Η νεολαία να διαλέξει μόνη της ρόλο για τον εαυτό της, του Κώστα Πουλάκη

κώστας πουλάκης

Φαντάζομαι ότι όποιος είναι νέος ή νέα σήμερα στην Ελλάδα, νιώθει «να μην τον χωράει ο τόπος». Είτε στερείται πολλά, είτε ανήκει στους σχετικά «τυχερούς», σίγουρα η σημερινή κατάσταση απέχει πολύ από τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα όνειρά του. Προφανώς κανείς δεν ξεκίνησε τη ζωή του με όνειρο να είναι άνεργος ή να δουλεύει όλη μέρα για ένα χαρτζιλίκι, να μένει με τους γονείς του μέχρι τα 35 του και να βλέπει τους φίλους του να φεύγουν στο εξωτερικό.

Σκέφτηκα λοιπόν πολύ τι μπορεί κανείς να γράψει σε ένα site από και για τη νεολαία. Ειδικά όταν η κατάσταση είναι (περίπου) όπως την περιέγραψα. Και ειδικά όταν ο ίδιος ανήκει στην προηγούμενη γενιά – αυτή που, δίκαια ή άδικα, κατηγορείται ότι φταίει που φτάσαμε σήμερα εδώ.

Ποιος – λέω εγώ – θα είναι ο ρόλος της νέας γενιάς σε μια Ελλάδα που τα μνημόνια θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν; Ε λοιπόν δεν ξέρω. Αυτό μόνο όποιος είναι νέος σήμερα το ξέρει.

Ήμουν, αντίστοιχα, νέος στην εποχή που η Ελλάδα αγωνιζόταν να απαλλαγεί από σαράντα χρόνια αυταρχικού παρακράτους και δικτατορίας και να μετασχηματιστεί σε σύγχρονη, σταθερή, ευρωπαϊκή δημοκρατία. Τότε, εγώ και οι συνομήλικοί μου διαλέξαμε ρόλο. Βγήκαμε στο προσκήνιο. Δώσαμε τις μάχες που δώσαμε, κάποιες τις κερδίσαμε, σε άλλες προδοθήκαμε. Κάπου τα καταφέραμε καλά. Αλλού κάναμε λάθη – και δεν θα προσπαθήσω να πάρω την ευθύνη από πάνω μου, αν και θα μπορούσα, γιατί δεν ήμουν από εκείνους που «βολεύτηκαν», όπως και όλη η μέχρι πρόσφατα περιθωριακή και «ντεμοντέ» Αριστερά. Πάντως τότε επιλέξαμε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι ρόλο θέλει η ίδια η νεολαία για τον εαυτό της στην «επόμενη μέρα» της χώρας. Θα μπορούσα – αφού όπως λένε καθήκον κάθε υποψηφίου είναι να κολακεύει τους πιθανούς του ψηφοφόρους – να πω πόσο σημαντική και χρήσιμη είναι η νεολαία, το αύριο του τόπου κ.λπ. κ.λπ.

Δεν θα το πω. Όχι γιατί δεν είναι αλήθεια. Προφανώς η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε κόμμα που θα είχε να ξαναχτίσει μια χώρα από την αρχή, θα ήθελε και θέλει τους νέους ανθρώπους κοντά του. Θα ήθελε και θέλει τη ζωντάνια, τις ιδέες, την αισιοδοξία, την καθαρότητά τους.

Όμως, στην «επόμενη μέρα» δεν θα είναι όλα εύκολα και «χαλαρά». Δεν πρόκειται να λύσουν άλλοι τα προβλήματά μας για μας. Δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να έχουν αλλάξει όλα ως δια μαγείας. Θα χρειαστεί δουλειά. Θα χρειαστεί ρήξεις. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας και μαζί του να αλλάξουμε κι εμείς οι ίδιοι. Θα χρειαστεί να ανοίξουμε το μυαλό μας σε νέες ιδέες, να βάλουμε «πλάτη», να πάρουμε την ευθύνη να συνεισφέρουμε με ό,τι ο καθένας και η καθεμιά μπορεί.

Το σίγουρο είναι ότι η νεολαία μπορεί να παίξει τον πρώτο ρόλο στην καινούρια εποχή που θέλουμε να ξεκινήσει από Δευτέρα. Είναι, άλλωστε, πιθανότατα η πιο μορφωμένη, πιο καλά πληροφορημένη και πιο ανοιχτή στις παγκόσμιες εξελίξεις γενιά που πέρασε μέχρι στιγμής από τη χώρα. Το αν θέλει να παίξει το ρόλο αυτό ή όχι, θα το αποφασίσει η ίδια. Μόνο, ας το κάνει γρήγορα. Ο καιρός τρέχει και σύντομα θα είναι στη δική μου θέση και θα αναρωτιέται αν έκανε ή όχι όσα έπρεπε κι όσα μπορούσε.

* Ο Κ. Πουλάκης είναι μαθηματικός, από εκείνους της «γενιάς του Πολυτεχνείου», μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τώρα και της Αριστεράς από τότε που θυμάται τον εαυτό του και υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής (με το ΣΥΡΙΖΑ πάντα) στη Β΄Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;