Ο Γιάννης Αδρίμης μας μιλά αποκλειστικά το Caravan Project!
Υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της δράσης της ομάδας!

TA9A1347

Ο Γιάννης Αδρίμης μέλος της ομάδας του Caravan Project και υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της δράσης της ομάδας, μιλά αποκλειστικά στο neolaia.gr!

1. Θα μας πείτε λίγα λόγια για το ποια είναι η δράση της ομάδας του Caravan Project στην οποία και συμμετέχετε;

Το 2011 ξεκινήσαμε ένα οδοιπορικό στη χώρα, με σκοπό να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, ταξιδέψαμε από τα Πομακοχώρια μέχρι την Κρήτη, από το Καστελόριζο μέχρι την οροσειρά του Γράμμου, από τη Μάνη μέχρι το Άγιο Όρος, δημιουργώντας μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός των φωνών. Πραγματοποιήσαμε προβολές ντοκιμαντέρ σε πλατείες και χωριά, πανεπιστήμια και σχολεία, φυλακές και ευπαθείς ομάδες, εγκαινιάζοντας έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στο νόημα και στις δυναμικές που ελευθερώνει η κάθε ιστορία. Για τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας, φέρνοντας στο φως ανείπωτες ιστορίες, δίνοντας βήμα σε ανθρώπους που δεν έχουν φωνή να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία. Με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές (yurt) και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, σταθμεύουμε σε επτά ελληνικές πόλεις, καλώντας τον κόσμο από τις ντόπιες κοινωνίες να συμμετάσχει ενεργά, σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2014 από τη Μυτιλήνη και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα παραμείνουμε μέχρι τις 04 Απριλίου 2015. Στο μεγάλο yurt φιλοξενούμε μία πολυμεσική έκθεση ανοιχτή στο κοινό, με άξονα τις ιστορίες και το οδοιπορικό μας, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων. Στο μικρό yurt μέσα από το «Εργαστήριο Ιστοριών», προωθούμε μια εκπαιδευτική δράση για ενήλικες και καλούμε τους κατοίκους να συλλέξουν οι ίδιοι τις ιστορίες που τους αφορούν, συνεισφέροντας σε ένα ζωντανό αρχείο ιστοριών που δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επιμέρους δρώμενα, όπως προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικά εργαστήρια, και κοινοτικές δράσεις πλαισιώνουν τη δράση μας.

2. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε/ ενέπνευσε, εσάς προσωπικά, να συμμετάσχετε στο Caravan Project;

Είναι πολλά αυτά τα οποία με ενέπνευσαν να συμμετάσχω στο Caravan Project. Καταρχάς η δύναμη της ανθρώπινης ιστορίας, το ότι συμμετέχουμε κι εμείς στο να διασωθούν και να φωτιστούν ανείπωτες ιστορίες, η ελπίδα ότι από αυτό μπορεί να κινηθεί κάτι ή και να αλλάξει κάτι. Καθώς επίσης και η διάθεση να γνωρίσουμε, να εργαστούμε και να αλληλοεπιδράσουμε με την τοπική κοινωνία. Με ώθησε η παρέα που είχε σχηματιστεί στο Caravan Project, Ο Στρατής, η Αλεξάνδρα, η Θέκλα και όλη η υπόλοιπη “οικογένεια” που πόλη με πόλη μεγαλώνει.

3. Μέσω της δράσης της ομάδας σας ουσιαστικά συλλέγετε ένα live αρχείο ιστοριών, στο οποίο αποτυπώνεται μέρος της ιστορίας του τόπου μας με μια μοντέρνα καλλιτεχνική προσέγγιση. Πέρα από την αξιοποίησή του, όπως ήδη κάνετε, για επιμορφωτικούς σκοπούς, σκοπεύετε να το αξιοποιήσετε περεταίρω ή διαφορετικά, μιας και αποτελεί ουσιαστικά μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας; Θα επιδιώξετε ίσως να προβληθεί η δουλειά αυτή και στο εξωτερικό;

Η δουλειά μας έχει ήδη αρχίσει να προβάλεται στο εξωτερικό, καθώς πολλά από τα ντοκιμαντέρ μας προβλήθηκαν και διακριθήκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες και με τη βοήθεια των ανθρώπων που συναντάμε στις πόλεις όπου ταξιδεύουμε.

4. Ξέρετε αν υπάρχουν πλάνα για μελλοντική αντίστοιχη δράση του Caravan Project στο εξωτερικό, σε περιοχές όπου κατοικεί απόδημος Ελληνισμός και θα είχε ενδιαφέρον να αποτυπωθούν και οι δικές τους προφορικές ιστορίες;

Υπάρχουν σκέψεις για μελλοντική δράση του Caravan Project στο εξωτερικό , αλλά προς το παρόν έχουμε αφοσιωθεί στο ταξίδι εντός της χώρας και στις φοβερές συναντήσεις και ιστορίες που προκύπτουν σε κάθε πόλη.

TA9A7187

5. Στο παρελθόν (2012-2013), συντονίσατε ένα καλλιτεχνικό και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού στο Ιταλικό σχολείο «Marco Polo», και τώρα είστε, πέρα από μέλος της ομάδας Caravan Project, και υπεύθυνος για τις εκπαιδευτικές δράσεις της. Τι είναι αυτό που σας έλκει στην διδασκαλία καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, και γιατί πιστεύτε ότι είναι σημαντική η σωστή εκπαίδευση στα εικαστικά των παιδιών από μικρή ηλικία;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ασχολούμαστε με την εκπαίδευση και τα παιδιά, να τους δίνουμε χώρο για έκφραση και δημιουργία. Τα παιδιά που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Caravan Project έρχονται διψασμένα να δουν κάτι διαφορετικό πέρα από τα όρια της σχολικής τους εκπαίδευσης και είναι συγκινητική η ανταπόκριση και η διάθεση που δείχνουν, καθώς και οι ιστορίες που εναποθέτουν από τον τόπο τους. Επί της ουσίας όλα τα παιδιά έχουν ακόμα μέσα τους ανθισμένη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και μένει σε εμάς, τους ανθρώπους που συντονίζουμε τέτοιου είδους εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα, να αφήνουμε την εκφραστικότητα των παιδιών να ελευθερωθεί.

6. Πέρα από τις σπουδές σας στην υποκριτική, έχετε και σκηνοθετική εμπειρία. Μεταξύ των δύο, σε ποια καλλιτεχνική μορφή έκφρασης έχετε μεγαλύτερη «αδυναμία»; Η υποκριτική, ή η σκηνοθεσία σας εκφράζει περισσότερο καλλιτεχνικά;

Δεν υπάρχει κάτι από τα δύο που να με εκφράζει περισσότερο καλλιτεχνικά, είναι δύο πολύ όμορφοι κόσμοι που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Το τι επιλέγω να κάνω στη ζωή μου πηγάζει από μια πληθώρα καταστάσεων και συμπτώσεων που με οδηγούν σε μια απόφαση και μια επιλογή, ούτως η άλλως δεν έχει σημασία πως εκφράζεσαι, αλλά να εκφράζεσαι και να κάνεις αυτό που αγαπάς είτε μέσω της τέχνης είτε από κάτι άλλο.

7. Έχετε εργαστεί ως ηθοποιός τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, και στην τηλεόραση. Έχετε ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο από τα τρία, και αν ναι γιατί;

Είναι τρία διαφορετικά είδη. Το καθένα έχει θετικά και αρνητικά. Ίσως να προτιμώ το θέατρο γιατί είναι ένα ζωντανό θέαμα και κάθε παράσταση είναι μοναδική.

TA9A1328

8. Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια με το Caravan project, αλλά και γενικώς;

Τα μελλοντικά μας σχέδια με το Caravan Project είναι να συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε άλλες πέντε πόλεις στην Ελλάδα, να γυρίσουμε κι άλλα ντοκιμαντέρ και να γνωρίσουμε πολύ κόσμο, μεγάλους και μικρούς που θα συναντάμε στο οδοιπορικό μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
ΤΕΛ
69 - 73
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
ΤΕΛ
77 - 85
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;