Πανεπιστήμιο Κρήτης: Δικαιώθηκαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών!
Για προβλεπόμενη ομαλοποίηση κάνουν λόγο οι πρυτανικές αρχές

panepistimio krhths

Ομαλοποιήθηκε όπως ισχυρίζονται οι πρυτανικές αρχές το πρόβλημα που ανέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες στο πανεπιστήμιο Κρήτης με τον αποκλεισμό 153 φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση.

Χθες το πρωί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο ομάδα φοιτητών προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ λίγο αργότερα η αρμόδια αντιπρύτανης Ελένη Παπαδάκη ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη λύση του προβλήματος.

Η φοιτήτρια του τμήματος ψυχολογίας, Μαρικαίτη Στασινού, που συμμετείχε στη συνάντηση ανέφερε για το θέμα: «Δεν αναγνωρίζουν ότι είναι ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς και επίσημα έχουν βγάλει και μια ανακοίνωση που λένε ότι είναι ελεγχόμενο αυτό το πρόβλημα. Υποτίθεται ότι σήμερα θα μπορέσει να δοθεί μια απάντηση στους φοιτητές στο γιατί τους έχει κοπεί έτσι βίαια και ξαφνικά η σίτιση. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε σε μια καλύτερη συμφωνία με τον ανάδοχο, ούτε στο ότι θα βρεθούν χρήματα από κάπου άλλου. Το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο και πιο συνολικό αλλά το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να φάνε αυτοί οι συμφοιτητές μας. Τέσσερις μήνες τώρα δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα χρήματα απ’ το αποθεματικό είναι αυτά που πρέπει να δοθούν για τη σίτιση τα όποια μας είπε και ο ίδιος ο πρύτανης ότι είναι 7.000.000 ευρώ και τα οποία δεν μπορούμε να αγγίξουμε καν αυτή τη στιγμή επειδή η κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν μας δίνει το δικαίωμα και σίγουρα θα περάσει η κουβέντα και στους φοιτητικούς συλλόγους, στις γενικές συνελεύσεις και θα πάρουμε κι αλλά μέτρα, προκειμένου να λυθούν αυτά τα προβλήματα που έχουμε με τη σίτιση. Ήταν 153 και έχουν μειωθεί στους 147, αυτό είναι το καλύτερο πράγμα το όποιο έχει κάνει η πρυτανεία μέχρι στιγμής. Απ’ το Ηράκλειο ήταν 50 και είναι 10 αυτή τη στιγμή που δεν δικαιούνται, αλλά δεν έχει καμία σημασία για εμάς, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να μην μείνει εκτός σίτισης ούτε ένας συμφοιτητής μας, είτε δικαιούται είτε όχι γιατί είναι ζήτημα επιβίωσης το αν θα μπορέσει κάποιος να σιτιστεί η όχι, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις της φοιτήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής, Άννας Μασμανίδη, που ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ξεδιάντροπα μια από τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης ήταν να στερήσει και από τους συμφοιτητές μας τη σίτιση, κάτι το όποιο αποτελεί δικαίωμα στις μέρες μας και βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχει καταντήσει να είναι πολυτέλεια. Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση στο πανεπιστήμιό μας όπως και σ’ όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος και τα Τ.Ε.Ι. με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην σιτίζονται συμφοιτητές μας αλλά αυτό να έχει αποτέλεσμα και στις σχόλες μας με το μειωμένο διδακτικό προσωπικό».

Πάντως, η αναπληρώτρια αντιπρύτανης αρμόδια για ακαδημαϊκά θέματα και τη φοιτητική μέριμνα, Ελένη Παπαδάκη, υποστήριξε ότι το πρόβλημα με τη σίτιση των φοιτητών έχει λυθεί.

«Αναφέρεται κάποιο πρόβλημα στη σίτιση των φοιτητών το όποιο στην πραγματικότητα έχει λυθεί. Δηλαδή όπως γνωρίζετε, σιτίζεται ένας αριθμός φοιτητών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους με βάση τα κονδύλια που υπάρχουν για τη σίτιση. Αυτός ο αριθμός των φοιτητών, όμως, που σιτίζεται στη διάρκεια του χρόνου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος γιατί πάντοτε κοιτάμε μήπως δεν ενεργοποιήσουν όλοι οι φοιτητές το δικαίωμά τους για σίτιση και έτσι να σιτιστούν τελικά κάποιοι άλλοι που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φοιτητές εκτός δικαιώματος σίτισης απ’ αυτούς που σιτίζονταν όλο το προηγούμενο χρόνο. Επομένως αυτό το πρόβλημα που αναφέρθηκε απ’ τους φοιτητές που πριν ένα μήνα υπήρχε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν και οι άνθρωποι της φοιτητικής μέριμνας.

Βέβαια, το ότι λύθηκε το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με αυτούς του 130 φοιτητές δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή πάντοτε οι αιτήσεις των φοιτητών είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτούς που τελικά σιτίζονται. Εγώ μιλάω, ότι αυτή τη στιγμή σιτίζονται αυτοί που σιτίζονταν τον προηγούμενο χρόνο, που όμως είναι λιγότεροι απ’ αυτούς που κάνουν αίτηση, απ’ αυτούς που εν δυνάμει είναι δικαιούχοι σίτισης».

Πηγή: www.goodnet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;