Πανελλήνιες 2015: Το βίντεο με τις απαντήσεις στην Νεοελληνική Λογοτεχνία
Αυλαία στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας αφού από του χρόνου δεν θα είναι στις Πανελλαδικές εξετάσεις με το έργο Ο Κρητικός Του Δ. Σολωμού.

Αυλαία στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας αφού από του χρόνου δεν θα είναι στις Πανελλαδικές εξετάσεις με το έργο Ο Κρητικός Του Δ. Σολωμού.

Τα θέματα ήταν προσεκτικά διατυπωμένα για καλά διαβασμένους μαθητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο έργο έχει επιλεχθεί στις εξετάσεις του 2011 και του 2013. Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχουν sos θέματα και ότι οι μαθητές οφείλουν να διαβάζουν ότι είναι στην εξεταστέα ύλη.

Στο νέο Φροντιστήριο είμαστε ευτυχείς διότι είχαμε διδάξει όλα τα θέματα που ζητήθηκαν και στις εξετάσεις του 2015.

Πιο αναλυτικά στο θέμα Α1. Ζητήθηκαν τρία (3) διαφορετικά χαρακτηριστικά του δημοτικού τραγουδιού (δεκαπεντασύλλαβος, σύνθεση στοιχείων ανά τρία, φεγγαροντυμένη = νεράιδα δημοτικών τραγουδιών κ.α.). Ένα κλασσικό σχόλιο για το έργο αυτό στο οποίο είχε αναφορά  και το σχολικό βιβλίο.

Στο θέμα Β1 έπρεπε να σχολιαστεί η άποψη του δασκάλου μου καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Β. Αθανασόπουλου για το φως στο έργο του Σολωμού.. Ήταν σχετικά εύκολο για τους μαθητές να εντοπίσουν τέσσερις (4) στίχους όπως ζητούσε το Θέμα Β1.

Στο θέμα Β2α. τα χρονικά επίπεδα απαντήθηκαν από όσους κατανόησαν πλήρως το έργο αυτό. Και εδώ το σχολικό βιβλίο έδινε σχολιασμό.

Στο θέμα Β2β. οι μαθητές έπρεπε να σχολιάσουν τη μαγνητική έλξη μεταξύ του Κρητικού και Φεγγαροντυμένης . Τονίζοντας παράλληλα τη λειτουργία της παρομοίωσης στους στίχους 9-11 (λυρισμός, παραστατική εικόνα). Εύστοχη η ερώτηση αν και στο παρελθόν η επιτροπή ζητούσε να σχολιαστούν περισσότερα εκφραστικά μέσα.

Στο θέμα Γ1α. οι μαθητές έπρεπε να αναλύσουν τις διαφορετικές ερμηνείες της Φεγγαροντυμένης και τις Πλατωνικές αντιλήψεις που επηρεάζουν το έργο του Σολωμού ενώ στο θέμα Γ1β έπρεπε να παρουσιάσουν τη ζωή και το ήθος του Κρητικού στο απόσπασμα 5.

Οι ερωτήσεις ήταν με σαφήνεια διατυπωμένες.

Τέλος στη σύγκριση του Κρητικού με το έργο του Καρυωτάκη (Της Θάλασσας Νεράιδα) ζητήθηκε να εντοπίσουν και να σχολιάσουν δύο (2) ομοιότητες και τρεις (3) διαφορές ως προς το περιεχόμενο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν οι μαθητές επέλεξαν ομοιότητες ή διαφορές τεχνικής (π.χ. ομοιοκαταληξία κπλ. δεν θα θεωρηθούν σωστές).

Τις αναλυτικές απαντήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις δουν στο www.neo.edu.gr , στο ειδησεογραφικό site newsbomb.gr, στο μεγαλύτερο νεανικό site neolaia.gr,  στο ψυχαγωγικό site entertv.gr,  αλλά και σε live streaming διαδικτυακά, μέσω του καναλιού μας στο Youtube  www.youtube.com/user/NeoFrontistirio.

Εύχομαι καλή συνέχεια στους μαθητές και στα υπόλοιπα μαθήματα και καλά αποτελέσματα και πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι Πανελλαδικές είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά δίκαιη. Επίσης τα τρία (3) μυστικά για να αποδώσουν καλά στις εξετάσεις είναι επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη!!!

Θεοδώρου Βασίλης

Φιλόλογος

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Νεοελληνικών Σπουδών στο Νέο Φροντιστήριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;