18 Δεκεμβρίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη

 

Στις 18 Δεκεμβρίου 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 150 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές, με ψήφισμα που ενέκριναν την Τετάρτη (17/12), ζήτησαν να υπάρξει μία ολιστική ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης και μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποφευχθεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Το ΕΚ κάλεσε την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών να αξιολογήσει τις διάφορες εμπλεκόμενες πολιτικές, να καταρτίσει ένα σύνολο συστάσεων και να υποβάλει στην Ολομέλεια μία “έκθεση στρατηγικής πρωτοβουλίας” πριν από το τέλος του 2015.

Θάνατοι 3.072 ατόμων στη Μεσόγειο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2014

“Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης και αλληλεγγύης που της αναλογεί απέναντι στα κράτη μέλη που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο, είτε σε απόλυτους αριθμούς, είτε αναλογικά”, υπογραμμίζει το ΕΚ υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Η αλληλεγγύη αυτή συνεπάγεται, επίσης, την επαρκή συνεισφορά από τα κράτη μέλη στους προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), τονίζει το ψήφισμα, ενώ ζητά να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπλήρωση των υποχρεώσεων έρευνας και διάσωσης και, συνεπώς, η επαρκής μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή τους, καθώς και να πραγματοποιηθεί μια λεπτομερής ανάλυση του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κονδύλια που προορίζονται για τις εσωτερικές υποθέσεις.

Αντιμετώπιση της νόμιμης αλλά και της παράνομης μετανάστευσης

Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει την ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και να διερευνήσει πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης, αναφέρει το κείμενο. Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την ταχεία επεξεργασία, σε συνεργασία με τις τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης και “την επαναπροώθηση εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου και προστασίας στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη χρήση των πόρων για εκείνους που πραγματικά χρειάζονται προστασία”. Τονίζουν επίσης την ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι πολιτικές εθελοντικής επιστροφής, με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών.

Στο εγκριθέν ψήφισμα τονίζεται ακόμη η ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των περιφερειακών πολιτικών προστασίας, επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης, μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες μεταξύ χωρών προέλευσης και χωρών διέλευσης.

Η αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να επιβάλουν βαριές ποινικές κυρώσεις στην εμπορία ανθρώπων και τη λαθρεμπορία, καθώς και στα άτομα ή τις ομάδες που εκμεταλλεύονται ευάλωτους μετανάστες στην ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;