Μπορεί η ανεργία να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την προσωπικότητά μας;

ανεργία - επιπτώσεις

Αναμφίβολα, η απόλυση είναι ένα γεγονός που στιγματίζει τη ζωή του ατόμου, και ασκεί μια ψυχολογική επίδραση. Ωστόσο, αυτό το τόσο δυσάρεστο γεγονός και η ανεργία που έπεται, μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα των ανθρώπων και μακροπρόθεσμα.

Αυτή την θέση προσπάθησε να αποδείξει μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Warwick, αξιοποιώντας δεδομένα που προϋπήρχαν στη Γερμανία.

Αρχικά, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 6.769 εργάτες στους οποίους είχε δοθεί ένα τυπικό τεστ προσωπικότητας που είναι σχεδιασμένο να βαθμολογεί τα λεγόμενα Big Five χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Αυτά περιλαμβάνουν την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, τον νευρωτισμό, τη δεκτικότητα στην εμπειρία και την ευσυνειδησία.

Μετά την πάροδο τεσσάρων ετών, τα ίδια άτομα κλήθηκαν να απαντήσουν στα ίδια ερωτηματολόγια. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, θέλοντας να διαπιστώσουν εάν προσωπικότητα και ανεργία συνδέονται.

Τα παρατιθέμενα γραφήματα αποτυπώνουν τα αποτελέσματα για κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ξεχωριστά.

ανεργία - επιπτώσεις

Όπως φαίνεται καθαρά, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσων είχαν σταθερή δουλεία και συμβολίζονται με διακεκομμένη γραμμή δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Αντιθέτως, για τους ανέργους, οι διαφορές είναι σαφείς και έντονες.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί από την παρούσα μελέτη η προσωπικότητα με την ανεργία να συσχετίζονται, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσει και άλλη έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα και σε άλλες χώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;