Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Μεταπτυχιακό στη

Εγκρίσεις σε 4 Μεταπτυχιακά προγράμματα σε ΤΕΙ

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανάπτυξη, προχώρησε στην ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο τις τεχνολογίες του διαστήματος και τίτλο “Space Systems Design – Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων” (ΥΑ 113997/B7, ΦΕΚ 2103/31-7-2014).

Το Πρόγραμμα “Space Systems Design – Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων” αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα και έγινε με τη συνεργασία του διακεκριμένου καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου του Τμήματος Μηχανικών της Αεροδιαστημικής του San Jose State University (ΗΠΑ) και επί πλέον της 25ετίας συνεργάτη της NASA,. Επίσης το πρόγραμμα αυτό έχει τη στήριξη και του κορυφαίου στην Ευρώπη Ινστιτούτου στον τομέα της Αεροδιαστημικής, Von Karman Institute for Fluid Dynamics (VKI), το οποίο εδρεύει στο Βέλγιο.

Πότε ξεκινάει

Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος είναι η αγγλική. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Μάρτιο 2015, θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα και θα είναι διαθέσιμα και μέσω διαδικτύου για τους φοιτητές. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν καθηγητές διεθνούς κύρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο επιστημονικός τομέας του διαστήματος στον οποίο εστιάζει το πρόγραμμα αυτό, αναγνωρίζεται διεθνώς ως τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος με πολλές εφαρμογές σε διαφορετικά πεδία. Η ιδιαιτερότητα του τομέα του διαστήματος είναι ότι περιλαμβάνει πολλές τεχνολογίες αιχμής στην μηχανολογία, στην ηλεκτρολογία, στη χημεία, στο λογισμικό, στην μικρολεκτρονική, στις τηλεπικοινωνίες κλπ και τις συνδυάζει όλες για την επίτευξη του αποτελέσματος.

Πεδία

Ειδικότερα η τεχνολογία των μικροδορυφόρων και των δορυφόρων χαμηλού κόστους, δίνουν τη δυνατότητα να παραχθούν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και να δημιουργηθούν υπηρεσίες σε διαφορετικά πεδία, όπως:

– ο αγροτικός τομέας (χαρτογράφηση υγείας καλλιεργειών, εντοπισμός παρασίτων, παρακολούθηση παράνομων καλλιεργειών),

– η δασοκομία (παρακολούθηση πυρκαγιών – εκτίμηση καταστροφών από πυρκαγιές, παρακολούθηση παράνομης αποψίλωσης δασών),

– η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων (παρακολούθηση αστικής ανάπτυξης, παρακολούθηση της κάλυψης του εδάφους), την παρακολούθηση καταστροφών (παρακολούθηση πλημμυρών),

– οι θαλάσσιες εφαρμογές (ανίχνευση πλοίων, παρακολούθηση πετρελαιοκηλίδων, υδρολογία),

– η άμυνα και την ασφάλεια (σχεδίαση αποστολών, επίγνωση κατάστασης, ανάλυση και παρακολούθηση βασικών περιοχών και υποδομών ενδιαφέροντος, ανίχνευση/αναγνώριση/ταυτοποίηση στρατιωτικών οχημάτων, αεροσκαφών και πλοίων, ταυτοποίηση συγκεκριμένων υποδομών όπως σιδηρόδρομοι και πύργοι ελέγχου)

– η διαχείριση φυσικών πόρων (διαχείριση υδάτων, βελτιστοποίηση υποδομών ενέργειας, εντοπισμός αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτύπωση διατάξεων σεισμικής δραστηριότητας, εξερεύνηση και χαρτογράφηση ορυκτών κοιτασμάτων)

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης των σύγχρονων τεχνολογιών όπως η μικροηλεκτρονική, οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο ξεκίνησαν ως εφαρμογές από τις περίφημες αποστολές της NASA στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Εκτιμάται δε, από τη διαφαινόμενη τάση της ακόμα εντατικότερης εμπορευματοποίησης του διαστήματος, ότι η διαστημική βιομηχανία μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα δημιουργήσει οικονομίες παγκοσμίως της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αντικαθιστώντας παλαιότερες τεχνολογίες και συγχρόνως αναδεικνύοντας νέες τεχνολογικές κατευθύνσεις.

Ο σκοπός του Προγράμματος είναι να παρέχει στους φοιτητές προηγμένη εκπαίδευση στη θεωρία και στην πράξη της σχεδίασης διαστημικών συστημάτων. Μέσα από το Πρόγραμμα οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρές θεμελιώδεις γνώσεις, σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες, εμπειρία για να δουλέψουν στην ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και έλεγχο διαστημικών συστημάτων, δεξιότητες προφορικής και γραπτής επικοινωνίας και ικανότητα να διεξάγουν έρευνα και να δουλεύουν ανεξάρτητα για να λύσουν ανοικτά προβλήματα.

Ο συνολικός σχεδιασμός του Προγράμματος έγινε με γνώμονα την άρτια κατάρτιση των πτυχιούχων με στόχο τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία. Για την επίτευξη αυτού, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συνεργάζεται με διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κλάδο αυτό, καθώς και με τη βιομηχανία.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Space Systems Design – Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων” αποτελεί ένα μόνο κομμάτι μιας ευρύτερης δραστηριότητας με στόχο την ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο θέματα διαστημικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Έμφαση δίνεται στον τομέα των μικροδορυφόρων και ιδιαίτερα στην τεχνολογική αξιοποίηση και επέκταση της τεχνολογίας του μικροδορυφόρου Λ-sat ο οποίος εκτοξεύτηκε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2014 από την ομάδα του Καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου και ο οποίος αποτελεί την πρώτη καθαρά Ελληνική διαστημική αποστολή, αναγνωρισμένη διεθνώς και από την NASA. Οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται και με τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

Εγγραφές

Οι εγγραφές ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου και πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.

Πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος http://space.uop.gr/.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;