanoNet (www.nano-net.gr) στις Νανοτεχνολογίες & Νανοβιοτεχνολογίες από το 2003, με περισσότερα από 331 μέλη από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, και εταιρείες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, προάγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προοπτικές έρευνας, και συνεργασίας. Επιπλέον, το Εργαστήριο LTFN σε συνεργασία με άλλους 15 παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού δημιούργησε την καινοτομική συστάδα HOPE-I, στα Οργανικά Ηλεκτρονικά, με εφαρμογές στην Ενέργεια, το Φωτισμό, τη Βιοηλεκτρονική, και τελικά προϊόντα, όπως εύκαμπτα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς και οθόνες Φωτισμού, εύκαμπτες Μπαταρίες, και ολοκληρωμένα προϊόντα όπως «Έξυπνα Υφάσματα» και «Έξυπνη Συσκευασία», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο χρήσης και αξιοποίησης των τεχνολογιών που αυτό δημιούργησε.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου LTFN σχετίζονται με την εκπαίδευση σε προπτυχιακό, αλλά κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στο ΔΠΜΣ στις «Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες» του ΑΠΘ και στο ΠΜΣ στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών».

Το Εργαστήριο LTFN οργανώνει την τελευταία δεκαετία την NANOTEXNOLOGY (www.nanotexnology.com), ένα πολυγεγονός (Διεθνή Συνέδρια, Θερινά Σχολεία, Διεθνή Εκθεση) στη Νανοτεχνολογία & τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, που έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο γεγονός σε αυτά τα πεδία στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας την αριστεία της Ελλάδας και ενδυναμώνοντας, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας σε αυτά.

Το Εργαστήριο LTFN διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει νέες μεθόδους και συστήματα, για την ανάπτυξη & σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και έλεγχο υλικών και διατάξεων. Οι υποδομές και η τεχνογνωσία του αναπτύχθηκαν στα πλαίσια ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων και ενισχύονται με νέο εξοπλισμό που αποκτήθηκε πρόσφατα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα RΟleMak, OLAtronics, Smartonics, και έργα του ΕΣΠΑ. Οι νέες προοπτικές που εμφανίζονται για εφαρμογές και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του, αλλά και οι υψηλές απαιτήσεις για νέες ερευνητικές υποδομές οδήγησαν πρόσφατα στη δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου στο ΑΠΘ, αλλά και σε νέες πρωτοβουλίες του LTFN για τη δημιουργία εργαστηριακών χώρων κατάλληλων να υποστηρίξουν την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής την επόμενη δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων νανοτεχνολογίας στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, ερευνητές και εκπρόσωποι εταιρειών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την προώθησή τους σε βιομηχανική παραγωγή και υποστηρίζουν ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να υπάρξουν χρηματοπιστωτικές ευκαιρίες, ώστε να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα, να δημιουργηθούν δουλειές και να βγουν στην αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα. Μία πρώτη γεύση θα έχουμε στο συνέδριο Νανοτεχνολογίας που θα φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη σε ένα μήνα και θα συμμετάσχουν τέτοιοι επενδυτές” εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Στέλιος Λογοθετίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
ΤΕΛ
87 - 73
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
2'
28 - 28
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;