Εμείς και ο κόσμος: Τι μαθαίνουμε αυτές τις μέρες;
Οι τελευταίες δύο βδομάδες μας δίνουν πολλά μαθήματα. Μαθήματα για τον κόσμο γύρω μας, για την πολιτική, για τη χώρα μας, για τους ίδιους μας τους εαυτούς.

athens

Οι τελευταίες δύο βδομάδες μας δίνουν πολλά μαθήματα. Μαθήματα για τον κόσμο γύρω μας, για την πολιτική, για τη χώρα μας, για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Μαθήματα τα οποία, όπως όλα τα σημαντικά σε αυτήν την ζωή, τα μαθαίνουμε με τον δύσκολο τρόπο. Μερικές φορές αναρωτιέμαι μήπως αυτό είναι προαπαιτούμενο για να γίνουν κατανοητά αυτά τα μαθήματα αλλά κάποια είναι ιδιαιτέρως σκληρά και αφήνουν σημάδια που ακόμα και αν η ζωή προχωρήσει και ο χρόνος κυλήσει, θα είναι πάντα εκεί να μας θυμίζουν τι έχει γίνει.

Ζητούμενο βέβαια είναι αυτά τα μαθήματα να μας γίνουν όντως μαθήματα. Να τα καταλάβουμε, να τα θυμόμαστε και να μην τα ξεχάσουμε όταν (χρονικοϋποθετικό) γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Να μάθουμε από την ιστορία μας και να μην κάνουμε ξανά και ξανά τα ίδια λάθη.

Να σας πω εγώ τι έχω μάθει αυτές τις 15 μέρες (και νομίζω ότι θα μάθω και άλλα μέσα στους επόμενους μήνες):

  1. Οι ακαδημαϊκοί δεν πρέπει να γίνονται ποτέ πολιτικοί και να παίρνουν εξουσία στα χέρια τους. Έχουν μία τρέλα να δοκιμάζουν θεωρίες σε πραγματικές συνθήκες χωρίς να νοιάζονται για τα αποτελέσματα.
  2. Τελικά οι Έλληνες μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας παρόλο που είμαστε drama queens. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν έχουμε καταλάβει τι γίνεται αλλά νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε στο πετσί μας οι περισσότεροι. Το χιούμορ είναι η άμυνά μας.
  3. Ψηφίζουμε ότι να’ναι. Κυριολεκτικά. Χωρίς καμία ιδεολογία και λογική, απλά ξυπνήσαμε το πρωί αριστερά-θα ρίξουμε ΣΥΡΙΖΑ, δεξιά-θα ρίξουμε ΝΔ.
  4. Το μέλλον μας δεν ορίζεται από εμάς όσο και αν θέλουμε να ονειρευόμαστε και να το πιστεύουμε. Ακόμα και τα προσωπικά μας όνειρα επηρεάζονται και κινδυνεύουν από μεγαλύτερα χέρια και κεφάλια που είναι πέρα, έξω και πάνω από εμάς.
  5. Εκτός το ότι ψηφίζουμε χωρίς να ξέρουμε τι, ψηφίζουμε και ότι να’ναι από πλευράς προσώπων. Βλέπεις άτομα εκεί μέσα στη Βουλή που στον πραγματικό κόσμο δεν θα τους έκανες ούτε για λάντζα.
  6. Η λογική πλέον έχει πεθάνει. Προσπαθείς να εξηγήσεις κάποια πράγματα, σου φαίνονται λογικά και τελικά ισχύει το αντίθετο. Δεν ξέρω αν είναι λόγω πολυπλοκότητας των θεμάτων ή απλά βλακείας αλλά η λογική μας άφησε χρόνους.
  7. Επίσης, διαπίστωσα με χαρά ότι οι Έλληνες μπορούν να συνεργαστούν ακόμα και αν δεν ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα αλλά αφού έγινε το πρώτο βήμα, είμαι αισιόδοξη.
  8. Το παρελθόν μας είναι η καταστροφή μας. Πρέπει να ξεκολλήσουμε από εκεί άμεσα.
  9. Πρέπει να ενημερωθούμε/ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στην Ευρώπη και στην χώρα πιο ειδικά. Ποιοι είναι οι θεσμοί, ποιες είναι οι διαδικασίες. Πρέπει να είναι ενήμερος ο κόσμος για το τι γίνεται γιατί μόνο έτσι θα καταλάβει τι παίζεται (όσο είναι δυνατόν) και να μπορέσει να πάρει σωστές αποφάσεις.
  10. Το χειρότερο πράγμα είναι η μη ύπαρξη σταθερότητας. Ακόμα και όταν είναι χάλια τα πράγματα, αν είναι σταθερά προετοιμάζεσαι και κάνεις ανάλογο σχέδιο κρούσης. Αν αλλιώς κοιμάσαι και αλλιώς ξυπνάς, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, είτε είσαι συνταξιούχος, είτε επιχειρηματίας, είτε άνεργος.
  11. Μάθαμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Απλό παράδειγμα το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αγορές ελάχιστων ευρώ από το εξωτερικό. Δεν μπορούμε να κλείσουμε εισιτήρια για να φύγουμε. Αν κουμπώσει και καμιά βίζα πάνω, χέστο.
  12. Μάθαμε πώς ένας ολόκληρος λαός πληρώνει τα λάθη 10 ανθρώπων. Και κανείς δεν σκέφτεται τον λαό. Σκέφτονται όλοι αυτούς τους 10 ανθρώπους.
  13. Μάθαμε, δυστυχώς, πώς είναι να είσαι σε ένα είδος «πολέμου».  Η ζωή των άλλων προχωράει. Η δική σου όμως μένει στάσιμη και παγωμένη, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα.

 

Αυτά λοιπόν από μένα. Εσείς τι έχετε μάθει αυτές τις μέρες;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;