Είσαι φοιτητής/φοιτήτρια; Πλήρης οδηγός για να συμπληρώσεις ΜΟΝΟΣ σου τη φορολογική δήλωση!
Από πέρυσι λοιπόν, δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών ανεξάρτητα αν έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους.

forologiki-dilosi-2012-allages-580x386

Ένα βήμα πριν την έναρξη των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αρχίζουν να εγείρονται τα κλασσικά ερωτήματα: «Δήλωση πρέπει να κάνω εγώ; Και πως θα γίνει η δήλωσή μου; Θέλω λογιστή;»

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια μικρή βοήθεια σε μια δήλωση ενός φοιτητή/φοιτήτριας!

Από πέρυσι λοιπόν, δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών ανεξάρτητα αν έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν τίποτα να δηλώσουν (εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία).

Περνώντας στο δεύτερο ερώτημα, για την υποβολή δηλώσεων απαραίτητοι είναι οι λεγόμενοι κωδικοί του «taxisnet»! Εάν έχεις υποβάλλει ξανά δήλωση τότε ήδη τους έχεις! Εάν όχι, χρειάζεται να γίνει μια μικρή διαδικασία ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση στη σελίδα του Υπ. Οικονομικών και να υποβληθεί η δήλωση, η οποία έχει το κακό ότι απαιτεί μια επίσκεψη στην εφορία (για όσους δεν έχουν κάνει τη διαδικασία στο παρελθόν)! Στην περίπτωση που κάνεις για πρώτη φορά δήλωση λοιπόν, πρέπει να μπεις στη σελίδα www.gsis.gr και στο δεξί μέρος να πατήσεις «Εγγραφή Νέου Χρήστη» και να επιλέξεις «Αρχική Εγγραφή» και «Φυσικό πρόσωπο» και συμπληρώνεις τα στοιχεία που ζητούνται!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Να θυμάσαι το username και password που επέλεξες γιατί αλλιώς θα πρέπει να ξανακάνεις τη διαδικασία από την αρχή, κάτι που μάλλον δεν το θες!

Ολοκληρώνοντας λοιπόν αυτό το βήμα εμφανίζεται ένα μήνυμα που σου λέει να επισκεφτείς τη ΔΟΥ (η εφορία) για να παραλάβεις τον κλειδάριθμο. Αυτός ο κλειδάριθμος δίνεται από το τμήμα μητρώου σε οποιαδήποτε εφορία πας οπότε μην σε ανησυχεί αν ανήκεις στην εφορία άλλης πόλης/περιοχής! Σημαντικό είναι να έχεις μαζί σου την ταυτότητά σου και να θυμάσαι το ΑΦΜ σου γιατί αλλιώς δεν σου δίνουν κλειδάριθμο!

Επόμενο βήμα είναι, αφού πάρεις τον κλειδάριθμο, να μπεις στο www.gsis.gr ξανά και να πατήσεις την επιλογή «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» όπου συμπληρώνοντας τα στοιχεία , ζητείται να αλλάξεις κωδικό και πλέον υπάρχουν οι «κωδικοί taxis»! Συνεπώς, επιλέγοντας το «Ο λογαριασμός μου» έχουμε πρόσβαση στη σελίδα ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στη δήλωσή μας. Η κεντρική σελίδα που εμφανίζεται αφού εισάγουμε τους κωδικούς μας μπορεί να φαίνεται λίγο «μπερδεμένη» αρχικά, αλλά με τον καιρό αρχίζει να γίνεται πολύ χρήσιμη με τις επιλογές που παρέχονται.

Για να μπούμε λίγο στο κλίμα της δήλωσης, τα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώσεις πριν ξεκινήσεις την υποβολή είναι τα εξής:

  • Τι εισοδήματα έχω να δηλώσω (εάν έχω);
  • Έχω αυτοκίνητα στο όνομά μου;
  • Που θα δηλώσω ότι μένω; Είναι ιδιόκτητο, το νοικιάζω ή δηλώνω φιλοξενούμενος;
  • Έχω καταθέσεις στο όνομά μου;

Σαφώς και μπορεί να υπάρχουν και άλλα που πρέπει να δηλωθούν ωστόσο εκεί αρχίζει να γίνεται λίγο περίπλοκη η συμπλήρωση της δήλωσης χωρίς τη βοήθεια κάποιου που να γνωρίζει παραπάνω!

Για να πάμε τώρα στη συμπλήρωση, αφού έχουμε εισάγει τους κωδικούς μας επιλέγουμε είτε το «Εφαρμογές TAXISnet» στο πάνω μέρος της σελίδας, είτε το σκέτο «Εφαρμογές» που βρίσκεται στο κέντρο (είναι ακριβώς το ίδιο) και αναζητούμε την εφαρμογή που λέει «Φόρος εισοδήματος Φυσικών προσώπων». Στη συνέχεια επιλέγουμε το φορολογικό έτος 2014 και προχωράμε στη συμπλήρωση του εντύπου Ε1, όπου την πρώτη φορά που θα μπούμε θα ζητήσει μια επιβεβαίωση κάποιων βασικών στοιχείων μας.

Ο πίνακας 1 είναι συμπληρωμένος αυτόματα και στον πίνακα 2 απλά επιλέγουμε το κελί 327 εάν υποβάλλουμε για πρώτη φορά δήλωση!

Τα εισοδήματα πλέον φαίνονται αυτόματα συμπληρωμένα στη δήλωση (ειδικά για τις περιπτώσεις που κάποιος ή δουλεύει σαν μισθωτός, ή κάνει πρακτική) οπότε είναι κάτι που δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα και απλά θα κάνουμε έλεγχο στα ποσά που φαίνονται στον κωδικό 301 , εάν συμφωνούν με τη βεβαίωση του εργοδότη μας καθώς και στον κωδικό 313 και 315 να φαίνονται οι παρακρατήσεις μας (εάν έχουν γίνει)!

Τα αυτοκίνητα επίσης είναι συμπληρωμένα αυτόματα αλλά σε περίπτωση λάθους μπορούμε στο σχετικό πίνακα (πίνακας 5γ) να κάνουμε διορθώσεις!

Το κομμάτι της κατοικίας είναι λίγο πιο περίπλοκο μιας και στην περίπτωση της φιλοξενίας λύνεται αλλά αν νοικιάζεις θέλει λίγη δουλίτσα! Εάν είσαι φιλοξενούμενος/η τότε στον πίνακα 6 στο 12 συμπληρώνουμε το ΑΦΜ του γονέα στον οποίο ανήκει το σπίτι που μένουμε και επιλέγουμε ότι είναι φιλοξενία, τα τετραγωνικά μέτρα και πόσους μήνες μείναμε την χρονιά που μας πέρασε εκεί. Στην περίπτωση που μένουμε στο ενοίκιο τότε στον παραπάνω πίνακα συμπληρώνουμε το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και στο κελί 811 βάζουμε το ενοίκιο που πληρώθηκε συνολικά το έτος και στη συνέχεια στον πίνακα 5,1 συμπληρώνουμε τα στοιχεία του σπιτιού που νοικιάζουμε (εδώ ίσως χρειαστούμε πληροφορίες από το μισθωτήριο ή από τον ιδιοκτήτη).

Το τελευταίο και ίσως πιο «tricky» κομμάτι είναι το ποσό των περιβόητων αποδείξεων που πρέπει να συμπληρωθεί στον πίνακα 7 στο 1 (κελί 049)! Ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχουμε αποδείξεις (από αγορές σε σουπερ – μάρκετ , περίπτερα, ρούχα κτλ /προσοχή όχι ΔΕΗ ΟΤΕ και λοιπές ΔΕΚΟ) που να αντιστοιχούν στο 10% των εισοδημάτων μας! Εδώ τίθεται το θέμα του εάν καλύπτεις τα λεγόμενα τεκμήρια (για τον υπολογισμό των τεκμηρίων σου υπάρχουν σελίδες και προγράμματα online). Προσοχή! Εάν τα τεκμήρια είναι μεγαλύτερα από το πραγματικό σου εισόδημα, τότε το ύψος των αποδείξεων που απαιτούνται καθορίζεται από τα τεκμήρια!

Μετά και από αυτό το βήμα μπορείς να προχωρήσεις σε προσωρινή εκκαθάριση (να δεις αν πρέπει να πληρώσεις φόρο, να πάρεις επιστροφή ή και τίποτα από τα δύο) και να ολοκληρώσεις την υποβολή της δήλωσής σου!

Άρθρο που ετοίμασε για το neolaia το λογιστήριο και τους ευχαριστούμε πολύ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1