Όλη η ανακοίνωση!

ΤΕΙ-Θεσσαλίας

Με σκληρή ανακοίνωση του ο Σύλλογος του ΤΕΙ Θεσσαλίας καταγγέλλει πως εκτός της φοιτητικής εστίας στη Λάρισα θα μείνουν 100 φοιτητές. Δείτε την ανακοίνωση:

«25 Ιούνη 2015 και ώρα 12:30 μ.μ. συνεδριάζει η Εφορεία Εστιών όπου σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση του ΤΕΙ για ακόμη μια χρονιά θα αφήσει εκτός εστιών για το νέο ακαδημαϊκό έτος περίπου 100 συναδέλφους και συναδέλφισσές μας, εφαρμόζοντας έναν αντιδραστικό κανονισμό που μονομερώς έχει ψηφιστεί από τη Διοίκηση του ΤΕΙ και όπου ορισμένες διατάξεις του θυμίζουν άλλες εποχές. Κανονισμός κομμένος και ραμμένος για τα μέτρα της βάρβαρης πολιτικής που εκπορεύεται από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την Ανώτατη Εκπαίδευση, νομοθετούν οι κυβερνήσεις και υλοποιούν οι Διοικήσεις των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Κανονισμός αντιδημοκρατικός που εφαρμόζεται ανταγωνιστικά μεταξύ των συναδέλφων μας ενώ, λειτουργεί μέσω της εφορείας εστιών ως εισπρακτικός μηχανισμός, πολλές φορές «εκβιαστικά» – εκφοβιστικά απέναντι τους και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα η ενημέρωση του εκπροσώπου των σπουδαστών στην εφορεία για τα δρώμενα σε αυτήν, καθ” όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους είναι επιλεκτική και μέσα στα εμπόδια.

Είναι άξιο παρατήρησης ότι ακόμα και τον δικό τους κανονισμό τον εφαρμόζουν κατά το δοκούν, πάντα βέβαια καλυμμένοι πίσω από αποφάσεις της ΓΣ του ΤΕΙ, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της Δ/νσης Οικονομικού του ΤΕΙ. Επίσης, είναι γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί μας δεν εξασφαλίζουν δωμάτιο διότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία της αίτησης αφού έχουν φροντίσει με την πολιτική που εφαρμόζουν και τα κριτήριά τους ότι δεν θα τους κάνουν δεκτή την αίτηση. Επίσης, υπάρχει και ακόμα μια κατηγορία συναδέλφων μας, που δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά ή δεν τους τα έκαναν δεκτά και τους ζητούσαν να τα ξανακαταθέσουν με αφορμές όπως δεν φαίνεται η σφραγίδα ή η επικύρωση της σφραγίδας δεν είναι του τελευταίου 15νθήμερου κ.ά., ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας που δεν έχουν οι ίδιοι ή οι γονείς τους ελληνική υπηκοότητα ή ιθαγένεια.

Τελικά, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015-16 είναι 479 για 377 θέσεις. Από αυτές οι 348 πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο αντιδραστικός κανονισμός, 120 τις έχουν κρίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα και 11 αιτήσεις κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

Αλήθεια, από που κι ως που αιτήσεις που εντάσσονται στο άρθρο 8 παρ.1Α,Β,Γ,Δ, έχουν ενταχθεί στις αιτήσεις που παρουσιάζουν πρόβλημα; Γιατί οι αιτήσεις των συναδέλφων μας που είναι από μετεγγραφή κρίθηκαν προβληματικές; Γιατί θεωρούν εκπρόθεσμες τις 11 αιτήσεις όταν ο νόμος αναφέρει ότι οι αιτήσεις κατατίθενται από 5/5 έως 25/6, ενώ η μέριμνα με ανακοίνωσή της καλούσε να κατατεθούν αιτήσεις έως 5/6;

Είναι καθαρό πως συνάδελφοί μας δεν εξασφαλίζουν δωμάτιο όχι επειδή δεν καλύπτουν τα κριτήρια αλλά γιατί δεν υπάρχουν δωμάτια. Αποτέλεσμα αυτού είναι συνάδελφοί μας, επειδή έκαναν το «έγκλημα» να βρίσκονται στο 10ο εξάμηνο και ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, για πρώτη φορά να μην γίνονται δεκτοί!!! Ή συνάδελφοι που έχουν περάσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, πάλι να μην γίνονται δεκτοί και ας πέρασαν στο ΤΕΙ στην ηλικία των 22 ή 23 ή 33 ετών. Αρκετοί από αυτούς ή θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν εργασία αν βρουν, προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Είναι καθαρό πως βιώνουμε τις συνέπειες από την ακολουθούμενη εδώ και χρόνια πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πολιτική που θέλει την ανώτατη εκπαίδευση για λίγους και εκλεκτούς που θα έχουν να πληρώσουν για να πάρουν πτυχίο. Μια πορεία που δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι διοικήσεις των ΤΕΙ (και της δική μας διοίκησης), όπου με την τακτική ναι δίκιο έχετε αλλά έχουμε και το νόμο που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, μετατοπίζουν το πρόβλημα στις πλάτες μας. Λες και δεν είναι οι οικογένειές μας που έχουν χρυσοπληρώσει και για την σπουδαστική μέριμνα.

Ακόμα πιο καθαρό είναι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να λύσουν το πρόβλημα, αφού αντί να υπάρχει προσανατολισμός προς την κατεύθυνση του να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία της πόλης μας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης μας, η διοίκηση βάζει διχαστικά διλήμματα με μια προπαγάνδα που ούτε λίγο ούτε πολύ μας καλεί να αποδεχτούμε την βάρβαρα ανταγωνιστική κατάσταση που υπάρχει, αποδεχόμενοι αδιαμαρτύρητα ότι είμαστε πελάτες στην επιχείρηση ΑΤΕΙ.

Αξιοσημείωτο και καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε σε εφημερίδα της Λάρισας άρθρο με τίτλο «Οι γονείς πλήρωσαν τις ζημιές των κανακάρηδων στην Εστία». Πέρα από το ότι το άρθρο αναφέρεται σε ένα γεγονός που συνέβηκε πριν 3-4 χρόνια, επιπροσθέτως έχει και ψευδή πληροφόρηση. Σε επικοινωνία μας με τον εκδότη εκτός του ότι δεν γνώριζε ότι το γεγονός είχε συμβεί πριν χρόνια, δεσμεύτηκε ότι θα το ελέγξει και πάντως το σίγουρο είναι ότι ο δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο δεν το έβγαλε από το μυαλό του, ανεξάρτητα της ευθύνης του να διασταυρώσει την ακρίβεια. Κάποιος μέσα από το ΤΕΙ του το διοχέτευσε. Τέτοιες πρακτικές είναι καταδικαστέες και στοχεύουν στο να υποτάξουν τους εστιακούς στη λογική του «νόμος και τάξη».

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας γενικά και της στέγασης ειδικότερα, δεν είναι στενά οικονομικό. Πρωτίστως έχει να κάνει με την ίδια την ποιότητα, τη λειτουργία, τις αξίες και εν τέλη τους στόχους της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ως Σύλλογος των εστιακών που στους σκοπούς του είναι η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας μεταξύ άλλων είναι η δωρεάν στέγαση σε εστίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες κάνουμε καθαρό ότι δεν θα βάλουμε στη ζυγαριά για το ποιος συνάδελφος μας που έκανε αίτηση για στέγαση θα μείνει εκτός εστιών.

Αγωνιστικά διεκδικούμε:

ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ. Οι άμεσες πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη εστιών, να καλυφθούν με ευθύνη του ΤΕΙ, σε συνεργασία με την περιφέρεια και το δήμο.

Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους.

Κατάργηση του υπάρχοντος αντιδραστικού κανονισμού των εστιών. Να διαμορφωθεί νέος κανονισμός από κοινού, με συμμετοχή του συλλόγου των εστιακών.

Άμεσα να καταργηθεί το χαράτσι των 150€ και 400€ για όσους παίρνουν δωμάτιο.

Καλούμε τα μέλη της εφορείας εστιών να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις των σπουδαστών.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να αρνηθούν να πληρώσουν προκειμένου να παραλάβουν το κλειδί του δωματίου. Ήδη, οι οικογένειές μας πληρώνουν βαριά φορολογία, τα εισοδήματα τους έχουν μειωθεί έως και 50% και με τη νέα συμφωνία – μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις καθημερινές ανάγκες.

Καλούμε τους σπουδαστικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματά μας με όποιο πρόσφορο τρόπο. Ήδη, έχουμε ζητήσει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο προκειμένου να εκθέσουμε το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης.

Απέναντι στον αντιδημοκρατικό κανονισμό, τα εκβιαστικά και ανταγωνιστικά διλήμματα αντιτάσσουμε τη δύναμη του αγώνα, την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα.

Σύνθημά μας ένας για όλους και όλοι για έναν.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;