O καθηγητής του Ο.Π.Α., Β. Παπαδάκης απαντά στο neolaia.gr!
Του ζητάμε συμβουλές σταδιοδρομίας, να πάρει θέση στο σύγχρονο μεγάλο δίλημμα και να μας δώσει ένα σχόλιο για τη σημερινή κατάσταση.

opa_1

Λίγες ημέρες πριν το re: business AUEB’s MBA, το event δηλαδή για τη συμπλήρωση 30 χρόνων του MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σταθήκαμε πολύ τυχεροί!

Καταφέραμε να έχουμε μία σύντομη συζήτηση με τον κ. Βασίλη Παπαδάκη, PhD του LBS, καθηγητή του τμήματος ΟΔΕ του ΟΠΑ και απόφοιτο του AUEB’s MBA, για αρκετά και ενδιαφέροντα θέματα.

Του ζητάμε συμβουλές σταδιοδρομίας, να πάρει θέση στο σύγχρονο μεγάλο δίλημμα και να μας δώσει ένα σχόλιο για τη σημερινή κατάσταση.

Πάμε να δούμε τι μας απάντησε:

30 χρόνια κλείνει το MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του;

Εκτιμώ ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά του διατμηματικού ΜΒΑ είναι η άρτια εκπαίδευση περίπου 1800 στελεχών τα οποία τα τελευταία 30 χρόνια έχουν στελεχώσει θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αποφοίτων, που κάνουν ιδιαίτερα επιτυχημένες καριέρες σε μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Επιπρόσθετα αρκετοί από τους αποφοίτους του έχουν ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και είναι σήμερα καθηγητές σε διεθνή και ελληνικά Πανεπιστήμια, πρόεδροι Τμημάτων και Διευθυντές Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων.

Γιατί κάποιος να κάνει MBA και πότε είναι η καλύτερη -χρονικά- στιγμή;

Αυτή είναι η κατ’ εξοχήν ερώτηση που μου θέτουν οι περισσότεροι από τους φοιτητές μου. Η άποψή μου είναι ότι η καλύτερη χρονικά στιγμή να γίνει ένα ΜΒΑ είναι μετά από μια εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 4 ετών. Τότε ο υποψήφιος φοιτητής όχι μόνο είναι συνειδητοποιημένος για το τι ακριβώς επιθυμεί αλλά και ικανός να εκμεταλλευτεί/αφομοιώσει τη γνώση από τις σπουδές του στο μέγιστο βαθμό. Όταν οι μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται αμέσως μετά το πρώτο πτυχίο, αποτελούν προέκταση των προπτυχιακών σπουδών. Όμως, όταν υπάρχει εργασιακή εμπειρία, οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν προέκταση της εργασίας και συνεισφέρουν σημαντικά στην εργασιακή εξέλιξη και ολοκλήρωση του φοιτητή. Να τονίσω επίσης το πόσο σημαντική είναι η ώσμωση του φοιτητή και η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών με άλλους φοιτητές ενός προγράμματος που έχουν ήδη εργασιακή εμπειρία. Ίσως αυτή η ώσμωση είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Ως προς το γιατί κάποιος να κάνει ΜΒΑ, η απάντηση είναι απλή. Το ΜΒΑ είναι ένα πτυχίο που σου δίνει σφαιρική γνώση γύρω από τον χώρο των επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια μπορεί να είναι το διαβατήριο για να στοχεύσει κάποιος σε πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες στον εργασιακό στίβο.

Είστε υπέρ της άποψης “πρέπει να μείνω στην Ελλάδα και να παλέψω” ή υποστηρίζετε το “καλύτερα να φύγω στο εξωτερικό όπου θα βρω τις συνθήκες που αρμόζουν στο επίπεδο σπουδών μου”;

Είμαι υπέρ της άποψης ότι οφείλουμε όλοι να ‘βάλουμε πλάτη’ και να βοηθήσουμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει. Το ίδιο μεταφέρω και στους φοιτητές μας. Είναι παρήγορο να βλέπω ολοένα και περισσότερους φοιτητές μας να ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα και να αναπτύσσουν νεοφυείς επιχειρήσεις. Η χώρα θα ξεφύγει γρηγορότερα από το ‘σπιράλ του θανάτου’ στο οποίο έχει εισέλθει αν υποστηρίξει και δώσει ευκαιρίες στα νέα αυτά παιδιά. Ταυτόχρονα τα ίδια τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες και να συνεισφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Όμως, έχοντας πει τα πιο πάνω, κατανοώ απόλυτα την απογοήτευση πολλών νέων παιδιών από τις συχνά αποτυχημένες προσπάθειες εύρεσης εργασίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους φοιτητές μας να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να αναζητήσουν επαγγελματική στέγη και πέρα από την πατρίδα μας. Είναι λυπηρό να εγκαταλείπει τη χώρα το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της.

Ας ελπίσουμε ότι θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια εκείνες οι προϋποθέσεις που θα προσφέρουν ισχυρά κίνητρα επαναπατρισμού στα νέα παιδιά που σήμερα εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν οι Έλληνες φοιτητές και χαλάνε το βιογραφικό τους / επαγγελματική τους πορεία;

Είναι αρκετά τα λάθη που κάνει μια μερίδα φοιτητών.

Πρώτον, μετατρέπουν ένα τετραετές πτυχίο σε εξαετές-επταετές ή και περισσότερο. Αυτό συμβαίνει διότι οι πανεπιστημιακές σπουδές στη χώρα μας είναι ‘χαλαρές’. Δεν υπάρχει καμία επίπτωση αν εγκαταλείψει κάποιος το Πανεπιστήμιο για μερικά χρόνια. Οι πολιτικές ηγεσίες έφτιαξαν και φτιάχνουν νόμους που ευνοούν τους αιώνιους φοιτητές και τις κομματικές τους πελατείες στα Πανεπιστήμια, εις βάρος της μάθησης. Πιστεύω ειλικρινά ότι ένας φοιτητής που παίρνει το πτυχίο του αντί στα τέσσερα χρόνια στα 7 ή 8, δεν κατέχει το αντικείμενο των σπουδών του.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος είναι ότι πολλοί φοιτητές ιδιαίτερα τα πρώτα δύο χρόνια δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να επιτύχουν μια αξιοπρεπή βαθμολογία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος του πτυχίου να είναι ιδιαίτερα χαμηλός και άρα να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην αποδοχή τους από κάποιο καλό μεταπτυχιακό.

Το τρίτο μεγάλο λάθος είναι ότι πολλοί φοιτητές βλέπουν το πτυχίο ως μια προσπάθεια να εκπληρώσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις (πχ να περάσουν τα 40 μαθήματα που απαιτούνται). Όμως το Πανεπιστήμιο μπορεί δυνητικά να προσφέρει στους φοιτητές του ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης. Για παράδειγμα, εκατοντάδες φοιτητές του ΟΠΑ έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ένα εξάμηνο σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος ‘Έρασμος’. Όμοια εκατοντάδες φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε επιχείρηση της επιλογής τους στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό μέσω του προγράμματος ‘Πρακτικής Άσκησης’. Τέλος, υπάρχουν σημαντικές επιπλέον δυνατότητες εντός του Πανεπιστημίου και πέρα από τα μαθήματά τους, μέσω προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, παρακολούθησης σεμιναρίων με καταξιωμένα στελέχη και ακαδημαϊκούς, συμμετοχή σε διαγωνισμούς, μη πολιτικές μη κερδοσκοπικές φοιτητικές οργανώσεις όπως η AIESEC κ.α.

Οι φοιτητές μπορούν και πρέπει να αντλούν ότι γνώση και εμπειρία τους προσφέρει το Πανεπιστήμιο και όχι μόνο να διαβάζουν στη διάρκεια της εξεταστικής για να περάσουν τα αναγκαία μαθήματα.
Το τέταρτο λάθος είναι η επιλογή των πιο εύκολων μαθημάτων για να περάσουν χωρίς κόπο. Δυστυχώς σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχουν μαθήματα και καθηγητές ‘εύκολοι’. Όμως, η ζωή είναι ένας δύσκολος δρόμος στον οποίο σπάνια κάποιος θα σου χαριστεί. Η ικανότητα των φοιτητών μας να επιβιώνουν στα δύσκολα και τα απαιτητικά είναι αυτή που θα τους οδηγήσει μπροστά. Η επιλογή του εύκολου δρόμου και η χαλαρότητα συχνά έχει μακροχρόνια κόστη……

Σε ποιον τομέα έχει περιθώρια βελτίωσης το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών;

Το ΟΠΑ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον (οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό). Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι παρά τα προβλήματά μας είμαστε ένα Πανεπιστήμιο που προσθέτει αξία και στους φοιτητές του και στην κοινωνία. Δεν υπάρχει ένας αυτονόητος τομέας βελτίωσης. Οφείλουμε να βελτιωνόμαστε στα πάντα, από την υποστήριξη των προπτυχιακών φοιτητών μας, τη σχέση με την κοινωνία, τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές μας σπουδές, τη γραμματειακή μας αποτελεσματικότητα, την ερευνητική μας δραστηριότητα, και πολλά άλλα.

08 PAPADAKIS  HIGH QUALITYΚαι μιλώντας λίγο και για την κατάσταση στη χώρα. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την τόνωση της αγοράς;

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή των τελευταίων δεκαετιών. Η χώρα είτε θα προχωρήσει μπροστά ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, είτε θα εξελιχθεί σε μια φτωχή ‘ανάδελφη’ βαλκανική χώρα. Η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η επαναφορά της ηρεμίας και της αισιοδοξίας στην κοινωνία και την οικονομία. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιχειρήσει τις παρεμβάσεις εκείνες που αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Παρεμβάσεις που θα πρέπει να υποστηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, να βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους και των από αυτό προσφερόμενων υπηρεσιών, να εκσυγχρονίζουν τα Πανεπιστήμια, να δίνουν όραμα και προοπτική στον μέσο Έλληνα.

Professor Vassilis Papadakis (PhD London Business School)
Department of Business Administration
Athens University of Economics and Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;