Δημόσιο φορ έβα...
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το 2006-7, όταν τελείωνα τη σχολή μου και ψαχνόμουν να δω τι θα κάνω.

dimosio 3

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το 2006-7, όταν τελείωνα τη σχολή μου και ψαχνόμουν να δω τι θα κάνω. Τότε είχε μπει στο πλάνο και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης γιατί ήταν πολύ χάι και είχε και τομέα επικοινωνίας για να είμαι και στο αντικείμενό μου. Τότε λοιπόν πήγα σε ένα υπουργείο και μου είπε μια υψηλόβαθμη υπάλληλος: «τι το θες το μεταπτυχιακό στην Αγγλία, να δώσεις και τόσα χρήματα. Έλα εδώ στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, να τελειώσεις, να είσαι αμέσως στη δουλειά και μετά κάνεις και μεταπτυχιακό. Και στο πληρώνει και το δημόσιο και είσαι άρχοντας».

Ειλικρινά, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη φράση που συμπυκνώνει όλη την νοοτροπία του Έλληνα σχετικά με το δημόσιο. Νοοτροπία που έχουμε ακόμα. Νοοτροπία που δεν ξέρω αν θα φύγει και ποτέ.

Δεν ξέρω γιατί έχουμε τόσο κόλλημα με το δημόσιο εμείς οι Έλληνες. Ναι οκ, είναι τα σίγουρα λεφτά, είναι η σίγουρη δουλειά αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχει δημιουργικότητα, δεν υπάρχει μεγάλη εξέλιξη και πάντα θα έχεις έναν κόπανο από πάνω σου που θα έχει διαφορετικά χρώματα (ανάλογα με το κόμμα που υπηρετεί) και θα σε αναγκάζει να χορεύεις σε διαφορετικό σκοπό κάθε φορά.

Φυσικά, υπάρχουν υπάλληλοι και υπάλληλοι. Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα, υπάρχουν και οι καλοί, υπάρχουν και οι άκυροι. Όπως στον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο ισχύει και στο δημόσιο. Απλά, περιέργως, στο δημόσιο τομέα είναι περισσότεροι οι άκυροι. Μάλλον επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε να τους πάρει με αξιοκρατικές διαδικασίες. Μάλλον επειδή οι μισοί έχουν μπει με μέσο και έχουν πιάσει δουλειά σε άκυρες θέσεις από αυτές που θα έπρεπε να έχουν με βάση τις σπουδές τους. Αν κάποιος όμως έχει φιλότιμο, αρπάζει την ευκαιρία και προσπαθεί να βγάλει κάτι καλό από όλο αυτό, προσπαθεί να είναι τουλάχιστον καλός στη δουλειά του.

Δεν έχω κάτι με τους δημόσιους υπαλλήλους. Και οι δύο μου γονείς ήταν στο δημόσιο τομέα και έχω «μεγαλώσει» μέσα σε κάποιο υπουργείο εκεί στο κέντρο της Αθήνας. Ξέρω ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιες οι ευκολίες, ξέρω ποιοι προσπαθούν και ποιοι νομίζουν ότι είναι βασιλιάδες με τρύπια βρακιά.

Αλλά ρε παιδιά…Δεν υπάρχουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτήν την χώρα. Είναι ώρες που νομίζω ότι όλοι οι αγώνες γίνονται μόνο γι αυτούς και όλοι οι υπόλοιποι είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Μου ξαναφούντωσε όλο αυτό με το θέμα του Αντ1 που απολύονται οι άνθρωποι κατά δεκάδες και δεν γίνεται τίποτα γιατί είναι μια ιδιωτική εταιρεία που έχει το «δικαίωμα» να κάνει ότι θέλει. Όταν όμως έκλεινε η Ερτ, με τους υπαλλήλους που δούλευαν δύο και τρεις δουλειές και έπαιρναν τα ωραία λεφτάκια του κράτους, που ήταν ένα κανάλι που δεν έφερνε κανένα κέρδος, που δεν το έβλεπε κανείς μέχρι που ξαφνικά έκλεισε και, ΘΑΥΜΑ, το είδαν όλοι σαν από θαύμα, τότε έγινε ο κακός χαμός. Το ίδιο και για άλλες συγκρίσεις περιπτώσεων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου.

Μπορούμε να αναλύουμε τα κακώς κείμενα του δημοσίου για ώρες. Πόσοι υπάλληλοι δεν χρειάζονται, πόσες υπηρεσίες είναι άχρηστες, πόσα λεφτά πάνε χαμένα ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Δεν έχει νόημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει από το δημόσιο. Δεν είναι ανάγκη να είσαι οικονομολόγος για να το καταλάβεις.

Δεν έχει νόημα να υπερασπιζόμαστε το «δικαίωμα» μιας γυναίκας να βγαίνει στη σύνταξη 40 και 45 χρονών και μετά να παραπονιόμαστε ότι παίρνει μικρή σύνταξη. Πώς να πάρει μεγαλύτερη; Δεν έχει δουλέψει καθόλου για να πάρει μεγαλύτερη. Ο άλλος που δούλεψε δηλαδή 45 χρόνια τι θα πει; Δεν έχει κανένα νόημα να μένουμε κολλημένοι σε παλιές πεποιθήσεις και κεκτημένα. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτά μας έχουν φέρει εδώ: Η δίψα για χρήματα με την ελάχιστη προσπάθεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;