Βάσεις 2015: Εκτιμήσεις ανά πεδίο!
Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο καθώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων πολλοί υποψήφιοι άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή και ανέτρεψαν την πρώτη επιλογή τους.

baseis-aei

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΑΣΕΙΣ 2015 – Δείτε τα στο neolaia.gr!

 

Εκτιμήσεις για τις βάσεις 2015 ανά πεδίο!

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερο καθώς λόγω των πολιτικών εξελίξεων πολλοί υποψήφιοι άλλαξαν γνώμη τελευταία στιγμή και ανέτρεψαν την πρώτη επιλογή τους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις (περιορισμένες) μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών καθώς οι οικογένειές τους είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.

Βάσεις 2015: Εκτιμήσεις για το 1ο πεδίο!

Βάσεις 2015: Εκτιμήσεις για το 2ο και το 4ο πεδίο!

Βάσεις 2015: Εκτιμήσεις για το 3ο πεδίο!

Βάσεις 2015: Εκτιμήσεις για το 5ο πεδίο!

 

Στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος περίπου 11.500 υποψήφιοι μετέφεραν τη θέση εισαγωγής τους από Τμήματα της Περιφέρειας σε αντίστοιχα Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου και κατευθύνθηκε το 80-85% των μετεγγραφών.

Tο Υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία οι μετεγγραφές θα ανέρχονται στο 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων σε κάθε Τμήμα. Πιθανόν ο αριθμός των θέσεων για μετεγγραφές  πρωτοετών να φθάσει τις 5.000-6.000 αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός εισακτέων σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη είναι περίπου 27.000.

Η μεγάλη μείωση στον αριθμό των θέσεων για μεταφορά θέσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετεγγραφές ακόμα και για πολύτεκνους, τρίτεκνους θα πραγματοποιούνται με μοριοδοτούμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς που εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες για να δηλώσουν τμήματα της περιφέρειας.

Πέρσι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι δήλωναν αβίαστα το τμήμα Νομικής στην Κομοτηνή γνωρίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Ξάνθη, Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη, Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο κ.α. Οι αλλαγές στις μετεγγραφές ίσως οδηγήσουν τους υποψηφίους να δηλώσουν Τμήματα στον τόπο κατοικίας τους συγκρατώντας από τη μια πλευρά την πτώση σε σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αυξάνοντας την πτώση σε Περιφερειακά Τμήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;