Πως εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας; Γιατί πάμε για εκλογές;

BOYLH

Πιθανότητα κάτι άκουσες για τον χαμό που έχει δημιουργηθεί από χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί όμως;

Ωραία.

Ας τα βάλουμε κάτω.

Καταρχάς πρόεδρο της Δημοκρατίας “εκλέγουμε” κάθε πέντε χρόνια. Και το εκλέγουμε το βάζω σε εισαγωγικά, γιατί δεν τον εκλέγουμε εμείς ακριβώς.

Συνήθως ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής συνεδρίασή της με σκοπό την εκλογή του διαδόχου του. Η ψηφοφορία γίνεται ονομαστικά, ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές και δεν προηγείται συζήτηση. Αν και τους υποψηφίους τους προτείνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, ψήφοι υπέρ προσώπων που δεν έχουν προταθεί δεν θεωρούνται άκυρες, εκτός από την 6η ψηφοφορία που θεωρούνται έγκυρες μόνο οι ψήφοι μεταξύ των δύο επικρατεστέρων (βλ. παρακάτω). Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που στην πρώτη ψηφοφορία θα συγκεντρώσει τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών (200 έδρες).

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες και, αν και πάλι δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε μέρες, αλλά αυτή τη φορά απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180 έδρες). Αν και πάλι δεν εκλεγεί κάποιος, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές.[3] Δεν απαιτείται η προσυπογραφή του Διατάγματος για την διάλυση της Βουλής από τον Πρωθυπουργό.

Μετά το πέρας των εκλογών, η Βουλή συνέρχεται αμέσως και διεξάγει νέα ψηφοφορία στην οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου, ήτοι 180 έδρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, προβλέπεται πέμπτη ψηφοφορία με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ήτοι 151 έδρες. Στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και τότε, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατεστέρων, δηλαδή αυτών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.

Αν οι δύο αυτοί ισοψηφίσουν, τότε πραγματοποιείται κλήρωση.

Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση πολέμου ή μη εκλογής εγκαίρως νέου Προέδρου.Η αναπλήρωση δε συνιστά λόγο εκλογής νέου Προέδρου και ενεργείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, σε περίπτωση δε που αυτή έχει διαλυθεί, από τον Πρόεδρο της τελευταίας Βουλής και, αν αυτός αρνείται ή δεν υπάρχει, από την Κυβέρνηση συλλογικά. Όσο διαρκεί η αναπλήρωση, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει χρήση όλων των προεδρικών αρμοδιοτήτων.

Ωραία.

Και τώρα;

Ε, τώρα πάμε να μετρήσουμε κουκιά. Και δεν μιλάμε καν για τις 200 ψήφους. Μιλάμε για τις 180:

Οι σίγουροι:

Νέα Δημοκρατία: 125
ΠΑΣΟΚ: 27
Σύνολο: 152

Σε αυτούς προσθέτουμε Λοβέρδο, Αηδόνη που ουσιαστικά έχουν ενταχθεί, συν τον πρώτος επιλαχόντα στην θέση του νέου δημάρχου Λαμίας και ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Σταυρογιάννη.

Σύνολο: 155

Αυτοί που “αποκλείεται”

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή είναι “αποκλείεται” και χωρίς πιθανές διαρροές.

Η ΔΗΜΑΡ σήμερα -με εξαίρεση τρεις βουλευτές- πραγματοποίησε μία κίνηση ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα μαξ, πάμε στους 158.

Και πάμε τώρα στους Ανεξάρτητους.

Οι ανεξάρτητοι, είναι όσοι βουλευτές στην πορεία τους σε αυτήν τη βουλή, διαγράφησαν ή ανεξαρτητοποιήθηκαν από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν.

Συνολικά είναι 24.

Οι τέσσερις (Τζάκρη, Βουδούρης, Γιαταγάνα, Παραστρατίδης) έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν «όχι». Όλοι τους φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κα Γιαταγάνα απουσίασε από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Άλλοι τέσσερις (Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος, Μπόλαρης και Μακρή) κλίνουν προς το όχι.

Η κυβέρνηση ποντάρει να αλλάξει γνώμη σε κάποιος από τους οκτώ. Και φυσικά ελπίζει ότι οι 16 που απομένουν, θα στηρίξουν την επιλογή της. Άρα: 158+16=174

Από τους 16, εκείνοι που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι και οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς, ίσως και ο Βύρωνας Πολύδωρας, που έχει πει πως ίσως γίνει ο 180ος αν η κυβέρνηση ψάχνει μόνο… έναν βουλευτή.

ΑΝΕΛ

Από τους ΑΝΕΛ ψάχνει διαρροές η κυβέρνηση αφού οι 12 βουλευτές, αλλά δεν φαίνεται να τις βρίσκει.

Τα ανάποδα μαθηματικά:

Για να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μην ψηφίσουν 121 βουλευτές. Οπότε το κλειδί βρίσκεται επί της ουσίας στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (71), το ΚΚΕ (12) και τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ συμπληρώνουν τον αριθμό που κάνει απαγορευτική την εκλογή.

Ωραία. Εκλογές πότε λοιπόν;

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη ψηφοφορία ορίστηκε για την 17η Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. Ολες οι ψηφοφορίες είναι ονομαστικές και φανερές. Εάν και στην Τρίτη δεν εκλεγεί ΠτΔ τότε η Βουλή διαλύεται εντός δέκα ημερών και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.

Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες θα ήταν οι 18 και 25 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου.

Συνεχής ενημέρωση:

Απίστευτη τούμπα στη Βουλή! Δείτε το βίντεο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;