4 + 1 τρόποι για να μάθεις να λες

proyecto-secreto-Jon-Kortajarena-Malta_MDSIMA20140831_0095_35

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει τα χατίρια όλων μόνο και μόνο για να μην τους στενοχωρήσεις; Άπειρες ίσως… Αν αυτό είναι κάτι που σε εκφράζει και το κάνεις με το χαμόγελο στα χείλη, τότε πάμε πάσο και σε συγχαίρουμε για την υπομονή σου. Δεν υπάρχει άλλωστε σπουδαιότερο πράγμα από το να βοηθάμε… αλλήλους. Όταν όμως αναγκάζεσαι να βάλεις στην άκρη τα δικά σου “θέλω”, τα δικές σου προτεραιότητες, τα δικά σου προβλήματα, καταπιέζοντας τον εαυτό σου για χατίρι των άλλων, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Πρώτα από όλα πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να είμαστε εμείς καλά, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε εν συνεχεία και τους άλλους. Αυτή είναι η αλήθεια, γι’ αυτό πρέπει να μάθεις την ευγενική άρνηση. Να βάλεις δηλαδή στο λεξιλόγιό σου και το “όχι” πέρα από τα “ναι”.

Δες λοιπόν παρακάτω μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αρνηθείς και να κρατήσεις τη ψυχολογία σου στα ύψη. Μη φοβάσαι κανείς δε θα παρεξηγηθεί!

1. Να είσαι σαφής στις απαντήσεις σου

Αν αφήσεις περιθώρια τύπου «δεν ξέρω, ίσως αν… θα μπορούσα να…», ο άλλος πιθανότατα θα προσπαθήσει να βρει μια λύση, ώστε να ικανοποιήσει το αίτημά του. Και όχι, δεν πρέπει να του αφήσεις τέτοια περιθώρια.

2. Μέχρι να αποφασίσεις τι θα απαντήσεις, σκέψου πως θα νιώσεις

Οραματίσου το… “μετά”. Θα νιώσεις καλά ή θα φορτωθείς με πράγματα που δεν μπορείς να αντέξεις; Μήπως τελικά τα βάλεις με τον εαυτό σου που δεν έδωσες προτεραιότητα σε εκείνο το οποίο εσύ ήθελες πραγματικά;

3. Βρες μια εναλλακτική λύση

«Δεν μπορώ να το αναλάβω αυτό, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να σε βοηθήσει ο τάδε», ή «τώρα δεν έχω χρόνο, αλλά θα μπορώ την άλλη εβδομάδα». Είναι ένας πολύ ευγενικός τρόπος να δηλώσεις την αδυναμία σου και ελπίζουμε να το… καταλάβει.

4. Βρες μια φράση-κλειδί

Η φράση αυτή, όποια και αν είναι, θα σε βοηθήσει να απαντάς, όταν σου ζητούν κάτι, η οποία θα σου δίνει επιπλέον χρόνο, ώστε να σκεφτείς αν πραγματικά θέλεις και μπορείς να το κάνεις. Για παράδειγμα, «επειδή πρέπει να τελειώσω κάτι άμεσα, να σου απαντήσω σε λίγο;». Εκείνη τη στιγμή θα παρασυρθείς και θα πεις αμέσως ναι, οπότε πάρε το χρόνο σου και απάντησε όπως πρέπει.

5. Το “όχι” δεν είναι πάντα κακό

Σκέψου μήπως τελικά βοηθήσει περισσότερο τον άλλον, παρά να τον στεναχωρήσει. Βάλε κάτω τις προκείμενες, δες πως έχει το πράγμα, και αναλόγως πράξε. Μην προδικάζεις το μέλλον σκεπτόμενος πως η άρνηση θα φέρει την συντέλεια. Πολλές φορές καθίσταται αναγκαία για την διεκπεραίωση μιας κατάστασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Μερική Απασχόληση

14-05-2024

Αθήνα

560

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;