Oι τροφές που δεν πρέπει να τρως μετά από γυμναστική!

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα χρησιμοποιεί όλο το γλυκογόνο που υπάρχει  στους μύες.
Το γλυκογόνο είναι το καύσιμο, που συνήθως παράγεται στο σώμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, που δίνουν ενέργεια.

Μετά από εκγύμναση όμως, όχι μόνο τα επίπεδα του γλυκογόνου στον οργανισμό είναι χαμηλά ή έχουν εξαντληθεί, αλλά και οι μύες σου έχουν ταλαιπωρηθεί.

Οι σωστές ή οι λάθος τροφές είναι “κομβικής” σημασίας για την επαναφορά του οργανισμού μετά από έντονη σωματική κόπωση. Επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη ή φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν τη χώνεψη και να μπλοκάρουν τη διαδικασία επαναφοράς του οργανισμού.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι άπαχες πρωτεΐνες είναι οι ιδανικές τροφές για να επιλέξεις μετά από άσκηση. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αναπληρώνουν το γλυκογόνο, και χωνεύονται αρκετά αργά, ώστε να μην παρεμβαίνουν με με γλυκαιμικό δείκτη σου. Περιέχουν κάποιες φυτικές ίνες, αλλά όχι τόσες πολλές ώστε να εμποδίζουν την πέψη σου.

Η πρωτεΐνη, αντίθετα, βοηθά στην επιδιόρθωση των μυών μετά την άσκηση, και κυρίως η άπαχη πρωτεΐνη, που  είναι και εύπεπτη.

Απόφυγε τις 9 τροφές που παρατίθενται παρακάτω ώστε να μη γίνεις ληθαργικός και για να μπορέσεις να επιτύχεις σύντομη ανάρρωση μετά από έντονη άσκηση.

1. Το κόκκινο κρέας: καθώς είναι δύσπεπτο και πλούσιο σε κορεσμένα ζωικά λίπη που βουλώνουν τις αρτηρίες. Επομένως δεν είναι η κατάλληλη επιλογή πρωτεΐνης. Προτίμησε καλύτερα κοτόπουλο.

2. Τα αυγά: προσπάθησε αν τα επιλέξεις να μείνεις μόνο στο ένα ολόκληρο αυγό ως ποσότητα, καθώς περιέχει 6 γραμμάρια λίπους. Για την ακρίβεια 1 ολόκληρο αυγό και 2 ασπράδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών, αλλά όχι παραπάνω από την προαναφερθείσα ποσότητα μετά από άσκηση.

3. Το πλήρες γιαούρτι: το να επιλέξεις να φας γιαούρτι μετά από γυμναστική είναι μια εξαιρετική επιλογή, αρκεί το γιαούρτι να είναι μέχρι 2% σε λιπαρά και χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά. Το άπαχο γιαούρτι μάλιστα έχει μεγάλη περιεκτικότερα σε καθαρή πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην επισκευή των μυών. Απλώς απόφυγε το πλήρες σε λιπαρά γιαούρτι, που είναι γεμάτο κορεσμένα λίπη, δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και απαιτεί πολύ περισσότερη διεργασία από τον οργανισμό σου για να το αφομοιώσει.

4. Το βούτυρο ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο): αν πρόκειται να καταναλώσεις ένα κουταλάκι του γλυκού τέτοιου είδους βουτύρου, ok. Απλώς απόφυγε, μετά από γυμναστική, να φας πολλές κουταλιές της σούπας. Αμέσως μετά από εκγύμναση, το αίμα σου απομακρύνεται από το στομάχι, γι ‘αυτό απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά από τον οργανισμό σου για να χωνέψει βαριά λίπη όπως το βούτυρο ξηρών καρπών. Αμέσως μετά από γυμναστική, το σώμα σου χρειάζεται άπαχη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, κι όχι διπλές δόσεις του βουτύρου αμυγδάλου.

Δες τη συνέχεια στο foititakos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;